
Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.
Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.
KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen palvelu paikanti minut Saksaan. Toisella yrittämällä palvelu kertoi, että tulen Tukholmasta. Kolmannella kerralla päädyin kuvankaappauksesta näkyvään sijaintiin. Ohjelma siis salaa käyttäjän verkkotunnisteet melko tehokkaasti, mikäli Torrin lisäksi käyttää myös järkeään.
Torrin avulla voidaan luoda myös sijainniltaan salattuja palveluja. Tällöin voidaan luoda vaikkapa web-palvelin, jonka käyttäjät eivät tiedä mitään toisistaan. Tällöin tiedonvälityksen voisi olettaa olevan todella vapaata.
Palvelu on erittäin hyvä, jos ajattelee suljettuja maita, kuten Kiinaa tai joitain arabimaita. Mm. USA:n laivasto on käyttänyt Torria toimiessaan lähi-idässä. Veikkaanpa, että Kiinan muuri tulee tälläisten ohjelmien yleistyessä rapisemaan tehokkaasti. Viranomaisten on mahdotonta selvittää mistä tieto on tulossa ja mihin se menossa. Myös verkkopalveluiden käytön estäminen tulee mahdottomaksi, koska Tor kiertää tälläiset suodattimet. Tämä avaa ovia luonnollisesti myös rikollisille. Kaikkea hyväähän voidaan käyttää myös väärin. Toisaalta on loistavaa, jos tämän avulla saadaan tiedonvälitystä avoimemmaksi suljetuissa yhteiskunnissa. Voidaanhan Tor-ohjelman asentamisestä säätää Kiinassa kuolemantuomio, mutta ohjelman leviämisen estäminen tulee olemaan todella vaikeaa.
Kommentit
Internet romahtaa Hannu H. Karin muistaakseni visioi tuollaisesta internetistä.
Miten tämä toimii Torin kanssa?
No sitten tuohon fasistiseen diktatuuriin. Kiinassahan on kommunistinen diktatuuri, mutta onko jollakulla tietoa, miten Tor toimii Kiinassa? Olisi ihan mielenkiintoista tietää. Onko Kiinassa tosiaan estetty kaikki salattu liikenne? Tämäkin olisi kiva tietää. Silloinhan esimerkiksi SSH:tä ei voisi siellä netin läpi käyttää.
College professor spied for Cuba
Jonkun wasten avulla saa kyllä tiedonsiirtoliikenteen ja viestit salattua varsin tehokkaasti, mutta Wasten ongelma on se, että viestin lähetys ja vastaanotto voidaan jäljittää, kuten tässä kuubalaisen tapauksessa on käynyt.