Siirry pääsisältöön

Alitehoisia kytkykauppakoneita

Operaattorit tarjoavat tänä päivänä asiakkailleen mielellään asioita kytkykaupalla. Operaattorin kannalta tämä on varsin kannattavaa, koska näin operaattori saa sitoutettua asiakkaan itselleen tuotteen maksun ajaksi. Esimerkiksi puhelinnumeroa et voi siirtää toiselle operaattorille ennenkuin määräaika, esimerkiksi 24 kuukautta, on saavutettu. Sama juttu myöslaajakaistaliittymien ja tietokoneiden niputtamisessa. Sekä Elisa, että Sonera tarjoavat kytkynä esimerkiksi kannettavaa tietokonetta ja laajakaistaliittymää. Sinällään kaupat ovat asikkaankin kannalta aivan hyviä, koska asiakas ei näissä tapauksissa maksa tuotteen hinnasta korkoa.

Kuitenkin nyt Windows Vistaan siirtymisen vaiheessa olen törmännyt räikeisiin väärinkäytöksiin. Operaattori tarjoaa Vista Home käyttöjärjestelmällä varustettua tietokonetta kytkykaupassa, mutta tietokoneessa on muistia "vain" 800 megatavua, koska näytönohjain rohmuaa itselleen parisataa megaa. Eräs opiskelija esitteli kytkynä saamaansa kannettavaa, jossa sinällään olisi ollut ihan pätevät ominaisuudet, vaikka Windows XP tai Linux käyttöön. Vistalla taas kone todella tahmaa. Luin kuukauden takaisesta Tietokonelehdestä asiantuntijan näkemyksen, jossa sanottiin, että Vista vaatii normaalissa toimistokäytössä vähintään 1,5 Gigatavua keskusmuistia ja tuplaydinsuorittimen. Miksi ihmeessä operaattori tarjoaa alimitoitettua konetta asiakkailleen? Jokainenhan kuintenkin haluaa koneellaan surffata netissä ja mahdollisesti joskus kirjoittaa työhakemuksen. Saati sitten normaali multimediakäyttö tai vaikkapa iltalehden sivu, joka on kyllästetty Flash-roskalla.Yläpuolella olevassa kuvassa on tänään Elisan sivuilta haettu halvin kytkykannettava ( HP 6715s ). Tästä voidaan havaita, että edelleen tarjotaan kuluttajille näitä alitehoisia koneita. Alitehoisia nimenomaan Vista käyttöön. Esimerkiksi ihan perustavaa laatua olevat kansion luominen ja ohjelman avaus toimivat hitaasti. Myös käynnistä-valikon aukemiseen kuluu aikaa aivan liian kauan. Tämähän on selvä asia, koska muistia on puolet tarvittavasta määrästä, eikä kysymyksessä ole tuplaydinsuoritin. HP on tässä tapauksessa onnistunut myymään operaattorille alitehoisia koneita. Virheen on tehnyt myyjä eli laitetoimittaja tai ostaja eli operaattori. Virheet maksaa kuitenkin tietämätön kuluttaja, joka on halunnut vaan uuden tietokoneen, jolla voi lukea sähköpostia ja hoitaa pankkiasioita. Nyt hänen koneensa toimii hitaammin kuin Windows XP 600 Mhz Pentium 3, 512 megan muistilla. Kehityksessä on siis kuluttajan kannalta menty rankasti taaksepäin.

Petteri Järvinen ihmetteli viimeisessä Tietokonelehdessä tietokoneiden tylsyyttä. Vaikka nykyiset tietokoneet ovat muistikapasiteetiltaan ja suorittimiltaan moninkertaisia vanhempiin nähden, niin silti tietokoneilla tehdään sitä samaa, jota on tehty jo 20 vuotta. Hän myös ihmetteli, että miksi ohjelmat eivät käytä enemmän graafisia efektejä kuvaamaan tietokoneen toimintaa. Itse pidän siitä, että asiat toimivat tylsästi ja nopeasti. En pidä efekteistä sähköpostissa, Office-avustaja ei kuulu suosikkeihini, saati Bonzi buddy. Se mihin tuo ylimääräinen teho on vuosien kuluessa käytetty, on hallitsevan käyttöjärjestelmän vaatimukset. Ensin tuli Windows 95, sitten Windows XP. Jokaisessa kehitysvaiheessa järjestelmävaatimukset ovat kasvaneet ratkaisevasti. Toki ominaisuuksiakin ohjelmiin on tullut lisää.


Uuden Vistan myötä tietokoneen vaatimukset kolminkertaistuivat keskusmuistin osalta ja tuplaantuivat prosessoritehon osalta. Nyt nopeammalla koneella saa taas käyttöjärjestelmän käyntiin. Olenpa kuullut, että vaativat suunnitteluohjelmat, esimerkiksi 3D Studio Max, vaativat Vistan vimpaimien karsimista minimiin, että ne ylipäätään lähtevät käyntiin tuoreessa tehomyllyssä. Mitä hyötyä tälläisestä kehityksestä on kuluttajalle? Ja nyt jos joku Pro Vista ihminen eksyy lukemaan tätä kirjoitusta, niin kertokaa minulle oikeasti, mikä Vistassa syö niin paljon tehoja?

Vista ja Office 2007 yhdistelmällä tehdään edelleen niitä samoja tylsiä töitä, joita tehtiin aikaisemmin vanhemmalla Office Windows yhdistelmällä. Nämä samat tylsät hommat vaan tarvitsevat nyt monta kertaa tehokkaamman koneen. Tällä kehityskululla ei kovin nopeasti päästä tieteiselokuvista tuttuihin käyttöliittymiin, kun jatkossakin käyttöjärjestelmän kehitys vie leijonan osan koneen tehosta.Kommentit

Dalai Pave sanoi…
Alitehoisten konepakettien myynti teknisistä vaatimuksista tietämättömille on mielestäni räikeää asiakkaiden harhaanjohtamista.

Kysymys lienee miksi näin tehdään ?
Suurin syy tuskin miksikään on muuttunut, maailma pyörii edelleen värjättyjen paperinpalojen ympärillä.

Valitettavasti yleisimmin myynnissä oleva konekanta ei kohtaa ominaisuuksiltaan viimeisintä villitystä eli vistan vaatimuksia sujuvaan koneen käyttöön, asiakkaiden mielipahat ovat näemmä toisarvoisia rahan puhuessa omaa kieltään.

Mitä asialle voisi tehdä ?
Käyttökonetta ostava peruskäyttäjä on ikävässä tilanteessa, uudenkarhea tietokone on lähes käyttökelvoton jo ostohetkestä lähtien.
Vaihtoehtoina ei juuri muuta ole kuin vaihtaa käyttöjärjestelmä ohjelmistokokonaisuuksineen raudalle sopivaksi, vaihto kevyempään Windows-käyttöjärjestelmään tai siirtyminen vaihtoehtoihin, esim.Linux.

Alitehoisten kytkykauppakoneiden myynnistä johtuva mielipaha asiakkaiden keskuudessa ohjaa omalta osaltaan käyttäjiä pois Windowsin käyttämisestä.
Toni Hintikka sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Toni Hintikka sanoi…
Näyttää siltä, että muutkin ovat sitä mieltä, että uudet halvat kannettavat toimivat paremmin muilla käyttöjärjestelmillä kuin Vistalla.
Vista vaatii tehokkaan suorittimen ja 2 gigaa muistia, kun vaikkapa XP:llä tai vaikkapa gOS :lla päästään paljon vähemmällä.
Toni Hintikka sanoi…
Amerikassa on nostettu ryhmäkanne Microsoftia vastaan. Syynä on Vista tarrojen ylenpalttinen jako. Tuohon juttuun kannattaisi vielä lisätä, että ne koneet eivät pyöritä sitä Home Basiciakaan kunnolla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…