Siirry pääsisältöön

Onko gOS Googlen käyttöjärjestelmä?

300 dollarin kannettava ja 200 dollarin pöytäkone, kuulostavat epärealistisilta väittämiltä tänä päivänä. Nykyisinhän pelkkä käyttöjärjestelmä maksaa 200 euroa. Usa:ssa on kuitenkin gOS-niminen hanke, joka on kehittänyt Linux -jakelun, mikä on suunnattu tavallisille ihmisille. Ideana on, että tietokone sisältää vakiona kaiken mitä tavallinen kansalainen tarvitsee. gOS tukee toimintonsa ensi sijaisesti web-sovelluksiin. Käyttöjärjestelmä sisältää vakion linkit tärkeimpiin www-sovelluksiin, kuten Googlen toimistopakettiin, Facebookiin, Bloggeriin, Wikipediaan.

Gos-projekti on toiminut läheisessä yhteistyössa Ubuntu 7.10 kehittäjäyhteisön kanssa. Ubuntuhan on linux-jakeluna suunnattu nimeenomaan normaali-ihmisille. Gos-järjestelmässä on vaan saatettu web-sovellukset helposti esille. Idea on, että kaikki toimii helposti ja myös, että laitteet toimisisvat suoraan kytkemällä. Ubuntu 7.10 tämä puoli on jo suhteellisen hyvin toteutettu, muun muassa langaton verkko toimi suoraan live-CD käynnistyksellä suhteellisen uudessa koneessa.

Viittaako g- tässä tapauksessa Googleen? Tämä on hyvä kysymys. Ei varmaan ole sattumaa, että käyttöjärjestelmä linkittään itseensä paljon Googlen palveluita. Voi olla, että kyseinen projekti on saanut Googlelta tukea käyttöjärjestelmänsä ja tietokoneidensa kehittämiseen. Itse pidän Googlen ansaintalogiikasta. Minun ei tarvitse maksaa palveluistani, vaan mainostajat maksavat ne. Aikaisemminhan loppukäyttäjät ovat maksaneet valtavia summia lisensseistään ja onko aikaisemmin kaikkien saatavilla edes ollut vastaavia palveluita.

Amerikassa on painettujen mainosten estoon vedoten menossa prosessi, jossa nettimainontaa aiotaan rajoittaa. Samaan Tietokonelehden juttuun oli saatu, jostain joku professori pelottelemaan ilmaisten verkkosovellusten vaaroista. En suinkaan aliarvio yksityisyyden suojaa, mutta asia on vaan niin, että valitsen mieluummin mainokset ilmaisissa palveluissani kuin maksulliset palvelut. Jos mainoksista ei pidä niin samat Googlen palvelut saa maksullisena versiona. Itse en usko Googlen olevan peikko. Googlen tavoitteena on myydä mahdollisimman hyvää mainostilaa ja tähän se tarvitsee hyviä käyttäjiä. Googlen tavoitteena ei ole toimia isoveljenä, joka valvoo jokaista liikettä. Käytän Google Dokumentteja, kalenteria, Gmailia ja muitakin palveluita edelleen hyvällä omalla tunnolla. Google potkaisisi itseään jalkaan, jos alkaisi käyttää hyväkseen käyttäjien henkilökohtaisia tietoja. Valveutunut nettikansa upottaisi varmasti koko yrityksen, jos vaan jotakin tähän viittaavaa tulisi ilmi.

Itse uskon, että Googlen idea on tulevaisuudessa saada palvelunsa mahdollisimman moneen paikkaan. Tämä tarkoittaa internetin levittämistä mahdollisimman laajalle. Esimerkiksi edulliset tietokoneet ovat tälläisessä kehityksessä erittäin hyviä levityskanavia. Googlen palvelut ovat toimivia ja helppokäyttöisiä ja ne toimivat näissä vähän heikompitasoisissakin tietokoneissa. Levittäminen on myös hyvä syy osallistua Fon- Projektiin. Seuraavaksi Googlen valloituksessa ovat matkapuhelimet. Nokia ei ole kuitenkaan mukana tässä uudessa Open Handset Alliance-yhteenliittymässä. Tällä areenalla Nokia ja Google ottavat siis mittaa toisistaan, vaikka Google ei teekkään kuin pelkän käyttöjärjestelmän.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…