Siirry pääsisältöön

Vistako ainoa vaihtoehto?

Uusimmassa Tietokone- lehden vertailussa oli laitettu uusimpia 2000 euron hintaisia tehomikroja järjestykseen. Jutussa sanottiin, että tehokäyttäjälle ei riitä marketin hyllyillä pölyttynyt kokoonpano, vaan käyttäjä vaatii uusinta uutta. Tämä kielikuva ontuu kyllä jonkin verran, kun kaikki alalla olevat tietävät kuluttajakoneiden elinkaaren lyhyemmäksi kuin yritysmarkkinoilla. Kuluttaja puolella tuotteen elinkaari voi olla vain 3 viikkoa, kun yritys puolella jopa puoli vuotta. Monesti yrityksille myydään kalliita laitteita, koska yrityksillä on varaa ostaa eikä asiantuntemusta arvioida todellisia tarpeita.

Arveluttavin asia vertailussa oli kuitenkin testaustapa. Kaikkiin koneisiin asennettii windows vista. Testissä oli mukana myös mac, mutta siihenkin laitettiin vista. Kuka ihme ostaa macin ja asentaa siihen vistan? Oikea testausjärjestely olisi ollut se että mac olisi ollut testissä mac- koneena. Oikeastaan tällainen testi pitäisi tehdä empiirisenä testinä. Kyllähän se voidaan mitata, miten eri tehtävät sujuvat eri käyttö järjestelmillä. Tämä vaan vaatii aikaa, jota tähän testiin ei oltu käytetty riittävästi.

Testissä kerrottiin kyllä XP:n ja vistan eroista, mutta niihin suhtauduttiin lähinnä olan kohautuksella. Sanottiin että vistan ajuri ongelmat alkavat olla takana päin ja että tämän tason koneella ei ole väliä käyttääkö Xp:tä tai Vistaa. Olisin halunnut nähdä oikeita testituloksia. Olisi ollut hieno nähdä myös vista vs linux näissä koneissa. Lisäksi kannattaisi huomioida Vista ylistyksessä se, että se todella vaatii tehokoneen toimiakseen. Ei kaikilla yrityksillä ole mahdollisuuksia ja hakuja ostaa kalliita tehokoneita vain siksi että Vista toimii niissä yhtä nopeasti kuin XP. Kaipaan edelleen perusteluja, että miksi koneisiin kannattaa valita Vista ja miksi se nostaa tuottavuutta? Lehdistön olisi hyvä antaa käyttäjille esimerkkejä vaihtoehdoista eikä rummuttaa Vistaa ainoana vaihtoehtona. Itse haluan kunnon vertailuja varsinkin kun vertailussa on mukana kokonaan toiselle käyttö järjestelmälle optimoitu tietokone.

Kommentit

Sami sanoi…
Vistan ajuri- ja muutkin ongelmat ovat kyllä kaikkea muuta kuin takanapäin. Tuosta Tietokone-lehden jutusta tulee väkisinkin mieleen IT-journalismin (huono) taso Suomessa yleensäkin. Ironista kyllä, Digitoday otti aiheen esille joku aika sitten.

Toisekseen on syytä muistaa Wirthin laki, joka ainakin Windowsin tapauksessa pitää erinomaisen hyvin paikkansa: "Software gets slower faster than hardware gets faster."
taju sanoi…
Wirthin laki ei tunnu pitävän paikkaansa Linuxien kanssa. Päivitin yli viisi vuotta vanhaan koneeseeni uusimman version Ubuntusta (7.04 -> 7.10) ja koin koneeni nopeutuneen päivityksen myötä.

Jyväskylän yliopistolla Windowstyöasemat ovat todella hitaita, vaikka koneet ovat korkeintaan muutaman vuoden vanhoja. Tänään pelkästään koneelle kirjautumiseen meni aikaa lähes kolme minuuttia (siis ei käynnistämiseen, vaan kirjautumiseen!). Firefoxin käyntiin saaminen kesti siitä vielä lähes puolitoista minuuttia. Että silleen Wintoysit toimii suuressa (n. 5000 työasemaa) verkossa.

Kaikki eivät sentään rummuta Vistan markkinoiden puolesta yhtä innokkaasti. Ja syystä. Osassa yrityksista harkitaan ihan rauhallisesti, että jos vaikka hypätään Vistan ylitse:
http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1263783

Vistan ja Leopardin välisiä vertailuja en ole paljon nähnyt. Ehkä syy on siinä, ettei toimittajat usko tälläisen vertailun kiinnostavan lukijoitaan (väärässä ovat).
Tässä videossa kuitenkin näkyy hieman sitä, että kyllä Applella mennään edelleen askelen verran edellä näissä käyttöjärjestelmäasioissa:
http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1264142
Toni Hintikka sanoi…
Mielenkiintoinen uutinen tuli silmään MicroPC:n uutispalvelusta.

Lainaus uutisen lopusta:"Suorituskykyohjelmistoja kehittävä Devil Mountain Software on testeissään todennut, että Windows XP:n service pack 3 nopeuttaa käyttöjärjestelmän toimintaa jopa kymmenellä prosentilla. Sen sijaan Vistan ensimmäinen päivityspaketti tuotti yhtiölle pettymyksen, koska se ei parantanut käyttöjärjestelmän suorituskykyä juuri lainkaan.

Microsoft on aiemmin ilmoittanut, että Vistan sp1 parantaa huomattavasti sen suorituskykyä, kun taas XP:n sp3 keskittyisi haavoittuvuuksien korjaamisen. Devil Mountainin testien mukaan olisi käymässä päinvastoin, ja kuilu Vistan ja XP:n suorituskykyeroissa kasvaisi."

Lyhyesti näyttäisi siltä, että ensi vuonna Vista joutuu hyökkääjien kohteeksi entistä enemmän ja XP:n ja Vistan nopeuskuilu kasvaa. Ei kuulosta Vistan kannalta hyvältä.
Toni Hintikka sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Toni Hintikka sanoi…
Tässä nyt sitä oikeata testitietoa. Samalla koneella testattu Vistan uutta SP1:stä ja Windows XP SP3:sta. XP suorittaa samat tehtävät puolta nopeammin. Tuota Office bech testiä ei ole Linuxille, eikä linuksille saa samanlaisia ohjelmiakaan, mutta olisi todella mielenkiintoista nähdä kuinka Linux pärjäisi kilvassa.
Matti sanoi…
Ihmettelen kyllä Tietokone-lehden toteamusta, että Vistan ajuriongelmat ovat jo takana päin. Tällä varmaan viitataan uusiin, Vistan julkistamisen jälkeen lanseerattuihin laitteisiin, sillä harva valmistaja näkee tarpeelliseksi tukea esim. neljä vuotta vanhoja tulostimia, vaikka kuluttajan ja terveen järjen mukaan ne voivat olla vielä aivan käypiä pelejä.

Mikäli valmistajat avaisisivat ajureidensa lähdekoodit, niin yhteisö voisi maksutta tarjota tukea laitteille.

Tämä olisi siis nimenomaan kuluttajan etu. Laitevalmistajat eivät yleensä ajattele kuluttajaa, vaan omaa tuottoaan. Mikäli kuluttajan ei tarvitsisikaan aina Windowsia päivittäessään hankkia uusia laitteita, niin tuotot toki pienenisivät.

En voi kuin kiittää ja kumartaa kaikille vapaaehtoisille ajurikehittäjille, jotka mahdollistavat monien laitteiden käytön Linuxissakin ilman valmistajien tukea. Onneksi myös virallinen laitetuki on paranemaan päin Linux-maailmassa ja lisäksi ajureiden julkaisu avoimella lähdekoodilla yleistyy.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…