Siirry pääsisältöön

Windows Vista työnnetään yrityksiin säästöpuheiden kautta?

Kun suurempi tai pienempi yritys tekee investointeja, tarvitaan perusteluja investointien kannattavuudelle. Näitä perusteluja kaivataan nyt, kun Microsoft rummuttaa yhteistyökumppaineidensa kanssa käyttöjärjestelmän vaihtamisen iloista. Uusin kuulemani väite on, että Vista työasema säästää 440 euroa vuodessa verrattuna Windows XP työasemaan. Windows XP on tällä hetkellä maailman yleisin käyttöjärjestelmä ja myy maailmanlaajuisesti enemmän kuin uusi tulokas Vista. On oikeastaan ennenkuulumatonta, että joku yritys kilpailee omaa tuotettaan vastaan. Microsoft yrittää siis saada organisaatiot ja kodit vaihtamaan suoraan Windows Vista käyttöjärjestelmään. Microsoft on myös antanut ukaasin, että Windows XP:n oem
versioiden jakelu päättyy vuoden 2007 lopussa.

Kotikäytössä Vistaan siirtyminen on varmistettu esiasennettujen ohjelmistojen avulla. Harva asentaa kaupasta haettuun koneeseen toista käyttöjärjestelmää. Nykyisinhän uusissa koneissa on Vistat asennettuna. Lisänä pelaajille on sanottu, että uusi multimediarajapinta Direct X 10 ei toimi kuin Vistalla. Pelaaminen on ennenkin ratkaissut Windows-käyttöjärjestelmän menestyksiä. Esimerkiksi Windows 2000 ei tullut "kotikäyttöjärjestelmää", kun pelit eivät alussa sillä toimineet. Edellisten lisäksi voin kokemuksesta sanoa, että Windows XP:n asentaminen puhtaasti Vistalle suunniteltuun uuteen koneeseen voi olla luultua suurempi projekti. Esimerkkinä XP:n asennus omaan uuteen LG R500 kannettavaan kesti ensimmäisellä kerralla kokeneelta ammattilaiselta 12 tuntia. Tässä oli kysymyksessä Vista business kannettava. Toki seuraava asennuskerta meni jo muutamassa tunnissa.

Kotiviihdekäyttäjät, lähinnä pelaajat, on ajanmyötä Microsoftin toimesta pakotettu siirtymään Vista maailmaan. Mutta kuinka käy yrityskäyttäjille? Tämän jutun aluksi kerroin Microsoftin uudesta myyntiväitteestä, joka muka perustuu tutkimukseen. Tosiasia kuitenkin on, ettei ole mitää sellaista asiaa, jota ei voisi edelleenkin tehdä Windows XP:llä. Vista on tuonut tietoturvaan ja järjestelmän ylläpitäjille käteviä toimintoja, mutta samalla pitää muitaa, että järjestelmävaatimukset kasvavat massiivisesti. Windows XP toimii ihan hyvin 1 Ghz suorittimella ja 512 Mb keskusmuistilla. Vistan sujuva käyttö edellyttää tuplaydinsuoritinta ja 1,5 Gigan keskusmuistia, ja tässä puhutaan tavallisesta toimistokäytöstä. Käytännössä tämä tarkoittaa laitekannan uusimista. Vistaa ei kannata missään nimessä asentaa vanhaan laitekantaan. Työasemien lisäksi on uusittava palvelimet ja mahdollisesti myös jotakin lisälaitteita. Jotkut tulostimet eivät, nimittäin toimi Vistalla. Tulostinvalmistajatkin haluavat hyötyä murrosvaiheesta ja myydä uusia laitteita.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka asiat tästä kehittyvät. Laitekannan vaihtamisen yhteydessä, jotkut varmasti siirtyvät Vistaan. Kysymys on kuitenkin siitä, että jos nykyisillä laitteilla ja ohjelmistoilla voidaan tehdä tarvittavat työ, miksi vaihtaa laitteita? Siirtyykö osa yrityksistä Linux käyttöön? Miten uudet selaimen läpi toimivat sovellukset vaikuttavat asiaan? Esimerkiksi Google Apps mahdollistaa lähes käyttöjärjestelmä riippumattoman työympäristön. Ovatko selainpohjaiset sovellukset tulevaisuudessa merkittäviä? Ilmaan heitettyjä kysymyksiä, jotka tässä murrosvaiheessa ovat varmasti merkittäviä. Niin ja yksi merkittävä uutinen on, että Open Office sai IBM:n tukijakseen. Itse ennustan selainpohjaisille sovelluksille menestystä. Katsotaan kuinka käy.

Kommentit

Renne sanoi…
Vamaan useimmalle yritykselle järkevin ratkaisu olisi siirtyä käyttämään Linux/OpenOffice-yhdistelmää. Varsinkin niissä tapauksissa, kun käytetään lähinnä toimisto-ohjelmia (tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa).

Erikoisohjelmat ovat ehkä mutkikkaampia. Silloin kannattaa tutkia, kuinka Winen tapaiset ohjelmat suoriutuisivat puhtaasti Windowsille valmistetusta ohjelmasta.

Edellä mainitut tavat voisivat OIKEASTI säästää rahaa: ei Windows-lisenssejä, ei MS Office -lisenssejä ja ennenkaikkea ei ole välttämätöntä uudistaa laitekantaa, jos se on muutenkin ollut riittävän tehokas tähän mennessä!
taju sanoi…
Jos aletaan laitehankintojen säästöistä puhumaan, niin huomautan vain, että edelleen voitaisiin normaalissa toimistotyössä käyttää myös niitä laitteita, jotka menivät kaatopaikalla Windows XP:hen siirryttäessä. Että sinänsä asia ei ole nyt uusi eikä ainutkertainen tämän Vistan yhteydessä.

LTSP on se taikasana, jolla jopa ne kymmenen vuotta vanhat laitteet voitaisiin herättää edelleen henkiin. Kyllä, jopa kymmenen vuotta vanhalla koneella voidaan käyttää täysin nykyaikaisia sovelluksia. Huomatkaa laitteistovaatimukset päätteelle: i486-66MHz, 16Mb, kelvollinen! No, suositellaan kuitenkin yli 200 MHz:n koneita.

Lisäksi merkittäviä kustannussäästöjä syntyy ylläpidon kevenemisestä. Nämä realiteetit tunnustettaessa ei enää edes harkita Windows-ympäristöä. LTSP-järjestelmään voi tutustua esimerkisi täällä. ...On muuten palkittu yhtenä tietoyhteiskunnan parhaana käytäntönä 2006.

"Niin ja yksi merkittävä uutinen on, että Open Office sai IBM:n tukijakseen. Itse ennustan selainpohjaisille sovelluksille menestystä."
Ettei väärinkäsityksiä pääse syntymään, on huomautettava, ettei OpenOffice ole selainpohjainen sovellus, vaan ihan "oikea" ja täysiverinen toimisto-ohjelmisto.
Toni Hintikka sanoi…
Tjuu, tuosta Open Officesta. Se ei ole selainpohjainen ohjelma, mutta IBM:n tuki on tulevaisuuden kannalta merkittävää. On aivan totta, että LTSP on merkittävä asia, jos organisaatiossa todella halutaan kustannussäästöjä. Ja tämä jos käytetään nykyisen kaltaisia toimisto-ohjelmia toimistokäytössä. Toinen asia taas on, että millaisissa ympäristöissä, millaisia sovelluksia käytetään tulevaisuussa. Habbo sukupolvella voi olla toisenlainen kuva tietokoneen käytöstä kuin meillä "kalkkiksilla". Ehkä käyttöliittymäkin on tulevaisuudessa täysin erilainen kuin nyt
Anonyymi sanoi…
Selainpohjaisiin toimisto-ohjelma sovelluksiin siirtyminen on tulossa hyvää vauhtia, antaen käyttäjän valita halutun käyttöjärjestelmän.
Googlen viitoittamaa tietä tullee moni kulkemaan, ensi askeleet ovat lupaavia.

Linux/Open Office yhdistelmä työelämässä vaatinee vielä kotvan aikaa, jarrumiehen virkaa toimittavat lähinnä kaavoihinsa kangistuneet käyttäjät sekä L/O-koulutuksen puute peruskäyttäjille.

Uskoisin yritysmaailmassa siirryttäneen vaivihkaa enenemissä määrin linuxkantaan, vaatinee organisaatioissa pilottihankkeita sekä suuren määrän koulutustarvetta.

Ilmiselvä markkinarako on ilmassa, milloin alkaa ilmassa roikkuvat eurot kiinnostaa koulutuksen järjestäjiä ?

Parasta mainosta näille tarpeille on antanut Microsoft itse, mystisillä tempoiluillaan sekä kohdellen käyttäjiä varsin ylimalkaisella tavalla...rajat ne on Kiinallakin.
Toni Hintikka sanoi…
Mielenkiintoinen asiaan liittyvä uutisointi tänään.
Yritys Vista myy kuin hiekka Saharassa
- ei siis kovin hyvin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä. Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo