Siirry pääsisältöön

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asiat tehtiin ja tehdään edelleen eri käyttöjärjestelmillä jopa 512 megatavulla sujuvasti.

Joku sanoo, että muisti on kyllä nyt niin halpaa, että ei tuolla nyt ole merkitystä. Hommaa vaan sitä muistia ja homma kunnossa. Tämä on tietysti selvää, mutta jos omistaa vanhemman koneen, muisti ei olekaan enää niin halpaa. Ja jotenkin tuntuu mielestani kieroutuneelta, että tavallisten perustoimenpiteiden tekeminen vaatii nykyään muistia, jopa kuusinkertaisesti.

Yksi vaihtoehto on käyttää uudessa koneessa, jotain muuta kuin Microsoftin luomuksia. Itselläni on LG R500 kannettava. Käytän muissa töissä kuin koulutuksessa pääsääntöisesti Ubuntu 8.04 käyttöjärjestelmää ja muistin käyttö raskaimmassa käytössä pysyttelee alle Gigatavussa. Tehokäytössä muistia saa Ubuntun kanssakin toki olla 2 Gigaa. Mutta tietokone toimii Linuxin kanssa oikeasti nopeasti. On tuntuma siitä, että teen työtä oikeasti nykyaikaisella koneella, enkä millään nuhapumpulla. Windows XP on minulla toinen käyttöjärjestelmä ja sekin toimii kohtuudella kunhan sen saa käyntiin. Windows XP:n käynnistäminen kestää omassa koneessani noin viitisen minuuttia. Kuitenkaan käyttö ei ole niin sujuvaa kuin uudella Ubuntulla.

Prosessorin käyttö pysyttelee Ubuntussa normaalisti muutamassa prosentissa, kun taas Vista koneella on menossa jotain koko ajan. Tämä selittyy esimerkiksi sillä, että Windows pohjaisissa koneissa on yleensä asennettu jokin raskas kolmannen osapuolen tietoturvaohjelmisto, jotta koneella voitaisiin tehdä turvallisesti töitä. Toinen syy on Vistan raskaat taustaprosessit, jotka liittyvät esimerkiksi levyn indeksointiin ja järjestelmän palauttamistoimintoon. Linuksissa ei tarvita virustorjuntaohjelmaa, koska Linuxille ei ole tehty toimivia viruksia eikä Linuksissa ole myöskään raskaita taustaprosesseja. Jo perusasennuksella Linux on turvallinen, kun vaan antaa järjestelmän asentaa tarvittavat tieturvapäivitykset. Tietysti Linux on osaamattoman käsissä kuin mikä tahansa muu järjestelmä. Esimerkkinä vaikkapa vaaralliset komennot.

Linuxiin vaihdettaessa toki jotkut asiat muuttuvat, esimerkiksi toimisto-ohjelmapaketti ja sähköpostiohjelma saattavat vaihtua. Kuitenkin mielestäni yrityksen kannattaisi ennemin panostaa vaikka päivän koulutukseen kuin viedä konttikaupalla euroja amerikan mantereelle, ohjelmiin, jotka toimivat hitaammin kuin ilmaiset vastineensa. Voin omasta kokemuksesta kertoa, että kun Linux kone on valmiiksi konfiguroitu sen käyttämisen aloittamiseen riittää maalikolle muutaman tunnin koulutus. Jos et ole teknisesti orientoitunut ja etsit hyvin toimivaa Linux konetta hyviä vaihtoehtoja löydät esimerkiksi täältä. Kun tietokone on valmiiksi konffattu sen käyttäminen on helppoa.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Tietokoneen ensisijainen käyttötarkoitus on windows-maailmassa elävillä erilainen kuin Linux-elämää viettävillä.

Jatkuva bittihärpäkkeitten kanssa vekslaaminen päivästä toiseen että saa edes päivän työt tehdyksi ilman ongelmia, on windows-maailmassa täysin arkipäiväistä ahertamista. Tietoturvan kanssa ikuisesti jatkuva kissa-hiiri leikki syö koneen resursseja softan tehdessä epätoivoista työtä haitallista koodia vastaan. Laidoilta yli pursunneen käyttöjärjestelmän vaatimukset raudalle ovat kohtuuttomia, ja vauhti kiihtyy.

Edellä mainitut syyt käytännössä pakottivat minut linux-käyttäjäksi, aika on rajallista. Tuottava työ vaatii toimivat työkalut, enkä pahoittele saamaani lisääntynyttä vapaa-aikaa jatkuvan bittitappelun sijaan.

Toivottavasti alan kouluttajat räätälöivät paketit valmiiksi yrityskoulutukseen sekä saavat päättäjät miettimään muitakin vaihtoehtoja nykyisen vakiintuneen tilalle. Pilottihankkeet toimisivat hyvänä näytön paikkana jossa yritys tarjoaisi koulutuksen, linux-koneet sekä ylläpidon hankkeen osalta unohtamatta tulevan järjestelmän ylläpitäjien kouluttamista/konsultointia.

Eurot odottavat ottajaansa, mitkä yritykset lähtevät kilpaan mukaan ?
Anonyymi sanoi…
Ihan mielenkiinnosta kysyn että kauanko olet omaa Vistaa kannettavassasi käyttänyt? Vistalla menee pitkään asennuksen jälkeen että se on oikeasti toimintavalmis. Syynä on jotekin operatiiviset tehtävät mitä käyttöjärjestelmä tekee asennuksen jälkeen kun järjestelmää käytetään. Usein tämä luo heti fiiliksen että Vista on hyvin hidas vaikka käyttöjärjestelmälle pitäisi antaa aikaa järjestellä kaikki järjestelmän asetukset kuntoon. Kuullemma voi mennä parikymmentä tuntiakin tähän, mutta sitä en usko.
Tuo 1Gb muisti on vielä hyvin riittävä peruskäytössä. Mä sanoisin että 512MB on minimi nykyisin jos on Windows NT käyttiksestä XP tai peräti 2000 versio, tai Linuxista distro joka ei muistia niinkään tarvitse, kuten Fluxbox, PCLinuxos tai Fedora. Ubuntukin on kyllä saanut jo mainetta raskaana distrona mutta se pyörii loistavasti siitä huolimatta vanhemmissa koneissa. Kyllähän se Linux käyttis on kevyt mut kaikki ne ominaisuudet ja hilavitkuttimet mitä distrotekijät laittaa mukaan, nostavat kyllä vaatimuksia hyvinkin herkästi koko järjestelmälle jolloin 2Gb ei ole pelleilyy!
Toni Hintikka sanoi…
Kyllä 1 Gb muisti ei peruskäytössä riitä Vistan kanssa mihinkään. Tämän voin sanoa kokemuksesta. Yleensä peruskäyttö tarkoittaa ihan toimisto-ohjemien ajamista ja sähköpostin lukua. Ja nämä koneet eivät siis olleet minun omia, vaan asikkaan koneita.
Anonyymi sanoi…
Kaveri menetti hermonsa XP:n saastuessa, taisteli aikansa virustorjunnan, erilaisten troijalaisten poistajien sun muiden kanssa, sai viimein tarpeekseen ja asensi XP:n uudelleen. Asensi samalla Ubuntun rinnalle. Vaikka oli jo aikaisemmin asentanut Windowsin, siihen sai uppoamaan useamman tunnin, langaton näppis ei asennuksessa toiminut lainkaan, asennuksen jälkeen äänet olivat hukassa. Ubuntun asennukseen meni puolta vähemmän aikaa, näppis, äänet, printterit ym toimivat heti loistavasti. Varsinaista koulutusta ei tarvinnut lainkaan, parin alkukysymyksen jälkeen Ubuntun käyttö on sujunut mallikkaasti. Kiitosta on tullut valmiiksi löytyvästä OpenOfficesta, Gimpistä ja Tuliketusta. Kaverin mies kysyi taustalta, että jos tuo on noin helppoa, niin miksi se ei ole yleisemmin käytössä. Oikeasti, todella hyvä kysymys.
Anonyymi sanoi…
Käytin puoli vuotta Vistaa Core 2 Duo koneellani, jossa oli 4Gt keskusmuistia. Yleinen tahmaisuus vaivasi jatkuvasti. Kävin läpi kaikki tweakit ja optimoinnit, joilla sai Vistaa vähän nopeammaksi. Lopulta vain meni hermot Vistan yleiseen hitauteen ja toimimattomuuteen, vaihdoin tilalle takaisin XP SP3:n.

Kannettavassani on Ubuntu, hyvin on toiminut. Valitettavasti töissä vaaditaan muutamaa Windows-ohjelmaa.
Toni Hintikka sanoi…
Tänä päivänä juuri autoin erästä kurssilaista asentamaan Ubuntun hänen uudelle Vista koneelleen. Opiskelija totesi, että hänen uusi koneensa toimi Vistalla tahmeammin kuin hänen monta vuotta vanha koneensa XP:llä. Tuokaan kone ei todellakaan ollut mikään nuhapumppu. Kyseessa oli Saunalahden vähän parempi kytky-kannettava, jossa oli AMD:n 64 bittinen tuplaydinsuoritin ja 2 Gigaa muistia. Opiskelija pyyti jyräämään Vistan järjestelmästä kokonaan ja tein työtä käskettyä. Samalla asentelin Saunalahden nettitikun Linuxille ensimmäistä kertaa.

Pakollisten Windows-ohjelmien ajamiseen Virtuaalikone on oiva vaihto-ehto. Kun vaikka ajaa Virtualboxia seamless-modessa, niin voi yhdellä työpöydällä pitää koko ruudun Windowsia ja muilla ajaa ohjelmia normaalisti Linuxin päällä. Itse olen tykästynyt tähän vaihtoehtoon. Windows käynnistyy alle puolessa minuutissa virtuaalikoneeseen ja toimii paremmin kuin natiivina, ainakin jos normaali toimisto-ohjelmista puhutaan.
Anonyymi sanoi…
hohhoijaa..kirjoituksista huomaa, että asiantuntijuus on kaukana. Kannattaisikohan ottaa asioista ensin selvää, ennen kuin alkaa niistä kirjoittamaan.
Toni Hintikka sanoi…
Hohhoijaa kommentoijalle tiedoksi, että olen kirjoittanut tähän ainoastaan omia havaintojani. Kärjistystä varmasti asiassa on mukana, mutta valheita en kirjoita. Voisin hyvin ottaa kommenttina vastaan, mikä kirjoituksessani oli totuuden vastaista. En väitä olevani mikään Vista-asiantuntija, mutta tietotekniikka asiantuntija olen. Omia havaintojani olen tässä kirjoittanut.
EPa sanoi…
Olen koulussa asennellut viiden viimeisen vuoden aikana Linux-käyttiksiä vanhoihin koneisiin. Aloitin Mandrakella, siirryin SuSe:een, Fedoraan ja viimeisenä Ubuntuun kokeiltuani Ubuntu 5.05:sta. Olen omassa työ- sekä kotikoneessani kokellut vielakin muita distroja, mutta aina palaan Ubuntuun ja Gnomen työpöytään sillä siinä kaikki vain toimii. Joitain asioita olen joutunut virittelemään kuten viimeisenä MP3-rippausta sillä levynkopioinnin oletus on 128 bitrate ja halusin 196-rippauksen. Virittely tosin oli vain copy-paste webbisivulta ohjelman asetuksiin ja myöhemmin opiskelin lisää Lame:n wikisivulta.

Tämä asenteluni on tuonut oppilaitanikin Linuxin käyttäjiksi ja jutustelutuokioiden perusteella on myöskin vähentänyt piraattisoftien lataamista ja käyttöä.

Olen käyttänyt kaikkia Windowsin versioita, OS/2:sta ja viimeiseksi olen kokeillut Vista basic , bisnes ja Ultimate-versioita. Vistan hitauden kanssa tulisi vielä jotenkin toimeen (kotikoneessani on quad core 2,88 kellotuksella ja 4 gb muistia ja kaksi teran levyä. Teran levyn formatointi XP:llä ntfs formaattiin vei yli 3 tuntia - linux ext3 15 minuuttia. Vistan asennus lukematon sarja uudelleenkäynnistyksiä ja kun vihdoinkin sain sen käyttökuntoon niin piti asentaa päivityksiä ja taas uudelleenkäynnistyksiä ja se syö miestä. Varsinkin kun niin Vista kuin XP:kään eivät osaa moniajoa vaan halvaantuvat käyttiksen korjatessa itseään!

Ubuntun asennuksen aikana voi vaikka lukea uutisia netistä ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen kaikki perustarpeet on asennettu ja asenna/lisää ei ole vielä koskaan pettänyt.

Viimeisenä olen asentanut Ubuntun vaimoni tuskastuttua uuteen läppäriinsä joka aina käynnisteli "ikuisuuden" Vista basic-versiota 2 Gb: muistilla. Asennuksen jälkeen Ubuntun käynnistyttyä vaimoni ihmetteli koneen nopeutta ja viileyttä. Puhallinkaan ei hurissut kuin joskus ja hiljaa :-) Ja näin loppuun tuon ikänsä Windowsia käyttäneen kommentti Ubuntu-läppärin ääreltä: "Miksi ihmiset käyttävät Windowsia kun tämä Linux on näin hyvä ja kone tuntuu nyt omalta"?
Mikko sanoi…
Uusin OpenSUSE 11.0 käytössä, kone viisi vuotta vanha 1,99 GHz "mopo", muistia 768 Mt -- 98% prosessoritehosta nytkin vapaana :-)

"Raskaatkin" distrot ovat kevyitä, jos ei asenna niitä härpäkkeitä, pyöriviä kuutioita ja muuta kolmedeetavaraa.
badbond sanoi…
suosittelen lämpimästi nlite -ohjelmaa niille, jotka haluavat karsia mm.xp:stä kaiken turhan pois. Itse nopeutin tyttöystäväni koneen käynnistysaikaa 2 minuuttia ja sulkemisaikaa 2 minuuttia. Nyt kone sammuu 11 sekuntiin:) ja toimii muutenkin ihan kivasti, vaikka täynnä ohjelmia ja vain 512 Mb RAM:ia.

.. ja varmuuskopiot muistat tietenki ottaa tärkeistä tiedostoista.. ennen ku alat kikkailee..
Medic.Finland sanoi…
Mielenkiintoista tekstiä isoveikka. Olen samaa mieltä tuosta Vistan hitaudesta. Voin sanoa, ettei ole kiinni alkukankeudesta, koska itselläni on ollut Vista jo viime vuoden tammikuusta lähtien. Silti pidän Vistasta ja sen käytöstä todella paljon. Jos kaikki tämä voitaisiin toteuttaa Windowsin puolella yhtä hyvin kuin Linuxissa(nopeuden ja resurssien kannalta), Microsoftilla ei olisi enää mitään hätää käyttisrintamalla. Miksi noin iso firma ei jaksa panostaa sujuvuuteen? Miksi kaikki on niin hirveän raskasta pyörittää?

Ei voi käsittää. Resursseja ongelmien ratkaisuun on varmasti, mutta en usko että niille edes halutaan tehdä mitään.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Flash-mainokset boikottiin!

Adobe Flash tuo Makromedian luomus, jonka Adobe sai yrityskaupan mukana itselleen on vallannut lähes 100% maailman tietokoneista. Se toimii lähes käyttöjärjestelmäriippumattomasti ja se on loistava muoto julkaista multimediasisältöä verkossa. Youtubea ei olisi olemassa ilman Flashia, eikä monia muitakaan interaktiivisia palveluita.

Mutta Flash tuo myös ongelmia. Flashin avulla on helppo tehdä visuaalisesti hienon näköisiä mainoksia, joissa on interaktiivisia osia, jopa videoita sisäänrakennettuna. Ei siinä sinällään mitään, mutta en pidä siitä, että kaljuaan raapiva mies täyttää koko ruudun kun haluan lukea päivän juorut Iltasanomista.Kaiken lisäksi Flash kyykyttää normaalitehoisen mikron varsin tehokkaasti. Selaimen suoritinkäyttö kasvaa lähelle 100%, kun Flash-mainoksia sisältävä iltapäivälehti jää taustalle auki.

Tätä ei pidä nyt ymmärtää niin, että vastustan mainostamista verkossa. Kannatan ehdottomasti ilmaisia palveluita, joita rahoitetaan mainoksilla. Mutta mainokset eivät saa hä…