Siirry pääsisältöön

Huonoa verkkosivusuunnittelua


Olen monesti törmännyt teknisesti järkyttäviin mainospaloihin sattumalta. Eilen klikkasin mielenkiintoisen oloista banneria ja jouduin sivulle, jota en malta olla mainitsematta. Eq pankin mainos on verkkosivun näköinen, mutta tehty kuvana, joka sitten on paloiteltu html-taulukon soluihin. Tekniseltä kannalta havainnoinnin voi tehdä lähdekoodia tarkastamalla.

Voimme havaita tuosta koodista riviltä 119 seuraavan tekstin:
-- ImageReady Slices (index_170107.psd) --
Yllä olevasta näemme, että mainos on tehty ImageReady-ohjelmistolla, joka on tiiviisti Photoshopin yhteytteen pultattu verkkojulkaisuapuväline. Tässä tapauksessa ei ole viitsitty/ymmärretty ottaa tuota kommenttia näkyvistä pois.

Mainonnan tarkoitus on tavoittaa kohderyhmänsä, ja varmaan tämä mainos sen tekee, mikäli sivulle eksytään perinteisellä www-selaimella. Jokainen henkilö voi lukea tekstin ja saada siitä selvää. Internetissä on kuitenkin todella tärkeää, myös se että sivuille eksynyt hakukone indeksoisi sivun, jotta myös muut voisivat löytää sen. Tässä mainoksessa kaikki tarmo on käytetty Photoshopin tai jonkun muun graafisen ohjelmiston hallintaan ja kaikille mahdollisille web-standardeille on samalla sanottu ei. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi teksti pitää kirjoittaa kuvana, kun se on yksi verkkosivun peruselementeistä.

Tämä sivu on lisäksi malliesimerkki siitä, millaista taittoa verkossa ei pitäisi enää nykypäivänä harjoittaa. Kun kaikki sisältörakenteet on tehty taulukoilla ja itse sisältö ripoteltu kuvan palasina taulukon soluihin, on melkein kaikki verkkojulkaisun sudenkuopat kaluttu. Ainoastaan frame-rakenne ja epästandardi mediatiedosto puuttuu.

Photoshop ja moni muukin grafiikkaohjelma on todella tehokas grafiikan luomisessa, ja ohjelmistot generoivat nopeasti myös lähdekoodit. Tässä tapauksessa on kaaduttu tehokkuuden ansaan. Ehkä myöskään suunnittelijalla ei ole riittävää silmää verkkostandardeille. Tälläinen mainos voi helposti päästä läpi, koska se on visuaalisesti hyvännäköinen. Ei mainoksen tarkastajalla ole välttämättä mitään käsitystä WWW-tekniikasta. Web-suunnittelu vaatii muutakin kuin sen, että osaa suunnitella näyttävää sisältöä. Aika hyvin tätä ongelmaa on kuvattu tässä Graig Cookin artikkelissa. Suunnittelijan pitää siis nykypäivänä osata muutakin kuin jakaa Photoshopilla tekemänsä suunnitelma suorakaiteiksi.

(edit8.2.2007: kirjoitusvirheet korjattu)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
ImageReady ohjelmistolla -> ImageReady-ohjelmistolla
ei olla viitsitty -> ei ole viitsitty
(Kaksoispassiivi ei kuulu suomen kieleen.
kts. http://www.kotus.fi/index.phtml?i=38&s=1977#faq_38)
kohderyhmänsä ja varmaan -> kohderyhmänsä, ja varmaan
tärkeää, myös se -> tärkeää myös se
(Miksi tässä oli pilkku?)
web standardeille -> web-standardeille
ymmärtänyt, että miksi -> ymmärtänyt, miksi
(Alistuskonjunktio (että) aloittaa alisteisen sivulauseen.
Tässä se on kuitenkin epäsuoran kysymyslauseen
alussa, mikä ei käy päinsä.)
frame- rakenne -> frame-rakenne (alkuosa vain yksi sana -> ei väliä)
välttämättä, mitään -> välttämättä mitään
(Miksi tässä oli pilkku?)
luomisessa ja ohjelmistot -> luomisessa, ja ohjelmistot


Otan vielä yhden virkkeen erikostarkasteluun.
"Kaikki sisältörakenteet on tehty taulukoila ja itse sisältö on ripoteltu kuvan palasina taulukon soluihin, niin melkein kaikki verkkojulkaisun sudenkuopat on kaluttu."

Lauseiden loogista suhdetta on nykyisellään hankala hahmottaa, koska viimeinen lause (se niin-alkuinen) tulee aivan yllättäen. Kahta päälausetta ei voi yhdistää tällä tavalla, sillä niin ei ole rinnastuskonjunktio. Jos ensimmäisen lausen alkuun lisäisi sanan "kun", olisi virkkeen rakenne selvempi, koska tällöin ensimmäinen lause olisi sivulause.

Ehdottamani korjattu versio on alla. Siinä on myös käytetty verbiosan ellipsiä (=postettu on-sanan turha toisto).
"Kun kaikki sisältörakenteet on tehty taulukoila ja itse sisältö ripoteltu kuvan palasina taulukon soluihin, on melkein kaikki verkkojulkaisun sudenkuopat kaluttu."
Toni Hintikka sanoi…
Kiitoksia jälleen kerran. Huomaan, että minulla on selviä aikaongelmia kirjoittamisen suhteen. Haluan sanoa asian vaan mahdollisimman tehokkaasti, enkä ole lukenut juttua "ääneen". Näin niitä virheitä tulee.
Stigu sanoi…
ymmärtänyt, että miksi -> ymmärtänyt, miksi
-Miksi tässä oli pilku?
-Jos että sana jätetään pois, ei pilkkua tarvita laisinkaan.Lause jatkuu tuolloin yhtenäisenä.

luomisessa ja ohjelmistot -> luomisessa, ja ohjelmistot
-Miksi tässä oli pilkku?
-ja sanan eteen ei laiteta pilkkua,kuin poikkeustapauksissa.

Nämä lisäkorjaus ehdotukset anonyymille.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…