Siirry pääsisältöön

Oikea Linux kokeilu helposti - Wubi

Windowsia opiskelu- ja työurani työpöytäkäytössä käyttäneenä, minulla on ollut vaikeuksia löytää sopivaa asennustapaa Linuxille. Virtuaalikoneet ovat yksi kokeilutapa, mutta ne eivät toimi yhtä hyvin kuin aito asennus. Ei kuulosta oikein hyvältä, että ajaisi Windows XP:n päällä Linuxia. LiveCD:täkin testasin, mutta totesin sen auttamattomasti liian hitaaksi. Linux käynnistyi pitkään ja ohjelmat avautuivat hitaasti. Tämä johtuu ainoastaan CD-aseman rajoituksista. CD:n nopeus ei vaan riitä tälläiseen käyttöön.

Ajattelin jo, että täytynee hommata joku isompi USB-muisti ja koittaa laittaa se boottaavaksi, niin, että saisin työpöytä-Linuxin käynnistymään siltä. Tätä en kerinnyt kokeilla ja kuulin, että tämäkin tapa saattaisi kärsiä suorituskykyongelmista.

Sitten törmäsin Wubiin, sen avulla Ubuntu- linux asentuu vapaavalintaiseen Windows- järjestelmässä löytyvään kansioon. Näin ei tarvitse huolehtia osioinneista. Wubi myös lataa automaattisesti valitun Ubuntu-jakelun asennusvaiheessa, joten mitään ei tarvitse polttaa CD:lle tai DVD:lle. Lisäksi Wubi luo automaattisen käyttöjärjestelmän valinnan koneen käynnistysvaiheeseen. Oletusvaihtoehtona käynnistyksessä on Windows, joka on hyvä normaalisti Windowsia käyttävälle. Wubi on vielä valitettavasti vain Ubuntun 7.04 versiolle, mutta ilmeisesti päivittyy piakkoin uudelle 7.10 versiolle.

Kokeilin itse asennusta ja valitsin kokeilun vuoksi Ubuntu Studio -jakelua, joka näytti lupaavalta. Asennus meni hyvin. Nopealla nettiyhteydellä 800 megan paketti latautui noin 20 minuutissa ja itse asennus uudelleenkäynnnistyksen jälkeen suurin piirtein saman verran. Asennuksen jälkeen annoin Ubuntun hakea päivitykset, joita oli 185 megatavua. Päivityksien kanssa asennukseen kului siis noin tunteroinen. Aika vakuuttavaa, kun Linuxissa on valmiiksi mukana jo tarvittavat sovellukset.

Itse jouduin vielä poistamaan asennuksen, kun en Ubuntu ei tunnistanut näytönohjaimeni ja näyttöni ominaisuuksia suoraan. En jaksanut tapella asian kanssa, vaan odotan kunnes 7.10 tulee Wubin avulla asennettavaksi. Palataan asiaan sitten. Voin kuitenkin suositella kaikille Linux-kokeilusta kiinnostuneille Wubi-asennusta, koska se on helppo testata ja poistaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…