Siirry pääsisältöön

Alitehoisia kytkykauppakoneita

Operaattorit tarjoavat tänä päivänä asiakkailleen mielellään asioita kytkykaupalla. Operaattorin kannalta tämä on varsin kannattavaa, koska näin operaattori saa sitoutettua asiakkaan itselleen tuotteen maksun ajaksi. Esimerkiksi puhelinnumeroa et voi siirtää toiselle operaattorille ennenkuin määräaika, esimerkiksi 24 kuukautta, on saavutettu. Sama juttu myöslaajakaistaliittymien ja tietokoneiden niputtamisessa. Sekä Elisa, että Sonera tarjoavat kytkynä esimerkiksi kannettavaa tietokonetta ja laajakaistaliittymää. Sinällään kaupat ovat asikkaankin kannalta aivan hyviä, koska asiakas ei näissä tapauksissa maksa tuotteen hinnasta korkoa.

Kuitenkin nyt Windows Vistaan siirtymisen vaiheessa olen törmännyt räikeisiin väärinkäytöksiin. Operaattori tarjoaa Vista Home käyttöjärjestelmällä varustettua tietokonetta kytkykaupassa, mutta tietokoneessa on muistia "vain" 800 megatavua, koska näytönohjain rohmuaa itselleen parisataa megaa. Eräs opiskelija esitteli kytkynä saamaansa kannettavaa, jossa sinällään olisi ollut ihan pätevät ominaisuudet, vaikka Windows XP tai Linux käyttöön. Vistalla taas kone todella tahmaa. Luin kuukauden takaisesta Tietokonelehdestä asiantuntijan näkemyksen, jossa sanottiin, että Vista vaatii normaalissa toimistokäytössä vähintään 1,5 Gigatavua keskusmuistia ja tuplaydinsuorittimen. Miksi ihmeessä operaattori tarjoaa alimitoitettua konetta asiakkailleen? Jokainenhan kuintenkin haluaa koneellaan surffata netissä ja mahdollisesti joskus kirjoittaa työhakemuksen. Saati sitten normaali multimediakäyttö tai vaikkapa iltalehden sivu, joka on kyllästetty Flash-roskalla.Yläpuolella olevassa kuvassa on tänään Elisan sivuilta haettu halvin kytkykannettava ( HP 6715s ). Tästä voidaan havaita, että edelleen tarjotaan kuluttajille näitä alitehoisia koneita. Alitehoisia nimenomaan Vista käyttöön. Esimerkiksi ihan perustavaa laatua olevat kansion luominen ja ohjelman avaus toimivat hitaasti. Myös käynnistä-valikon aukemiseen kuluu aikaa aivan liian kauan. Tämähän on selvä asia, koska muistia on puolet tarvittavasta määrästä, eikä kysymyksessä ole tuplaydinsuoritin. HP on tässä tapauksessa onnistunut myymään operaattorille alitehoisia koneita. Virheen on tehnyt myyjä eli laitetoimittaja tai ostaja eli operaattori. Virheet maksaa kuitenkin tietämätön kuluttaja, joka on halunnut vaan uuden tietokoneen, jolla voi lukea sähköpostia ja hoitaa pankkiasioita. Nyt hänen koneensa toimii hitaammin kuin Windows XP 600 Mhz Pentium 3, 512 megan muistilla. Kehityksessä on siis kuluttajan kannalta menty rankasti taaksepäin.

Petteri Järvinen ihmetteli viimeisessä Tietokonelehdessä tietokoneiden tylsyyttä. Vaikka nykyiset tietokoneet ovat muistikapasiteetiltaan ja suorittimiltaan moninkertaisia vanhempiin nähden, niin silti tietokoneilla tehdään sitä samaa, jota on tehty jo 20 vuotta. Hän myös ihmetteli, että miksi ohjelmat eivät käytä enemmän graafisia efektejä kuvaamaan tietokoneen toimintaa. Itse pidän siitä, että asiat toimivat tylsästi ja nopeasti. En pidä efekteistä sähköpostissa, Office-avustaja ei kuulu suosikkeihini, saati Bonzi buddy. Se mihin tuo ylimääräinen teho on vuosien kuluessa käytetty, on hallitsevan käyttöjärjestelmän vaatimukset. Ensin tuli Windows 95, sitten Windows XP. Jokaisessa kehitysvaiheessa järjestelmävaatimukset ovat kasvaneet ratkaisevasti. Toki ominaisuuksiakin ohjelmiin on tullut lisää.


Uuden Vistan myötä tietokoneen vaatimukset kolminkertaistuivat keskusmuistin osalta ja tuplaantuivat prosessoritehon osalta. Nyt nopeammalla koneella saa taas käyttöjärjestelmän käyntiin. Olenpa kuullut, että vaativat suunnitteluohjelmat, esimerkiksi 3D Studio Max, vaativat Vistan vimpaimien karsimista minimiin, että ne ylipäätään lähtevät käyntiin tuoreessa tehomyllyssä. Mitä hyötyä tälläisestä kehityksestä on kuluttajalle? Ja nyt jos joku Pro Vista ihminen eksyy lukemaan tätä kirjoitusta, niin kertokaa minulle oikeasti, mikä Vistassa syö niin paljon tehoja?

Vista ja Office 2007 yhdistelmällä tehdään edelleen niitä samoja tylsiä töitä, joita tehtiin aikaisemmin vanhemmalla Office Windows yhdistelmällä. Nämä samat tylsät hommat vaan tarvitsevat nyt monta kertaa tehokkaamman koneen. Tällä kehityskululla ei kovin nopeasti päästä tieteiselokuvista tuttuihin käyttöliittymiin, kun jatkossakin käyttöjärjestelmän kehitys vie leijonan osan koneen tehosta.Kommentit

Dalai Pave sanoi…
Alitehoisten konepakettien myynti teknisistä vaatimuksista tietämättömille on mielestäni räikeää asiakkaiden harhaanjohtamista.

Kysymys lienee miksi näin tehdään ?
Suurin syy tuskin miksikään on muuttunut, maailma pyörii edelleen värjättyjen paperinpalojen ympärillä.

Valitettavasti yleisimmin myynnissä oleva konekanta ei kohtaa ominaisuuksiltaan viimeisintä villitystä eli vistan vaatimuksia sujuvaan koneen käyttöön, asiakkaiden mielipahat ovat näemmä toisarvoisia rahan puhuessa omaa kieltään.

Mitä asialle voisi tehdä ?
Käyttökonetta ostava peruskäyttäjä on ikävässä tilanteessa, uudenkarhea tietokone on lähes käyttökelvoton jo ostohetkestä lähtien.
Vaihtoehtoina ei juuri muuta ole kuin vaihtaa käyttöjärjestelmä ohjelmistokokonaisuuksineen raudalle sopivaksi, vaihto kevyempään Windows-käyttöjärjestelmään tai siirtyminen vaihtoehtoihin, esim.Linux.

Alitehoisten kytkykauppakoneiden myynnistä johtuva mielipaha asiakkaiden keskuudessa ohjaa omalta osaltaan käyttäjiä pois Windowsin käyttämisestä.
Toni Hintikka sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Toni Hintikka sanoi…
Näyttää siltä, että muutkin ovat sitä mieltä, että uudet halvat kannettavat toimivat paremmin muilla käyttöjärjestelmillä kuin Vistalla.
Vista vaatii tehokkaan suorittimen ja 2 gigaa muistia, kun vaikkapa XP:llä tai vaikkapa gOS :lla päästään paljon vähemmällä.
Toni Hintikka sanoi…
Amerikassa on nostettu ryhmäkanne Microsoftia vastaan. Syynä on Vista tarrojen ylenpalttinen jako. Tuohon juttuun kannattaisi vielä lisätä, että ne koneet eivät pyöritä sitä Home Basiciakaan kunnolla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…