Siirry pääsisältöön

Windows Vistan ytimessä kehittynyttä kopiosuojausteknologiaa

Vistaa rummutetaan tällä hetkellä ovista ja ikkunoista. Microsoftin markkinointikoneisto on suomessakin virittäytynyt vakuuttavaan kuntoon. Tällä viikolla kierros on tulossa myös tänne Keski-Suomeen. Vista on joltain osin varmasti hyvä. Viidellä miljardilla eurolla saa valtavan kasan huippuosaajien miestyövuosia. Tuo viisi miljardia on summa, joka vistan kehittämiseen kului MicroPC-lehden mukaan.

Tuota valtavaa rahapottia on valitettavasti käytetty myös todella väärään paikkaan. Vistan ydin sisältää Monkey Bites-blogin mukaan kehittynyttä DRM-teknologiaa. Tämä uusi tekniikka on laitettu käyttöjärjestelmän alimmille tasoille, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että käyttäjän omistamat
Blu-ray -ja HD-DVD -leffat eivät toimi, jos ei käytä Microsoftin hallinoimia ajureita ja DRM-tukevia laitteita. Open Source-ajureiden valmistaminen ei olisi enää mahdollista, ja kohtuullisen asiallinenkin näytönohjain ilman DRM-tukea ei kykenisi näyttämään käyttäjän kaupasta ostamaa leffaa.

Mielestäni kopiosuojaukset loppukäytäjän tuotteissa ovat todella huono asia. On aivan uskomatonta, että jos ostan tuotteen kaupasta, en voi katsella tai kuunnella sitä, jonkin kopiosuojauksen takia. Myös Emi on huomannut tämän asian. Levy-yhtiö harkitsee kopiosuojauksista luopumista. Tämä johtuu siitä, että he ajattelevat, että DRM-suojaamaton digimusiikki tulee menestymään suojattua paremmin. Toivottavasti myös muut huomaavat tämän.

Kopiosuojaus ulottuu Vistassa kaikkeen ns. Premium Content-sisältöön. Microsoftin hallussa on täysin se, mitä tuo termi tarkoittaa. Tulevaisuudessa voitaisiin esimerkiksi DRM-merkitä HD-tasoista nettivideokuvaa. Jos DRM:aa ei saataisi murrettua, niin tätä videota ei näkisi kuin Vistan ja yhteensopivan raudan omistajat.

Tämä uusi DRM-tekniikka mahdollistaa Microsoftille monenlaisia asioita. Näistä ei tosin uusissa mainoslauseissa puhuta. Tämä uusi kopisuojaus on tehty järjestelmän vakauden ja tehokkuuden kustannuksella. Microsoft on myöntänyt jo viitatun blogijutun mukaan, että uusi DRM-tekniikka vie prosessoriaikaa.

Vista tulee vääjäämättä yleistymään kotikoneissa, mikä antaa Microsoftin uudelle DRM-tekniikalle lisää käyttäjiä. Kun Vista joskus tulevaisuudessa on yleisin käyttöjärjestelmä, Microsoft voi olla kova tekijä digitaalisen videon jakelussa. Ehkä he hakevat uutta monopoliasemaa mediajakelun puolelta? Toivottavasti Open Source yhteisö löytää tähän ongelmaan hyviä ratkaisuja.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
suomessakin -> Suomessakin
MicroPC-lehden -> MikroPC-lehden
sitä, jonkin -> sitä jonkin (jonkin ei aloita sivulausetta)
Premium Content-sisältöön -> Premium Content -sisältöön (alkuosa 2 sanaa)
ei näkisi -> eivät näkisi (kongruenssi kuntoon: subjekti oli monikossa)
Open Source yhteisö -> Open Source -yhteisö
Stigu sanoi…
Taas kerran joutuu vilkaisemaan ,mitä tapahtuu Mac puolella tuon suhteen. Myös uusia Torvaldeja kaivataan :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…