Siirry pääsisältöön

Onko gOS Googlen käyttöjärjestelmä?

300 dollarin kannettava ja 200 dollarin pöytäkone, kuulostavat epärealistisilta väittämiltä tänä päivänä. Nykyisinhän pelkkä käyttöjärjestelmä maksaa 200 euroa. Usa:ssa on kuitenkin gOS-niminen hanke, joka on kehittänyt Linux -jakelun, mikä on suunnattu tavallisille ihmisille. Ideana on, että tietokone sisältää vakiona kaiken mitä tavallinen kansalainen tarvitsee. gOS tukee toimintonsa ensi sijaisesti web-sovelluksiin. Käyttöjärjestelmä sisältää vakion linkit tärkeimpiin www-sovelluksiin, kuten Googlen toimistopakettiin, Facebookiin, Bloggeriin, Wikipediaan.

Gos-projekti on toiminut läheisessä yhteistyössa Ubuntu 7.10 kehittäjäyhteisön kanssa. Ubuntuhan on linux-jakeluna suunnattu nimeenomaan normaali-ihmisille. Gos-järjestelmässä on vaan saatettu web-sovellukset helposti esille. Idea on, että kaikki toimii helposti ja myös, että laitteet toimisisvat suoraan kytkemällä. Ubuntu 7.10 tämä puoli on jo suhteellisen hyvin toteutettu, muun muassa langaton verkko toimi suoraan live-CD käynnistyksellä suhteellisen uudessa koneessa.

Viittaako g- tässä tapauksessa Googleen? Tämä on hyvä kysymys. Ei varmaan ole sattumaa, että käyttöjärjestelmä linkittään itseensä paljon Googlen palveluita. Voi olla, että kyseinen projekti on saanut Googlelta tukea käyttöjärjestelmänsä ja tietokoneidensa kehittämiseen. Itse pidän Googlen ansaintalogiikasta. Minun ei tarvitse maksaa palveluistani, vaan mainostajat maksavat ne. Aikaisemminhan loppukäyttäjät ovat maksaneet valtavia summia lisensseistään ja onko aikaisemmin kaikkien saatavilla edes ollut vastaavia palveluita.

Amerikassa on painettujen mainosten estoon vedoten menossa prosessi, jossa nettimainontaa aiotaan rajoittaa. Samaan Tietokonelehden juttuun oli saatu, jostain joku professori pelottelemaan ilmaisten verkkosovellusten vaaroista. En suinkaan aliarvio yksityisyyden suojaa, mutta asia on vaan niin, että valitsen mieluummin mainokset ilmaisissa palveluissani kuin maksulliset palvelut. Jos mainoksista ei pidä niin samat Googlen palvelut saa maksullisena versiona. Itse en usko Googlen olevan peikko. Googlen tavoitteena on myydä mahdollisimman hyvää mainostilaa ja tähän se tarvitsee hyviä käyttäjiä. Googlen tavoitteena ei ole toimia isoveljenä, joka valvoo jokaista liikettä. Käytän Google Dokumentteja, kalenteria, Gmailia ja muitakin palveluita edelleen hyvällä omalla tunnolla. Google potkaisisi itseään jalkaan, jos alkaisi käyttää hyväkseen käyttäjien henkilökohtaisia tietoja. Valveutunut nettikansa upottaisi varmasti koko yrityksen, jos vaan jotakin tähän viittaavaa tulisi ilmi.

Itse uskon, että Googlen idea on tulevaisuudessa saada palvelunsa mahdollisimman moneen paikkaan. Tämä tarkoittaa internetin levittämistä mahdollisimman laajalle. Esimerkiksi edulliset tietokoneet ovat tälläisessä kehityksessä erittäin hyviä levityskanavia. Googlen palvelut ovat toimivia ja helppokäyttöisiä ja ne toimivat näissä vähän heikompitasoisissakin tietokoneissa. Levittäminen on myös hyvä syy osallistua Fon- Projektiin. Seuraavaksi Googlen valloituksessa ovat matkapuhelimet. Nokia ei ole kuitenkaan mukana tässä uudessa Open Handset Alliance-yhteenliittymässä. Tällä areenalla Nokia ja Google ottavat siis mittaa toisistaan, vaikka Google ei teekkään kuin pelkän käyttöjärjestelmän.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…