Siirry pääsisältöön

Tor salaa identiteettisi verkossa


Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen palvelu paikanti minut Saksaan. Toisella yrittämällä palvelu kertoi, että tulen Tukholmasta. Kolmannella kerralla päädyin kuvankaappauksesta näkyvään sijaintiin. Ohjelma siis salaa käyttäjän verkkotunnisteet melko tehokkaasti, mikäli Torrin lisäksi käyttää myös järkeään.

Torrin avulla voidaan luoda myös sijainniltaan salattuja palveluja. Tällöin voidaan luoda vaikkapa web-palvelin, jonka käyttäjät eivät tiedä mitään toisistaan. Tällöin tiedonvälityksen voisi olettaa olevan todella vapaata.

Palvelu on erittäin hyvä, jos ajattelee suljettuja maita, kuten Kiinaa tai joitain arabimaita. Mm. USA:n laivasto on käyttänyt Torria toimiessaan lähi-idässä. Veikkaanpa, että Kiinan muuri tulee tälläisten ohjelmien yleistyessä rapisemaan tehokkaasti. Viranomaisten on mahdotonta selvittää mistä tieto on tulossa ja mihin se menossa. Myös verkkopalveluiden käytön estäminen tulee mahdottomaksi, koska Tor kiertää tälläiset suodattimet. Tämä avaa ovia luonnollisesti myös rikollisille. Kaikkea hyväähän voidaan käyttää myös väärin. Toisaalta on loistavaa, jos tämän avulla saadaan tiedonvälitystä avoimemmaksi suljetuissa yhteiskunnissa. Voidaanhan Tor-ohjelman asentamisestä säätää Kiinassa kuolemantuomio, mutta ohjelman leviämisen estäminen tulee olemaan todella vaikeaa.

Kommentit

zache_ sanoi…
Fasistisessa diktatuurissa voidaan kuolemantuomion lisäksi myös kieltää kaikkien palveluiden pitäminen kotikoneella ja sallia verkkotasolla ainoastaan tunnistettu liikenne. Tuo tekee jo damagea torillekkin.


Internet romahtaa Hannu H. Karin muistaakseni visioi tuollaisesta internetistä.
Jasmo sanoi…
Mitenkäs tuollaisen torin tehokkuus? Olen itse joskus testannut Freenetiä ja totesin sen kaikkeen käyttöön liian hitaaksi, vaikka pitäisikin konetta päällä monta vuorokautta ja antaen sen etsiä "parhaita yhteyksiä".

Miten tämä toimii Torin kanssa?
Toni Hintikka sanoi…
Torrin tapauksessa tehokkuus riippuu siitä kuinka laajalle Tor palvelimet leviävät. Tor riittää tällä hetkellä todella hyvin perussurffaukseen, noin lyhyen testaamisen perusteella. Jos laittaa omalla koneellaan palvelimen aktiiviseksi, tehokkuus ilmeisesti vielä paranee. Tor verkko toimii siis periaatteessa ainakin minkä tahansa tiedon välittämiseen. Onko teillä ollut kokemuksia muiden ohjelmien ja Torrin yhteistyöstä? Tukeeko esimerkiksi joku pikaviestiohjelma Torria?

No sitten tuohon fasistiseen diktatuuriin. Kiinassahan on kommunistinen diktatuuri, mutta onko jollakulla tietoa, miten Tor toimii Kiinassa? Olisi ihan mielenkiintoista tietää. Onko Kiinassa tosiaan estetty kaikki salattu liikenne? Tämäkin olisi kiva tietää. Silloinhan esimerkiksi SSH:tä ei voisi siellä netin läpi käyttää.
Anonyymi sanoi…
Tor toimii SOCKS-proxyna, eli käytännössä minkä tahansa softan kanssa (pikaviestimet, IRC, name-your-app).
zache_ sanoi…
Näköjään ei tartte mennä edes mihinkään diktatuuriin, riittää notta menee vain jenkkilään ja juttelee salatulla menetelmällä "epäilyttävien" ihmisten kanssa.

College professor spied for Cuba
Toni Hintikka sanoi…
Juu salattu menetelmä on varmasti herättää epäilyksiä. Tor on vaan sellainen menetelmä, että se salaa sekä lähettäjän ja vastaanottajan varsin tehokkaasti. Viranomaistenkin on varsin vaikeaa selvitettää mistä joku viesti on tulossa ja minne se on menossa.

Jonkun wasten avulla saa kyllä tiedonsiirtoliikenteen ja viestit salattua varsin tehokkaasti, mutta Wasten ongelma on se, että viestin lähetys ja vastaanotto voidaan jäljittää, kuten tässä kuubalaisen tapauksessa on käynyt.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…