Siirry pääsisältöön

Windows Vistan ytimessä kehittynyttä kopiosuojausteknologiaa

Vistaa rummutetaan tällä hetkellä ovista ja ikkunoista. Microsoftin markkinointikoneisto on suomessakin virittäytynyt vakuuttavaan kuntoon. Tällä viikolla kierros on tulossa myös tänne Keski-Suomeen. Vista on joltain osin varmasti hyvä. Viidellä miljardilla eurolla saa valtavan kasan huippuosaajien miestyövuosia. Tuo viisi miljardia on summa, joka vistan kehittämiseen kului MicroPC-lehden mukaan.

Tuota valtavaa rahapottia on valitettavasti käytetty myös todella väärään paikkaan. Vistan ydin sisältää Monkey Bites-blogin mukaan kehittynyttä DRM-teknologiaa. Tämä uusi tekniikka on laitettu käyttöjärjestelmän alimmille tasoille, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että käyttäjän omistamat
Blu-ray -ja HD-DVD -leffat eivät toimi, jos ei käytä Microsoftin hallinoimia ajureita ja DRM-tukevia laitteita. Open Source-ajureiden valmistaminen ei olisi enää mahdollista, ja kohtuullisen asiallinenkin näytönohjain ilman DRM-tukea ei kykenisi näyttämään käyttäjän kaupasta ostamaa leffaa.

Mielestäni kopiosuojaukset loppukäytäjän tuotteissa ovat todella huono asia. On aivan uskomatonta, että jos ostan tuotteen kaupasta, en voi katsella tai kuunnella sitä, jonkin kopiosuojauksen takia. Myös Emi on huomannut tämän asian. Levy-yhtiö harkitsee kopiosuojauksista luopumista. Tämä johtuu siitä, että he ajattelevat, että DRM-suojaamaton digimusiikki tulee menestymään suojattua paremmin. Toivottavasti myös muut huomaavat tämän.

Kopiosuojaus ulottuu Vistassa kaikkeen ns. Premium Content-sisältöön. Microsoftin hallussa on täysin se, mitä tuo termi tarkoittaa. Tulevaisuudessa voitaisiin esimerkiksi DRM-merkitä HD-tasoista nettivideokuvaa. Jos DRM:aa ei saataisi murrettua, niin tätä videota ei näkisi kuin Vistan ja yhteensopivan raudan omistajat.

Tämä uusi DRM-tekniikka mahdollistaa Microsoftille monenlaisia asioita. Näistä ei tosin uusissa mainoslauseissa puhuta. Tämä uusi kopisuojaus on tehty järjestelmän vakauden ja tehokkuuden kustannuksella. Microsoft on myöntänyt jo viitatun blogijutun mukaan, että uusi DRM-tekniikka vie prosessoriaikaa.

Vista tulee vääjäämättä yleistymään kotikoneissa, mikä antaa Microsoftin uudelle DRM-tekniikalle lisää käyttäjiä. Kun Vista joskus tulevaisuudessa on yleisin käyttöjärjestelmä, Microsoft voi olla kova tekijä digitaalisen videon jakelussa. Ehkä he hakevat uutta monopoliasemaa mediajakelun puolelta? Toivottavasti Open Source yhteisö löytää tähän ongelmaan hyviä ratkaisuja.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
suomessakin -> Suomessakin
MicroPC-lehden -> MikroPC-lehden
sitä, jonkin -> sitä jonkin (jonkin ei aloita sivulausetta)
Premium Content-sisältöön -> Premium Content -sisältöön (alkuosa 2 sanaa)
ei näkisi -> eivät näkisi (kongruenssi kuntoon: subjekti oli monikossa)
Open Source yhteisö -> Open Source -yhteisö
Stigu sanoi…
Taas kerran joutuu vilkaisemaan ,mitä tapahtuu Mac puolella tuon suhteen. Myös uusia Torvaldeja kaivataan :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…