Siirry pääsisältöön

SVG on loistava Formaatti

Muistan, kun kouluaikoina kauan kauan sitten opiskelin verkkojulkaisua. Silloin kuulin ensimmäisen kerran SVG-formaatista. SVG on W3C:n määrittelemä XML-formaatti, jonka avulla voidaan kuvata vektorigrafiikkaa. Ideana tässä formaatissa on se, että grafiikka kuvataan tekstitiedostona. Tätä tektiä sitten synnyttävät vektorigrafiikkaohjelmistot, ja tarkoitus olisi, että mahdollisimman monet ohjelmistot osaisivat esittää näitä kuvia. SVG-formaatti olisi loistava lisä esimerkiksi web-sivuille, joiden ainoa vektorigrafiikkaformaatti on tällä hetkellä Adobe Flash.

Olen itse käyttänyt vektorigrafiikan muokkaukseen aiemmin lähinnä Freehandia, joka on tällä hetkellä Adoben omistama ohjelmisto. Tutustuin kuitenkin tänään sattumalta Inkscape-ohjelmistoon, joka vaikuttaa erittäin lupaavalta. Inkscape on täysin ilmainen ja suomenkielinen vektorigrafiikan muokkausohjelma, joka tallentaa tiedostot suoraan SVG-tallennusmuodossa.

Kokeilin avata omia kokeilujani Firefoxilla ja suorastaan yllätyin, kun piirrutukseni piirtyi selaimen näytölle äkkiä katsottuna täsmälleen samanlaisena, kuin olin piirtänyt. Sen sijaan petyin, kun avasin saman kuvan IE7:lla. Ruudulle tuli pelkkä XML-lähdekoodi. Lyhyen Googletuksen jälkeen selvisi, että IE7:lle ei jaksettu vielä tehdä tukea SVG-formaatille. Hieno teokseni löytyy täältä, joten voit kokeilla mitä sille sanoo oma selaimesi.

Katkeransuolaisessa verkkokeskustelussa todettiin, että SVG:stä ei voi tulla suosittua formaattia, ennen kuin IE:ssä on suora tuki sille. Tämä pitää karulla tavalla paikkansa. Ei kukaan tavallinen ihminen asenna pluginiä koneeseensa SVG-tuen takia. Ainoa plugini, joka melko varmasti löytyy tietokoneista on Flash. Kukapa ei haluaisi katsella videoita YouTubesta. Mutta miten saataisiin Microsoft lisäämään SVG-tuki selaimeensa. Formaatti on kerrassaan loistava.

(Muokattu 13.2.2007 klo 14:08, kirjoitusvirheet korjattu)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Muistan kun -> Muistan, kun
vektorigrafiikkaohjelmistot ja tarkoitus -> vektorigrafiikkaohjelmistot, ja tarkoitus
kuintekin -> kuitenkin
inkscape-ohjelmistoon -> Inkscape-ohjelmistoon (erisnimi)
SVG- tallennusmuodossa -> SVG-tallennusmuodossa
XML- lähdekoodi -> XML-lähdekoodi
ennenkuin -> ennen kuin

Lisäksi voisi pohtia sitä, tuleeko googlettaminen todella kirjoittaa isolla kuten tekstissäsi, kun se kuitenkin on verbi. Virallista sääntöä kyseisestä sanasta tuskin löytyy.
zache_ sanoi…
Minulle periaatteessa riittäisi se, että adobe nyt macromedian ostettuaan lisäisi flash pluginiinsa tuon SVG tuen. Sellainen siihen on jo luultavasti ainakin konseptitasolla koodattu.
Toni Hintikka sanoi…
SVG tuki Flashissa olisi hyvä asia, mutta Flashin ongelma tällä hetkellä on se, että se ei periaatteessa pakota käyttäjää päivittämään uusimpaan versioon. Oman seurantani mukaan vierailijoiden Flash versioissa on hajontaa kuin vanhassa haulikossa. Jos SVG-tuki tulisi IE 7:n jonkin pakollisen päivityksen mukana, niin se todella yleistyisi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…