Siirry pääsisältöön

Gmail ja kohdennettu mainonta Ylen hampaissa

Mieleeni on tullut lähipäivinä monia asioita, joista voisin kirjoittaa, mutta tänä päivänä Ylen uutiset kertoivat jotain, joka laittoi minut kirjoittamaan. Uutisissa todettiin, että nykyään on olemassa kohdennettua mainontaa, joka kohdentuu esimerkiksi asiakkaan kirjoittaman hakusanan tai hänen lukemansa sähköpostiviestin perusteella. Tämä ei varmaan ole kenellekään pidemmän aikaa palveluita käyttäneelle epäselvää. Eihän ilmaista lounasta ole.

Mietitäänpä kuitenkin, mitä näiden mainosten katsomisella saa. Google on kehittänyt ja kehittää kokoajan ilmaiseksi käytössä olevia innovatiivisia nettisovelluksia. Googlen ansaintalogiikka on erilainen kuin pahimmilla kilpailijoilla. Google elää mainoksilla ja kilpailijat kuten Microsoft lisenssimaksuilla. Kohdennettu mainonta on tehokasta. Jos saan yritykselleni käyttöön ilmaiseksi Gmailin tapaisen loistavasti toimivan sähköpostijärjestelmän ja vastineeksi työntekijäni joutuvat katselemaan kohdennettuja mainoksia, en ole siitä ollenkaan huolissani. Gmailiin ei tule läpi roskapostia eikä viruksia. Gmailia voi käyttää myös mobiililaitteilla. Kun pakettiin lisätään ilmainen jaettu ajanhallinta sekä tiimityöskentelyyn sopivat toimisto-ohjelmat, voin valitettavasti myydä itseäni hiukan. Kyllä takavuosien mainosbannerit ainakin omaa sähköpostin käyttöäni häiritsivät enemmän kuin Googlen tekstimainokset. Kohdennettu mainonta on kova bisnes ja se on Googlen liiketoimintaa. Jos mainoksia on, on mielestäni parempi, että niiden joukossa olisi jotain kiinnostavaa. Olen löytänyt oikeasti etsimäni joskus, nimeenomaan kohdennetun mainoksen avulla ja olen ollut siihen tyytyväinen.

Ei Google tule näitä tietoja käytämään muuhun kuin mainosten kohdentamiseen. Perusteena on, että jos tähän viittaavaa havaittaisiin, Google menettäisi asiakkaansa ja tärkeän kohderyhmän. Google liiketoiminta kärisi. En usko, että he ottaisivat sellaisen riskin.

Ennemmin siis valitsen häiritsemättömät mainokset kuin epävarman maksullisen sähköpostin. Tässä keskustelussa kannattaisi myös muistaa se, että Google tarjoaa myös maksullista sähköpostia 40 euroa/ käyttäjä. Tässä vaihtoehdossa voi valita katsooko mainoksia vai ei. Jos tässä aletaan vouhottamaan mainosrahoitteisia palveluita todella alas, niin aion olla toista mieltä. Ne jotka pelkäävät yksityisviestiensä puolesta on paras laittaa foliohattu syvälle päähän ja maksaa palveluistaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…