Siirry pääsisältöön

SVG on loistava Formaatti

Muistan, kun kouluaikoina kauan kauan sitten opiskelin verkkojulkaisua. Silloin kuulin ensimmäisen kerran SVG-formaatista. SVG on W3C:n määrittelemä XML-formaatti, jonka avulla voidaan kuvata vektorigrafiikkaa. Ideana tässä formaatissa on se, että grafiikka kuvataan tekstitiedostona. Tätä tektiä sitten synnyttävät vektorigrafiikkaohjelmistot, ja tarkoitus olisi, että mahdollisimman monet ohjelmistot osaisivat esittää näitä kuvia. SVG-formaatti olisi loistava lisä esimerkiksi web-sivuille, joiden ainoa vektorigrafiikkaformaatti on tällä hetkellä Adobe Flash.

Olen itse käyttänyt vektorigrafiikan muokkaukseen aiemmin lähinnä Freehandia, joka on tällä hetkellä Adoben omistama ohjelmisto. Tutustuin kuitenkin tänään sattumalta Inkscape-ohjelmistoon, joka vaikuttaa erittäin lupaavalta. Inkscape on täysin ilmainen ja suomenkielinen vektorigrafiikan muokkausohjelma, joka tallentaa tiedostot suoraan SVG-tallennusmuodossa.

Kokeilin avata omia kokeilujani Firefoxilla ja suorastaan yllätyin, kun piirrutukseni piirtyi selaimen näytölle äkkiä katsottuna täsmälleen samanlaisena, kuin olin piirtänyt. Sen sijaan petyin, kun avasin saman kuvan IE7:lla. Ruudulle tuli pelkkä XML-lähdekoodi. Lyhyen Googletuksen jälkeen selvisi, että IE7:lle ei jaksettu vielä tehdä tukea SVG-formaatille. Hieno teokseni löytyy täältä, joten voit kokeilla mitä sille sanoo oma selaimesi.

Katkeransuolaisessa verkkokeskustelussa todettiin, että SVG:stä ei voi tulla suosittua formaattia, ennen kuin IE:ssä on suora tuki sille. Tämä pitää karulla tavalla paikkansa. Ei kukaan tavallinen ihminen asenna pluginiä koneeseensa SVG-tuen takia. Ainoa plugini, joka melko varmasti löytyy tietokoneista on Flash. Kukapa ei haluaisi katsella videoita YouTubesta. Mutta miten saataisiin Microsoft lisäämään SVG-tuki selaimeensa. Formaatti on kerrassaan loistava.

(Muokattu 13.2.2007 klo 14:08, kirjoitusvirheet korjattu)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Muistan kun -> Muistan, kun
vektorigrafiikkaohjelmistot ja tarkoitus -> vektorigrafiikkaohjelmistot, ja tarkoitus
kuintekin -> kuitenkin
inkscape-ohjelmistoon -> Inkscape-ohjelmistoon (erisnimi)
SVG- tallennusmuodossa -> SVG-tallennusmuodossa
XML- lähdekoodi -> XML-lähdekoodi
ennenkuin -> ennen kuin

Lisäksi voisi pohtia sitä, tuleeko googlettaminen todella kirjoittaa isolla kuten tekstissäsi, kun se kuitenkin on verbi. Virallista sääntöä kyseisestä sanasta tuskin löytyy.
zache sanoi…
Minulle periaatteessa riittäisi se, että adobe nyt macromedian ostettuaan lisäisi flash pluginiinsa tuon SVG tuen. Sellainen siihen on jo luultavasti ainakin konseptitasolla koodattu.
Toni Hintikka sanoi…
SVG tuki Flashissa olisi hyvä asia, mutta Flashin ongelma tällä hetkellä on se, että se ei periaatteessa pakota käyttäjää päivittämään uusimpaan versioon. Oman seurantani mukaan vierailijoiden Flash versioissa on hajontaa kuin vanhassa haulikossa. Jos SVG-tuki tulisi IE 7:n jonkin pakollisen päivityksen mukana, niin se todella yleistyisi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä. Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo