Siirry pääsisältöön

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi välilehti komennoissa. Näistä voisi joskus tehdä taulukon ja julkaista, vaikka tässä blogissa. Suurin osa kommennoista toimii, kun vaihtaa CTRL -näppäimen suoraan command -näppäimeen. Jos käyttää ulkoista tavallista ei Applen valmistamaa näppäimistöä, niin command -näppäin on sama kuin windows- näppåin. Näppäimistöön liittyvä toinen hämmennys tuli erikoisempien merkkien kanssa. esim. \{}[] merkkejä saa vähän aikaa haeskella. Voin julkaista näistä taulukon myöhemmin tässä blogissa.

Miksi sitten ruveta säätämään, jos kerran näppäimistön kanssa on jo suuria vaikeuksia? Yksi hyvä syy on, että asiat vaan toimii. Applen valitsema strategia pitää laitevalmistus omissa hyppysissä ja mallimäärä pienenä tekee selvästi hyvää järjestelmän vakaudelle. Nyt käyttöjärjestelmä on suoraan suunniteltu tietyille laitteille ja kaikki vaan toimii. Windowsista ja Linuxusta tuttu laiteistosäätö on tipotiessään ja voi keskittyä työntekoon. Jotkut asiat, kuten se, että Macissa on sisäänrakennettu Java- kone ja myöskin käyttöjärjestelmä tasolle embattu Adobe Flash tuki, vaikuttavat siihen, että netin multimedia sisältö toimii vakaasti ja pätkimättä. Optimoitu on ja se näkyy suoraan suorituskyvyssä. Myös sleep -mode toimii oikeasti. Eli kun lähden töistä en sammuta konetta vaan laitan sen nukkumaan. Kone herää unesta salaman- nopeasti ja voin jatkaa työskentelyä siitä mihin jäin. En ole joutunut 3:n kuukauden aikana sammuttamaan konetta kuin muutaman kerran.

Vaikka Mac/OS on selvästi hyvä käyttöjärjestelmä, on siinä omat heikkoutensa. Suurin heikkous on ohjelmistotarjonta. Itse teen töitä IBM:n portaalituotteiden parissa ja suurin osa valmistajan työkaluista ei toimi Macillä. Windows om käytetyin käyttöjärjestelmä ja tämä näkyy ohjelmistotuessa. Toki Javan parissa suoraan työskentelevät voivat asentaan Macin päälle Eclipsen ja hyödyntää Macin tehokasta ja vakaata java- moottoria. Joissakin hommissa Mac/OS riittää, mutta melko varmasti usea kehittäjä päätyy ajamaan Windowsia ainakin virtuaalisena. Itse ajan Virtual Boxissa Windows XP:tä.

Mac toimii työkäytössä mainiosti. Tämä vastaa otsikossa esittämääni kysymykseen. MacBookPro on laadukas paketti, joka toimii. Macissa asiat pakattu tiiviiseen pakettiin ja turha tila on karsittu minimiin. Äänipiiri on häiriötön, joten musiikkia on ilo kuunnella töiden lomassa. Jos olet Macin hankintaa harkitsemassa kannattaa ehdottomasti hankkia ssd- levy. Itselläni tuota ei vielä ole, mutta olen kuullut, että nopeushyöty on suuri. Sama kyllä pätee kaikkiin tietokoneisiin. Käyttöjärjestelmälevyksi SSD ja nopeusero on todella huomattava.

Olenko nyt siis Apple funboy, joka syö suoraan Jobsin kädestä. En. En todellakaan pidä Applen tavasta käyttää lukkoja liiketoiminnan pönkittämiseen. Heidän tapansa toimia on välillä pöyristyttävä, mutta todella hyviä kannettavia tietokoneita he osaavat tehdä siitä huolimatta.

Kommentit

taju sanoi…
MIkäli tuntuu hankalalta luopua tutuista ctrl+c (copy) ctrl+v (paste) -näppäinkomennoista, voi komentonäppäimen ja ctrl:n paikat vaihtaa keskenään järjestelmäasetuksissa Näppäimistö-sivulla (Muuntonäppäimet). En kuitenkaan suosittele tekemään muutoksia muuntonäppäimiin.

Aivan selvästi joku on pohtinut myös erilaisten sulkumerkkien kirjoittamista. Macissa nämä kirjoitetaan (oletusasetuksilla) kaikki johdonmukaisella tavalla ja ergonomisesti. Tavalliset sulut () tulevat kuten muissakin käyttöjärjestelmissä käyttäen vaihtonäppäintä, hakasulut [] optio-näppäintä sekä aaltosulut {} vaihto ja optio-näppäintä (optio=alt) käyttäen. Näiden muuntonäppäimien lisäksi käytetään vain ja ainoastaan ylärivin 8- ja 9-näppäimiä (joihin on myös sulkumerkit piirretty). Kokeilkaapa huviksenne kuinka ergonomista Windowsilla on kirjoittaa kaikki sulkumerkit {[()]} muun tekstin joukkoon.
Toni Hintikka sanoi…
Juu ongelma näissä sulkumerkeissä on vaan se, että ne tehdään Macissä eri tavalla kuin muissa järjestelmissä. Voi olla tietty kivempi, jos tuohon tottuu.
taju sanoi…
Eli jos muut tekee asioita tyhmästi, on ongelmallista, että joku tekee niitä fiksusti ;)

Ainakaan erilaisten sulkumerkkien (tai / | \ -merkkien) kirjoittaminen ei vaadi hankalaa käsiakrobatiaa, vaan kädet saavat toimia normaalin kymmensormijärjestelmän puitteissa.
Toni Hintikka sanoi…
Tyhmyydestä en sano mitään, mutta monilla Linuxin ja Windowsin käyttäjillä on nuo vanhat tavat lihasmuistissa. Jos käyttää virtualboxia ja siinä XPtä niin vanha näppäimistökartta toimii lukuunottamatta <> merkkejä.
No ehkä noista erikoismerkeistä olisi voinut laittaa näppöimistöön jonkin vihjeen, niin ne löytyisivät helpommin. Varsinkin alussa näistä olisi hyötyä. Mutta tämä tietysti ei toimi minimalistisessa ulkoasussa. Tietysti ne löytyvät manuaalista, mutta kuka niitä lukee? :)
taju sanoi…
Vaihto- ja optio-näppäimet eivät vaatine nimensä lisäksi muita vihjeitä, kertomaan erityisluontoisesta tehtävästään... varsinkaan kun nämä ovat näppäimet löytyvät kaikkien valmistajien näppäimistöistä.

Mitä taas tulee sulkumerkkeihin, on kaikkiin Applen näppäimistöihin kirjoitettu sulkumerkit () on mielestäni luonnollista, että samoja näppäimiä käyttäen löytyy muutkin sulkumerkit. Samoin /-merkki näppäimessä on mielestäni oiva vihje | ja \ -merkkien löytämiseen, €-merkin takaa löytyy optiolla $, % -> ‰ jne. Kieltämättä vanhoista tavoista voi olla vaikeaa päästä eroon ...vaikka tavat olisivat huonojakin.

Tsemppiä uuden opetteluun, ja onnittelut vielä uuden työpaikan johdosta!
Medic.Finland sanoi…
Asiallista tekstiä. Itsekkin tätä MacBookilla kirjoittelen. Eipä minustakaan Applen kuluttajapolitiikka tai muukaan politiikka ole paljoa lämmittänyt. Silti iPhone 3GS ja MacBook Pro ovat hyviä tuotteita.
Renne sanoi…
iPhone on kiva lelu, jolla voi myös soittaa puheluita. Muuta ihmeellistä siinä ei mielestäni ole. Toki joku voi hengästymiseen asti kehua erilaisia sovelluksia, näyttöä, kameraakin.

Tietokoneet Applella on aika hyviä, samoin käyttöjärjestelmä. Sulkumerkit sun muut on makuasioita, kun kerran standardia ei ole. Kovin monesti ei noita kaari- ja hakasulkuja tule käytettyä kuitenkaan tavallisessa kirjoittamisessa.

Applen käytös ei juurikaan poikkea muista isoista firmoista. Öykkäröintiä riittää myös mm. M$:lla ja Nokialla.

Applella on hyviä laitteita, mutta se järjetön fanittaminen ja kehuminen haukotuttaa joskus. Toki joku nukkumistoiminto on näppärä ja tietenkin iPhonella on kätevä surffata netissä, mutta onko se jotain ylimaallisen hienoa? Saa tämän Ubuntunkin nukkumaan ja herääminen tapahtuu alle 5 sekunnissa. Riittävän nopeasti mielestäni.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…