Siirry pääsisältöön

SVG on loistava Formaatti

Muistan, kun kouluaikoina kauan kauan sitten opiskelin verkkojulkaisua. Silloin kuulin ensimmäisen kerran SVG-formaatista. SVG on W3C:n määrittelemä XML-formaatti, jonka avulla voidaan kuvata vektorigrafiikkaa. Ideana tässä formaatissa on se, että grafiikka kuvataan tekstitiedostona. Tätä tektiä sitten synnyttävät vektorigrafiikkaohjelmistot, ja tarkoitus olisi, että mahdollisimman monet ohjelmistot osaisivat esittää näitä kuvia. SVG-formaatti olisi loistava lisä esimerkiksi web-sivuille, joiden ainoa vektorigrafiikkaformaatti on tällä hetkellä Adobe Flash.

Olen itse käyttänyt vektorigrafiikan muokkaukseen aiemmin lähinnä Freehandia, joka on tällä hetkellä Adoben omistama ohjelmisto. Tutustuin kuitenkin tänään sattumalta Inkscape-ohjelmistoon, joka vaikuttaa erittäin lupaavalta. Inkscape on täysin ilmainen ja suomenkielinen vektorigrafiikan muokkausohjelma, joka tallentaa tiedostot suoraan SVG-tallennusmuodossa.

Kokeilin avata omia kokeilujani Firefoxilla ja suorastaan yllätyin, kun piirrutukseni piirtyi selaimen näytölle äkkiä katsottuna täsmälleen samanlaisena, kuin olin piirtänyt. Sen sijaan petyin, kun avasin saman kuvan IE7:lla. Ruudulle tuli pelkkä XML-lähdekoodi. Lyhyen Googletuksen jälkeen selvisi, että IE7:lle ei jaksettu vielä tehdä tukea SVG-formaatille. Hieno teokseni löytyy täältä, joten voit kokeilla mitä sille sanoo oma selaimesi.

Katkeransuolaisessa verkkokeskustelussa todettiin, että SVG:stä ei voi tulla suosittua formaattia, ennen kuin IE:ssä on suora tuki sille. Tämä pitää karulla tavalla paikkansa. Ei kukaan tavallinen ihminen asenna pluginiä koneeseensa SVG-tuen takia. Ainoa plugini, joka melko varmasti löytyy tietokoneista on Flash. Kukapa ei haluaisi katsella videoita YouTubesta. Mutta miten saataisiin Microsoft lisäämään SVG-tuki selaimeensa. Formaatti on kerrassaan loistava.

(Muokattu 13.2.2007 klo 14:08, kirjoitusvirheet korjattu)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Muistan kun -> Muistan, kun
vektorigrafiikkaohjelmistot ja tarkoitus -> vektorigrafiikkaohjelmistot, ja tarkoitus
kuintekin -> kuitenkin
inkscape-ohjelmistoon -> Inkscape-ohjelmistoon (erisnimi)
SVG- tallennusmuodossa -> SVG-tallennusmuodossa
XML- lähdekoodi -> XML-lähdekoodi
ennenkuin -> ennen kuin

Lisäksi voisi pohtia sitä, tuleeko googlettaminen todella kirjoittaa isolla kuten tekstissäsi, kun se kuitenkin on verbi. Virallista sääntöä kyseisestä sanasta tuskin löytyy.
zache_ sanoi…
Minulle periaatteessa riittäisi se, että adobe nyt macromedian ostettuaan lisäisi flash pluginiinsa tuon SVG tuen. Sellainen siihen on jo luultavasti ainakin konseptitasolla koodattu.
Toni Hintikka sanoi…
SVG tuki Flashissa olisi hyvä asia, mutta Flashin ongelma tällä hetkellä on se, että se ei periaatteessa pakota käyttäjää päivittämään uusimpaan versioon. Oman seurantani mukaan vierailijoiden Flash versioissa on hajontaa kuin vanhassa haulikossa. Jos SVG-tuki tulisi IE 7:n jonkin pakollisen päivityksen mukana, niin se todella yleistyisi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…