Siirry pääsisältöön

Alitehoisia kytkykauppakoneita

Operaattorit tarjoavat tänä päivänä asiakkailleen mielellään asioita kytkykaupalla. Operaattorin kannalta tämä on varsin kannattavaa, koska näin operaattori saa sitoutettua asiakkaan itselleen tuotteen maksun ajaksi. Esimerkiksi puhelinnumeroa et voi siirtää toiselle operaattorille ennenkuin määräaika, esimerkiksi 24 kuukautta, on saavutettu. Sama juttu myöslaajakaistaliittymien ja tietokoneiden niputtamisessa. Sekä Elisa, että Sonera tarjoavat kytkynä esimerkiksi kannettavaa tietokonetta ja laajakaistaliittymää. Sinällään kaupat ovat asikkaankin kannalta aivan hyviä, koska asiakas ei näissä tapauksissa maksa tuotteen hinnasta korkoa.

Kuitenkin nyt Windows Vistaan siirtymisen vaiheessa olen törmännyt räikeisiin väärinkäytöksiin. Operaattori tarjoaa Vista Home käyttöjärjestelmällä varustettua tietokonetta kytkykaupassa, mutta tietokoneessa on muistia "vain" 800 megatavua, koska näytönohjain rohmuaa itselleen parisataa megaa. Eräs opiskelija esitteli kytkynä saamaansa kannettavaa, jossa sinällään olisi ollut ihan pätevät ominaisuudet, vaikka Windows XP tai Linux käyttöön. Vistalla taas kone todella tahmaa. Luin kuukauden takaisesta Tietokonelehdestä asiantuntijan näkemyksen, jossa sanottiin, että Vista vaatii normaalissa toimistokäytössä vähintään 1,5 Gigatavua keskusmuistia ja tuplaydinsuorittimen. Miksi ihmeessä operaattori tarjoaa alimitoitettua konetta asiakkailleen? Jokainenhan kuintenkin haluaa koneellaan surffata netissä ja mahdollisesti joskus kirjoittaa työhakemuksen. Saati sitten normaali multimediakäyttö tai vaikkapa iltalehden sivu, joka on kyllästetty Flash-roskalla.



Yläpuolella olevassa kuvassa on tänään Elisan sivuilta haettu halvin kytkykannettava ( HP 6715s ). Tästä voidaan havaita, että edelleen tarjotaan kuluttajille näitä alitehoisia koneita. Alitehoisia nimenomaan Vista käyttöön. Esimerkiksi ihan perustavaa laatua olevat kansion luominen ja ohjelman avaus toimivat hitaasti. Myös käynnistä-valikon aukemiseen kuluu aikaa aivan liian kauan. Tämähän on selvä asia, koska muistia on puolet tarvittavasta määrästä, eikä kysymyksessä ole tuplaydinsuoritin. HP on tässä tapauksessa onnistunut myymään operaattorille alitehoisia koneita. Virheen on tehnyt myyjä eli laitetoimittaja tai ostaja eli operaattori. Virheet maksaa kuitenkin tietämätön kuluttaja, joka on halunnut vaan uuden tietokoneen, jolla voi lukea sähköpostia ja hoitaa pankkiasioita. Nyt hänen koneensa toimii hitaammin kuin Windows XP 600 Mhz Pentium 3, 512 megan muistilla. Kehityksessä on siis kuluttajan kannalta menty rankasti taaksepäin.

Petteri Järvinen ihmetteli viimeisessä Tietokonelehdessä tietokoneiden tylsyyttä. Vaikka nykyiset tietokoneet ovat muistikapasiteetiltaan ja suorittimiltaan moninkertaisia vanhempiin nähden, niin silti tietokoneilla tehdään sitä samaa, jota on tehty jo 20 vuotta. Hän myös ihmetteli, että miksi ohjelmat eivät käytä enemmän graafisia efektejä kuvaamaan tietokoneen toimintaa. Itse pidän siitä, että asiat toimivat tylsästi ja nopeasti. En pidä efekteistä sähköpostissa, Office-avustaja ei kuulu suosikkeihini, saati Bonzi buddy. Se mihin tuo ylimääräinen teho on vuosien kuluessa käytetty, on hallitsevan käyttöjärjestelmän vaatimukset. Ensin tuli Windows 95, sitten Windows XP. Jokaisessa kehitysvaiheessa järjestelmävaatimukset ovat kasvaneet ratkaisevasti. Toki ominaisuuksiakin ohjelmiin on tullut lisää.


Uuden Vistan myötä tietokoneen vaatimukset kolminkertaistuivat keskusmuistin osalta ja tuplaantuivat prosessoritehon osalta. Nyt nopeammalla koneella saa taas käyttöjärjestelmän käyntiin. Olenpa kuullut, että vaativat suunnitteluohjelmat, esimerkiksi 3D Studio Max, vaativat Vistan vimpaimien karsimista minimiin, että ne ylipäätään lähtevät käyntiin tuoreessa tehomyllyssä. Mitä hyötyä tälläisestä kehityksestä on kuluttajalle? Ja nyt jos joku Pro Vista ihminen eksyy lukemaan tätä kirjoitusta, niin kertokaa minulle oikeasti, mikä Vistassa syö niin paljon tehoja?

Vista ja Office 2007 yhdistelmällä tehdään edelleen niitä samoja tylsiä töitä, joita tehtiin aikaisemmin vanhemmalla Office Windows yhdistelmällä. Nämä samat tylsät hommat vaan tarvitsevat nyt monta kertaa tehokkaamman koneen. Tällä kehityskululla ei kovin nopeasti päästä tieteiselokuvista tuttuihin käyttöliittymiin, kun jatkossakin käyttöjärjestelmän kehitys vie leijonan osan koneen tehosta.



Kommentit

Anonyymi sanoi…
Alitehoisten konepakettien myynti teknisistä vaatimuksista tietämättömille on mielestäni räikeää asiakkaiden harhaanjohtamista.

Kysymys lienee miksi näin tehdään ?
Suurin syy tuskin miksikään on muuttunut, maailma pyörii edelleen värjättyjen paperinpalojen ympärillä.

Valitettavasti yleisimmin myynnissä oleva konekanta ei kohtaa ominaisuuksiltaan viimeisintä villitystä eli vistan vaatimuksia sujuvaan koneen käyttöön, asiakkaiden mielipahat ovat näemmä toisarvoisia rahan puhuessa omaa kieltään.

Mitä asialle voisi tehdä ?
Käyttökonetta ostava peruskäyttäjä on ikävässä tilanteessa, uudenkarhea tietokone on lähes käyttökelvoton jo ostohetkestä lähtien.
Vaihtoehtoina ei juuri muuta ole kuin vaihtaa käyttöjärjestelmä ohjelmistokokonaisuuksineen raudalle sopivaksi, vaihto kevyempään Windows-käyttöjärjestelmään tai siirtyminen vaihtoehtoihin, esim.Linux.

Alitehoisten kytkykauppakoneiden myynnistä johtuva mielipaha asiakkaiden keskuudessa ohjaa omalta osaltaan käyttäjiä pois Windowsin käyttämisestä.
Toni Hintikka sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Toni Hintikka sanoi…
Näyttää siltä, että muutkin ovat sitä mieltä, että uudet halvat kannettavat toimivat paremmin muilla käyttöjärjestelmillä kuin Vistalla.
Vista vaatii tehokkaan suorittimen ja 2 gigaa muistia, kun vaikkapa XP:llä tai vaikkapa gOS :lla päästään paljon vähemmällä.
Toni Hintikka sanoi…
Amerikassa on nostettu ryhmäkanne Microsoftia vastaan. Syynä on Vista tarrojen ylenpalttinen jako. Tuohon juttuun kannattaisi vielä lisätä, että ne koneet eivät pyöritä sitä Home Basiciakaan kunnolla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo

Flash-mainokset boikottiin!

Adobe Flash tuo Makromedian luomus, jonka Adobe sai yrityskaupan mukana itselleen on vallannut lähes 100% maailman tietokoneista. Se toimii lähes käyttöjärjestelmäriippumattomasti ja se on loistava muoto julkaista multimediasisältöä verkossa. Youtubea ei olisi olemassa ilman Flashia, eikä monia muitakaan interaktiivisia palveluita. Mutta Flash tuo myös ongelmia. Flashin avulla on helppo tehdä visuaalisesti hienon näköisiä mainoksia, joissa on interaktiivisia osia, jopa videoita sisäänrakennettuna. Ei siinä sinällään mitään, mutta en pidä siitä, että kaljuaan raapiva mies täyttää koko ruudun kun haluan lukea päivän juorut Iltasanomista.Kaiken lisäksi Flash kyykyttää normaalitehoisen mikron varsin tehokkaasti. Selaimen suoritinkäyttö kasvaa lähelle 100%, kun Flash-mainoksia sisältävä iltapäivälehti jää taustalle auki. Tätä ei pidä nyt ymmärtää niin, että vastustan mainostamista verkossa. Kannatan ehdottomasti ilmaisia palveluita, joita rahoitetaan mainoksilla. Mutta mainokset eivät saa h