Siirry pääsisältöön

Tekniikka kehittyy

Syksyllä tuntui siltä, että teknologian saralla oli hiljaista. Tämä varmaan osittain pitikin paikkansa itseäni kiinnostavan teknologian osalta. Tänään uutisissa on ollut kuitenkin ainakin kolme aihetta, joihin en malta olla tarttumatta.

Ensimmäinen koskee kännykkäprojektoria, joka kävi itselläni mielessä jo noin vuosi takaperin, kun ensimmäisiä LED-projektoreja julkaistiin. On nimittäin selvä, että jotain uutta kännykköihin on keksittävä, jotta niitä saadaan myytyä. Kaikki muu alkaa olla valmista. Äänenlaatu on kohtuullinen, musiikkisoitin ja kamera löytyy jo melkein kaikista luureista. Myös datayhteydet alkavat olla (ainakin kaupungeissa) tarpeeksi nopeita videokuvan siirtoon. Näytöt ovat nykyisellään kuitenkin aivan liian pieniä tarjotakseen kunnon elokuvaelämyksiä. Uutiskäyttöönkin nykyiset näytöt ovat riittämättömiä. No ei sillä LED-projektorillakaan varmaan ihmeisiin pystytä, mutta ainakin kuvat saa tarvittaessa heijastettua isommaksi. Näytön ongelmaan on keksittävä jokin ratkaisu, ja tämä pieni projektori on yksi uusi mahdollisuus. Tämä miniprojektori on nyt hypekäyrän huipulla. Aika sitten näyttää onko siitä oikeaksi tuotteeksi.

Varmana menestyjänä pidän henkilökohtaisesti varmempaa ja tehokkaampaa RRAM-muistia, joka tulee korvaamaan nykyiset Flash-muistit. Flash-muistin suurin ongelma tällä hetkellä on hakunopeus. Tähänkään en uskalla varmaa ennustusta laittaa. Tietotekniikan alalla on tehty sen verran huonoja ennustuksia.

Sitten se kolmas. Nokian ja Skypen allianssi, joka alkaa jo kärähtää nenään pahasti. Skypen Symbian 60 versiosta on puhuttu, jo kauan aikaa. Sitä on jopa lupailtu johtajan suulla. Ennakkokuviakin on päästetty julkisuuteen. Itse en ainakaan usko, että kehitystyö veisi näin kauan. Saisi edes Skype-chatin. Ehkä tässä on kysymys operaattorien ja Nokian salaliitosta, kuka tietää? Nyt kuitenkin luvassa on vaan WLAN-tabletti.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
aihetta joihin -> aihetta, joihin
on nimittäin selvä -> on nimittäin selvää
Led projektorillakaan -> LED-projektorillakaan
keksittävä jonkin ratkaisu -> keksittävä jokin ratkaisu
ratkaisu ja tämä -> ratkaisu, ja tämä
näyttää onko -> näyttää, onko
FLASH-muistit -> Flash-muistit (Wikipedian mukainen kirjoitusasu)
Flash muistin -> Flash-muistin
Toni Hintikka sanoi…
No niin, nyt on sitten Skypeltä tullut uusi selitys S60 version puutteelle. Heidän mukaansa Skypen käyttäminen on mobiiliverkossa liian kallista.
http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=12&news_id=2007872

Aika ontuva selitys, kun uudet Symbian -puhelimet osaavat käyttää WLAN-verkkoja. Lisäksi ainakin Suomessa on kohtuuhintaisia datasiirtopaketteja, jolloin skypen käyttäminen ei ole sen kalliimpaa kuin pakettihinnan maksaminen.

Pikkuveljellä on Windows Mobileen perustuva kännykkä, jolla Skypen perusominaisuuksien käyttäminen onnistuu aivan täysin, mutta eipä se silläkään laitteella ilmaista ole. On joko maksettava datasiirrosta tai sitten päästävä kiinni WLAN-verkkoon.

Tässä on nyt joko kysymys siitä, että Symbian-version kehittäminen vaatii resursseja, joita Skype ei jostain syystä halua ottaa käyttöön. Tai sitten Nokia on jollain tapaa torpannut Symbian Skypen kehittämisen operaattorien painostuksen takia. Nämä kaikki ovat tietysti spekulaatioita, kun ei ole käytettävissä oikeita lähteitä.

Aivan varma asia on kuitenkin se, että Skypen-mobiiliversio voisi yleistyessään muuttaa operaattorien ansaintalogiikkaa jonkin verran. Toisaalta kuluttajat ovat tottuneet soittamaan puheluita helposti, enkä oikein jaksa uskoa, että Symbian-puhelimen päälle viritetty Skype olisi sitä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…