Siirry pääsisältöön

Windows Vista työnnetään yrityksiin säästöpuheiden kautta?

Kun suurempi tai pienempi yritys tekee investointeja, tarvitaan perusteluja investointien kannattavuudelle. Näitä perusteluja kaivataan nyt, kun Microsoft rummuttaa yhteistyökumppaineidensa kanssa käyttöjärjestelmän vaihtamisen iloista. Uusin kuulemani väite on, että Vista työasema säästää 440 euroa vuodessa verrattuna Windows XP työasemaan. Windows XP on tällä hetkellä maailman yleisin käyttöjärjestelmä ja myy maailmanlaajuisesti enemmän kuin uusi tulokas Vista. On oikeastaan ennenkuulumatonta, että joku yritys kilpailee omaa tuotettaan vastaan. Microsoft yrittää siis saada organisaatiot ja kodit vaihtamaan suoraan Windows Vista käyttöjärjestelmään. Microsoft on myös antanut ukaasin, että Windows XP:n oem
versioiden jakelu päättyy vuoden 2007 lopussa.

Kotikäytössä Vistaan siirtyminen on varmistettu esiasennettujen ohjelmistojen avulla. Harva asentaa kaupasta haettuun koneeseen toista käyttöjärjestelmää. Nykyisinhän uusissa koneissa on Vistat asennettuna. Lisänä pelaajille on sanottu, että uusi multimediarajapinta Direct X 10 ei toimi kuin Vistalla. Pelaaminen on ennenkin ratkaissut Windows-käyttöjärjestelmän menestyksiä. Esimerkiksi Windows 2000 ei tullut "kotikäyttöjärjestelmää", kun pelit eivät alussa sillä toimineet. Edellisten lisäksi voin kokemuksesta sanoa, että Windows XP:n asentaminen puhtaasti Vistalle suunniteltuun uuteen koneeseen voi olla luultua suurempi projekti. Esimerkkinä XP:n asennus omaan uuteen LG R500 kannettavaan kesti ensimmäisellä kerralla kokeneelta ammattilaiselta 12 tuntia. Tässä oli kysymyksessä Vista business kannettava. Toki seuraava asennuskerta meni jo muutamassa tunnissa.

Kotiviihdekäyttäjät, lähinnä pelaajat, on ajanmyötä Microsoftin toimesta pakotettu siirtymään Vista maailmaan. Mutta kuinka käy yrityskäyttäjille? Tämän jutun aluksi kerroin Microsoftin uudesta myyntiväitteestä, joka muka perustuu tutkimukseen. Tosiasia kuitenkin on, ettei ole mitää sellaista asiaa, jota ei voisi edelleenkin tehdä Windows XP:llä. Vista on tuonut tietoturvaan ja järjestelmän ylläpitäjille käteviä toimintoja, mutta samalla pitää muitaa, että järjestelmävaatimukset kasvavat massiivisesti. Windows XP toimii ihan hyvin 1 Ghz suorittimella ja 512 Mb keskusmuistilla. Vistan sujuva käyttö edellyttää tuplaydinsuoritinta ja 1,5 Gigan keskusmuistia, ja tässä puhutaan tavallisesta toimistokäytöstä. Käytännössä tämä tarkoittaa laitekannan uusimista. Vistaa ei kannata missään nimessä asentaa vanhaan laitekantaan. Työasemien lisäksi on uusittava palvelimet ja mahdollisesti myös jotakin lisälaitteita. Jotkut tulostimet eivät, nimittäin toimi Vistalla. Tulostinvalmistajatkin haluavat hyötyä murrosvaiheesta ja myydä uusia laitteita.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka asiat tästä kehittyvät. Laitekannan vaihtamisen yhteydessä, jotkut varmasti siirtyvät Vistaan. Kysymys on kuitenkin siitä, että jos nykyisillä laitteilla ja ohjelmistoilla voidaan tehdä tarvittavat työ, miksi vaihtaa laitteita? Siirtyykö osa yrityksistä Linux käyttöön? Miten uudet selaimen läpi toimivat sovellukset vaikuttavat asiaan? Esimerkiksi Google Apps mahdollistaa lähes käyttöjärjestelmä riippumattoman työympäristön. Ovatko selainpohjaiset sovellukset tulevaisuudessa merkittäviä? Ilmaan heitettyjä kysymyksiä, jotka tässä murrosvaiheessa ovat varmasti merkittäviä. Niin ja yksi merkittävä uutinen on, että Open Office sai IBM:n tukijakseen. Itse ennustan selainpohjaisille sovelluksille menestystä. Katsotaan kuinka käy.

Kommentit

Renne sanoi…
Vamaan useimmalle yritykselle järkevin ratkaisu olisi siirtyä käyttämään Linux/OpenOffice-yhdistelmää. Varsinkin niissä tapauksissa, kun käytetään lähinnä toimisto-ohjelmia (tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa).

Erikoisohjelmat ovat ehkä mutkikkaampia. Silloin kannattaa tutkia, kuinka Winen tapaiset ohjelmat suoriutuisivat puhtaasti Windowsille valmistetusta ohjelmasta.

Edellä mainitut tavat voisivat OIKEASTI säästää rahaa: ei Windows-lisenssejä, ei MS Office -lisenssejä ja ennenkaikkea ei ole välttämätöntä uudistaa laitekantaa, jos se on muutenkin ollut riittävän tehokas tähän mennessä!
taju sanoi…
Jos aletaan laitehankintojen säästöistä puhumaan, niin huomautan vain, että edelleen voitaisiin normaalissa toimistotyössä käyttää myös niitä laitteita, jotka menivät kaatopaikalla Windows XP:hen siirryttäessä. Että sinänsä asia ei ole nyt uusi eikä ainutkertainen tämän Vistan yhteydessä.

LTSP on se taikasana, jolla jopa ne kymmenen vuotta vanhat laitteet voitaisiin herättää edelleen henkiin. Kyllä, jopa kymmenen vuotta vanhalla koneella voidaan käyttää täysin nykyaikaisia sovelluksia. Huomatkaa laitteistovaatimukset päätteelle: i486-66MHz, 16Mb, kelvollinen! No, suositellaan kuitenkin yli 200 MHz:n koneita.

Lisäksi merkittäviä kustannussäästöjä syntyy ylläpidon kevenemisestä. Nämä realiteetit tunnustettaessa ei enää edes harkita Windows-ympäristöä. LTSP-järjestelmään voi tutustua esimerkisi täällä. ...On muuten palkittu yhtenä tietoyhteiskunnan parhaana käytäntönä 2006.

"Niin ja yksi merkittävä uutinen on, että Open Office sai IBM:n tukijakseen. Itse ennustan selainpohjaisille sovelluksille menestystä."
Ettei väärinkäsityksiä pääse syntymään, on huomautettava, ettei OpenOffice ole selainpohjainen sovellus, vaan ihan "oikea" ja täysiverinen toimisto-ohjelmisto.
Toni Hintikka sanoi…
Tjuu, tuosta Open Officesta. Se ei ole selainpohjainen ohjelma, mutta IBM:n tuki on tulevaisuuden kannalta merkittävää. On aivan totta, että LTSP on merkittävä asia, jos organisaatiossa todella halutaan kustannussäästöjä. Ja tämä jos käytetään nykyisen kaltaisia toimisto-ohjelmia toimistokäytössä. Toinen asia taas on, että millaisissa ympäristöissä, millaisia sovelluksia käytetään tulevaisuussa. Habbo sukupolvella voi olla toisenlainen kuva tietokoneen käytöstä kuin meillä "kalkkiksilla". Ehkä käyttöliittymäkin on tulevaisuudessa täysin erilainen kuin nyt
Dalai Pave sanoi…
Selainpohjaisiin toimisto-ohjelma sovelluksiin siirtyminen on tulossa hyvää vauhtia, antaen käyttäjän valita halutun käyttöjärjestelmän.
Googlen viitoittamaa tietä tullee moni kulkemaan, ensi askeleet ovat lupaavia.

Linux/Open Office yhdistelmä työelämässä vaatinee vielä kotvan aikaa, jarrumiehen virkaa toimittavat lähinnä kaavoihinsa kangistuneet käyttäjät sekä L/O-koulutuksen puute peruskäyttäjille.

Uskoisin yritysmaailmassa siirryttäneen vaivihkaa enenemissä määrin linuxkantaan, vaatinee organisaatioissa pilottihankkeita sekä suuren määrän koulutustarvetta.

Ilmiselvä markkinarako on ilmassa, milloin alkaa ilmassa roikkuvat eurot kiinnostaa koulutuksen järjestäjiä ?

Parasta mainosta näille tarpeille on antanut Microsoft itse, mystisillä tempoiluillaan sekä kohdellen käyttäjiä varsin ylimalkaisella tavalla...rajat ne on Kiinallakin.
Toni Hintikka sanoi…
Mielenkiintoinen asiaan liittyvä uutisointi tänään.
Yritys Vista myy kuin hiekka Saharassa
- ei siis kovin hyvin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…