Siirry pääsisältöön

Vistako ainoa vaihtoehto?

Uusimmassa Tietokone- lehden vertailussa oli laitettu uusimpia 2000 euron hintaisia tehomikroja järjestykseen. Jutussa sanottiin, että tehokäyttäjälle ei riitä marketin hyllyillä pölyttynyt kokoonpano, vaan käyttäjä vaatii uusinta uutta. Tämä kielikuva ontuu kyllä jonkin verran, kun kaikki alalla olevat tietävät kuluttajakoneiden elinkaaren lyhyemmäksi kuin yritysmarkkinoilla. Kuluttaja puolella tuotteen elinkaari voi olla vain 3 viikkoa, kun yritys puolella jopa puoli vuotta. Monesti yrityksille myydään kalliita laitteita, koska yrityksillä on varaa ostaa eikä asiantuntemusta arvioida todellisia tarpeita.

Arveluttavin asia vertailussa oli kuitenkin testaustapa. Kaikkiin koneisiin asennettii windows vista. Testissä oli mukana myös mac, mutta siihenkin laitettiin vista. Kuka ihme ostaa macin ja asentaa siihen vistan? Oikea testausjärjestely olisi ollut se että mac olisi ollut testissä mac- koneena. Oikeastaan tällainen testi pitäisi tehdä empiirisenä testinä. Kyllähän se voidaan mitata, miten eri tehtävät sujuvat eri käyttö järjestelmillä. Tämä vaan vaatii aikaa, jota tähän testiin ei oltu käytetty riittävästi.

Testissä kerrottiin kyllä XP:n ja vistan eroista, mutta niihin suhtauduttiin lähinnä olan kohautuksella. Sanottiin että vistan ajuri ongelmat alkavat olla takana päin ja että tämän tason koneella ei ole väliä käyttääkö Xp:tä tai Vistaa. Olisin halunnut nähdä oikeita testituloksia. Olisi ollut hieno nähdä myös vista vs linux näissä koneissa. Lisäksi kannattaisi huomioida Vista ylistyksessä se, että se todella vaatii tehokoneen toimiakseen. Ei kaikilla yrityksillä ole mahdollisuuksia ja hakuja ostaa kalliita tehokoneita vain siksi että Vista toimii niissä yhtä nopeasti kuin XP. Kaipaan edelleen perusteluja, että miksi koneisiin kannattaa valita Vista ja miksi se nostaa tuottavuutta? Lehdistön olisi hyvä antaa käyttäjille esimerkkejä vaihtoehdoista eikä rummuttaa Vistaa ainoana vaihtoehtona. Itse haluan kunnon vertailuja varsinkin kun vertailussa on mukana kokonaan toiselle käyttö järjestelmälle optimoitu tietokone.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Vistan ajuri- ja muutkin ongelmat ovat kyllä kaikkea muuta kuin takanapäin. Tuosta Tietokone-lehden jutusta tulee väkisinkin mieleen IT-journalismin (huono) taso Suomessa yleensäkin. Ironista kyllä, Digitoday otti aiheen esille joku aika sitten.

Toisekseen on syytä muistaa Wirthin laki, joka ainakin Windowsin tapauksessa pitää erinomaisen hyvin paikkansa: "Software gets slower faster than hardware gets faster."
taju sanoi…
Wirthin laki ei tunnu pitävän paikkaansa Linuxien kanssa. Päivitin yli viisi vuotta vanhaan koneeseeni uusimman version Ubuntusta (7.04 -> 7.10) ja koin koneeni nopeutuneen päivityksen myötä.

Jyväskylän yliopistolla Windowstyöasemat ovat todella hitaita, vaikka koneet ovat korkeintaan muutaman vuoden vanhoja. Tänään pelkästään koneelle kirjautumiseen meni aikaa lähes kolme minuuttia (siis ei käynnistämiseen, vaan kirjautumiseen!). Firefoxin käyntiin saaminen kesti siitä vielä lähes puolitoista minuuttia. Että silleen Wintoysit toimii suuressa (n. 5000 työasemaa) verkossa.

Kaikki eivät sentään rummuta Vistan markkinoiden puolesta yhtä innokkaasti. Ja syystä. Osassa yrityksista harkitaan ihan rauhallisesti, että jos vaikka hypätään Vistan ylitse:
http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1263783

Vistan ja Leopardin välisiä vertailuja en ole paljon nähnyt. Ehkä syy on siinä, ettei toimittajat usko tälläisen vertailun kiinnostavan lukijoitaan (väärässä ovat).
Tässä videossa kuitenkin näkyy hieman sitä, että kyllä Applella mennään edelleen askelen verran edellä näissä käyttöjärjestelmäasioissa:
http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1264142
Toni Hintikka sanoi…
Mielenkiintoinen uutinen tuli silmään MicroPC:n uutispalvelusta.

Lainaus uutisen lopusta:"Suorituskykyohjelmistoja kehittävä Devil Mountain Software on testeissään todennut, että Windows XP:n service pack 3 nopeuttaa käyttöjärjestelmän toimintaa jopa kymmenellä prosentilla. Sen sijaan Vistan ensimmäinen päivityspaketti tuotti yhtiölle pettymyksen, koska se ei parantanut käyttöjärjestelmän suorituskykyä juuri lainkaan.

Microsoft on aiemmin ilmoittanut, että Vistan sp1 parantaa huomattavasti sen suorituskykyä, kun taas XP:n sp3 keskittyisi haavoittuvuuksien korjaamisen. Devil Mountainin testien mukaan olisi käymässä päinvastoin, ja kuilu Vistan ja XP:n suorituskykyeroissa kasvaisi."

Lyhyesti näyttäisi siltä, että ensi vuonna Vista joutuu hyökkääjien kohteeksi entistä enemmän ja XP:n ja Vistan nopeuskuilu kasvaa. Ei kuulosta Vistan kannalta hyvältä.
Toni Hintikka sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Toni Hintikka sanoi…
Tässä nyt sitä oikeata testitietoa. Samalla koneella testattu Vistan uutta SP1:stä ja Windows XP SP3:sta. XP suorittaa samat tehtävät puolta nopeammin. Tuota Office bech testiä ei ole Linuxille, eikä linuksille saa samanlaisia ohjelmiakaan, mutta olisi todella mielenkiintoista nähdä kuinka Linux pärjäisi kilvassa.
Matti sanoi…
Ihmettelen kyllä Tietokone-lehden toteamusta, että Vistan ajuriongelmat ovat jo takana päin. Tällä varmaan viitataan uusiin, Vistan julkistamisen jälkeen lanseerattuihin laitteisiin, sillä harva valmistaja näkee tarpeelliseksi tukea esim. neljä vuotta vanhoja tulostimia, vaikka kuluttajan ja terveen järjen mukaan ne voivat olla vielä aivan käypiä pelejä.

Mikäli valmistajat avaisisivat ajureidensa lähdekoodit, niin yhteisö voisi maksutta tarjota tukea laitteille.

Tämä olisi siis nimenomaan kuluttajan etu. Laitevalmistajat eivät yleensä ajattele kuluttajaa, vaan omaa tuottoaan. Mikäli kuluttajan ei tarvitsisikaan aina Windowsia päivittäessään hankkia uusia laitteita, niin tuotot toki pienenisivät.

En voi kuin kiittää ja kumartaa kaikille vapaaehtoisille ajurikehittäjille, jotka mahdollistavat monien laitteiden käytön Linuxissakin ilman valmistajien tukea. Onneksi myös virallinen laitetuki on paranemaan päin Linux-maailmassa ja lisäksi ajureiden julkaisu avoimella lähdekoodilla yleistyy.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä. Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo