Siirry pääsisältöön

Oikea Linux kokeilu helposti - Wubi

Windowsia opiskelu- ja työurani työpöytäkäytössä käyttäneenä, minulla on ollut vaikeuksia löytää sopivaa asennustapaa Linuxille. Virtuaalikoneet ovat yksi kokeilutapa, mutta ne eivät toimi yhtä hyvin kuin aito asennus. Ei kuulosta oikein hyvältä, että ajaisi Windows XP:n päällä Linuxia. LiveCD:täkin testasin, mutta totesin sen auttamattomasti liian hitaaksi. Linux käynnistyi pitkään ja ohjelmat avautuivat hitaasti. Tämä johtuu ainoastaan CD-aseman rajoituksista. CD:n nopeus ei vaan riitä tälläiseen käyttöön.

Ajattelin jo, että täytynee hommata joku isompi USB-muisti ja koittaa laittaa se boottaavaksi, niin, että saisin työpöytä-Linuxin käynnistymään siltä. Tätä en kerinnyt kokeilla ja kuulin, että tämäkin tapa saattaisi kärsiä suorituskykyongelmista.

Sitten törmäsin Wubiin, sen avulla Ubuntu- linux asentuu vapaavalintaiseen Windows- järjestelmässä löytyvään kansioon. Näin ei tarvitse huolehtia osioinneista. Wubi myös lataa automaattisesti valitun Ubuntu-jakelun asennusvaiheessa, joten mitään ei tarvitse polttaa CD:lle tai DVD:lle. Lisäksi Wubi luo automaattisen käyttöjärjestelmän valinnan koneen käynnistysvaiheeseen. Oletusvaihtoehtona käynnistyksessä on Windows, joka on hyvä normaalisti Windowsia käyttävälle. Wubi on vielä valitettavasti vain Ubuntun 7.04 versiolle, mutta ilmeisesti päivittyy piakkoin uudelle 7.10 versiolle.

Kokeilin itse asennusta ja valitsin kokeilun vuoksi Ubuntu Studio -jakelua, joka näytti lupaavalta. Asennus meni hyvin. Nopealla nettiyhteydellä 800 megan paketti latautui noin 20 minuutissa ja itse asennus uudelleenkäynnnistyksen jälkeen suurin piirtein saman verran. Asennuksen jälkeen annoin Ubuntun hakea päivitykset, joita oli 185 megatavua. Päivityksien kanssa asennukseen kului siis noin tunteroinen. Aika vakuuttavaa, kun Linuxissa on valmiiksi mukana jo tarvittavat sovellukset.

Itse jouduin vielä poistamaan asennuksen, kun en Ubuntu ei tunnistanut näytönohjaimeni ja näyttöni ominaisuuksia suoraan. En jaksanut tapella asian kanssa, vaan odotan kunnes 7.10 tulee Wubin avulla asennettavaksi. Palataan asiaan sitten. Voin kuitenkin suositella kaikille Linux-kokeilusta kiinnostuneille Wubi-asennusta, koska se on helppo testata ja poistaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…