Siirry pääsisältöön

Huonoa verkkosivusuunnittelua


Olen monesti törmännyt teknisesti järkyttäviin mainospaloihin sattumalta. Eilen klikkasin mielenkiintoisen oloista banneria ja jouduin sivulle, jota en malta olla mainitsematta. Eq pankin mainos on verkkosivun näköinen, mutta tehty kuvana, joka sitten on paloiteltu html-taulukon soluihin. Tekniseltä kannalta havainnoinnin voi tehdä lähdekoodia tarkastamalla.

Voimme havaita tuosta koodista riviltä 119 seuraavan tekstin:
-- ImageReady Slices (index_170107.psd) --
Yllä olevasta näemme, että mainos on tehty ImageReady-ohjelmistolla, joka on tiiviisti Photoshopin yhteytteen pultattu verkkojulkaisuapuväline. Tässä tapauksessa ei ole viitsitty/ymmärretty ottaa tuota kommenttia näkyvistä pois.

Mainonnan tarkoitus on tavoittaa kohderyhmänsä, ja varmaan tämä mainos sen tekee, mikäli sivulle eksytään perinteisellä www-selaimella. Jokainen henkilö voi lukea tekstin ja saada siitä selvää. Internetissä on kuitenkin todella tärkeää, myös se että sivuille eksynyt hakukone indeksoisi sivun, jotta myös muut voisivat löytää sen. Tässä mainoksessa kaikki tarmo on käytetty Photoshopin tai jonkun muun graafisen ohjelmiston hallintaan ja kaikille mahdollisille web-standardeille on samalla sanottu ei. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi teksti pitää kirjoittaa kuvana, kun se on yksi verkkosivun peruselementeistä.

Tämä sivu on lisäksi malliesimerkki siitä, millaista taittoa verkossa ei pitäisi enää nykypäivänä harjoittaa. Kun kaikki sisältörakenteet on tehty taulukoilla ja itse sisältö ripoteltu kuvan palasina taulukon soluihin, on melkein kaikki verkkojulkaisun sudenkuopat kaluttu. Ainoastaan frame-rakenne ja epästandardi mediatiedosto puuttuu.

Photoshop ja moni muukin grafiikkaohjelma on todella tehokas grafiikan luomisessa, ja ohjelmistot generoivat nopeasti myös lähdekoodit. Tässä tapauksessa on kaaduttu tehokkuuden ansaan. Ehkä myöskään suunnittelijalla ei ole riittävää silmää verkkostandardeille. Tälläinen mainos voi helposti päästä läpi, koska se on visuaalisesti hyvännäköinen. Ei mainoksen tarkastajalla ole välttämättä mitään käsitystä WWW-tekniikasta. Web-suunnittelu vaatii muutakin kuin sen, että osaa suunnitella näyttävää sisältöä. Aika hyvin tätä ongelmaa on kuvattu tässä Graig Cookin artikkelissa. Suunnittelijan pitää siis nykypäivänä osata muutakin kuin jakaa Photoshopilla tekemänsä suunnitelma suorakaiteiksi.

(edit8.2.2007: kirjoitusvirheet korjattu)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
ImageReady ohjelmistolla -> ImageReady-ohjelmistolla
ei olla viitsitty -> ei ole viitsitty
(Kaksoispassiivi ei kuulu suomen kieleen.
kts. http://www.kotus.fi/index.phtml?i=38&s=1977#faq_38)
kohderyhmänsä ja varmaan -> kohderyhmänsä, ja varmaan
tärkeää, myös se -> tärkeää myös se
(Miksi tässä oli pilkku?)
web standardeille -> web-standardeille
ymmärtänyt, että miksi -> ymmärtänyt, miksi
(Alistuskonjunktio (että) aloittaa alisteisen sivulauseen.
Tässä se on kuitenkin epäsuoran kysymyslauseen
alussa, mikä ei käy päinsä.)
frame- rakenne -> frame-rakenne (alkuosa vain yksi sana -> ei väliä)
välttämättä, mitään -> välttämättä mitään
(Miksi tässä oli pilkku?)
luomisessa ja ohjelmistot -> luomisessa, ja ohjelmistot


Otan vielä yhden virkkeen erikostarkasteluun.
"Kaikki sisältörakenteet on tehty taulukoila ja itse sisältö on ripoteltu kuvan palasina taulukon soluihin, niin melkein kaikki verkkojulkaisun sudenkuopat on kaluttu."

Lauseiden loogista suhdetta on nykyisellään hankala hahmottaa, koska viimeinen lause (se niin-alkuinen) tulee aivan yllättäen. Kahta päälausetta ei voi yhdistää tällä tavalla, sillä niin ei ole rinnastuskonjunktio. Jos ensimmäisen lausen alkuun lisäisi sanan "kun", olisi virkkeen rakenne selvempi, koska tällöin ensimmäinen lause olisi sivulause.

Ehdottamani korjattu versio on alla. Siinä on myös käytetty verbiosan ellipsiä (=postettu on-sanan turha toisto).
"Kun kaikki sisältörakenteet on tehty taulukoila ja itse sisältö ripoteltu kuvan palasina taulukon soluihin, on melkein kaikki verkkojulkaisun sudenkuopat kaluttu."
Toni Hintikka sanoi…
Kiitoksia jälleen kerran. Huomaan, että minulla on selviä aikaongelmia kirjoittamisen suhteen. Haluan sanoa asian vaan mahdollisimman tehokkaasti, enkä ole lukenut juttua "ääneen". Näin niitä virheitä tulee.
Stigu sanoi…
ymmärtänyt, että miksi -> ymmärtänyt, miksi
-Miksi tässä oli pilku?
-Jos että sana jätetään pois, ei pilkkua tarvita laisinkaan.Lause jatkuu tuolloin yhtenäisenä.

luomisessa ja ohjelmistot -> luomisessa, ja ohjelmistot
-Miksi tässä oli pilkku?
-ja sanan eteen ei laiteta pilkkua,kuin poikkeustapauksissa.

Nämä lisäkorjaus ehdotukset anonyymille.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…