Siirry pääsisältöön

Kävijäseurannan ongelmia

Suomessa saittien kävijäseurantaa tekee muiden mukana TNS Gallup. Listalle pääsee, kun maksaa TNS Gallupille 200 euroa kuukaudessa. Listaa käytetään yleisesti, kun halutaan todistaa sivuston kävijämääriä suhteessa muihin. Mielestäni on hyvä, että tälläinen listä on olemassa, koska se antaa suuntaa yleisen kiinnostuksen suuntautumisesta. Toisaalta ainoastaan kaupalliset saitit osallistuvat tämän kaltaiseen maksulliseen kävijäseurantaan. Yhteisöillä on tärkeämpiäkin kohteita rahalle kuin kävijäseurannasta maksaminen. Toisaalta taas tältä listalta puuttuvat muun muassa Google ja suomenkielinen wikipedia, mikä ei varmasti tarkoita ettei näillä sivuilla vierailtaisi.

Maailmalla on olemassa myös niin sanottuja yleisiä kävijäseurantapalveluita. Puhutuimpia taitaa olla Alexa Rank, joka laittaa Web sivut järjestykseen. Suomen lista näyttää hieman erilaiselta kuin TNS Gallupin. Alexaa on kyllä arvostelu, eikä varmasti syyttä. Jonkinlainen kuva kävijöistä tämänkin palvelun avulla saadaan.

Useimmille kävijäseurantapalveluille on olennaista se, että sivuston lähdekoodiin pitää laittaa jonkinlainen koodi. Tämä koodi suoritetaan sitten siinä vaiheessa, kun käyttäjä tulee sivustolle. Tällöin vierailijalle lähetetään eväste, jonka avulla voidaan seurata tuleeko käyttäjä sivuille uudelleen. Alexan kävijäseuranta perustuu Alexa toolbar käyttäjien surffaustottumuksiin. En tunne Suomessa ketään, joka tätä Suomessa käyttäisi tätä selaimen lisäosaa. Ilmeisesti sivulatauksia selvitetään muillakin menetelmillä.

Jos haluat sivuillesi kattavan ilmaisen kävijäseurannan, suosittelen Google analytics-palvelua. Sen avulla saat tietoa kävijöistä myös graafisessa muodossa. Luulenpa, että Google Analyticsin kaltainen ilmainen palvelu on syönyt joidenkin analysointiin erikoistuneiden yritysten katteita melkoisesti. Toisaalta monet yrityksen tarjoavat konsultointiapua kävijäseurannan käyttöön. Oikeanlainen reagointi kävijäseurantaan vaatii asiantuntemusta.

Kävijäseurantaan on olemassa myös sovelluksia, jotka voi asentaa omalle verkkosivulle suoraan. Ilmainenkin kävijäseuranta taipuu moneen käyttöön ja niillä voi myös todistaa muille sivustonsa vierailijamäärän, jos tälläista todistusta tarvitsee. Itse seuraan esimerkiksi tämän blogin latauksia Google analyticsillä silkasta mielenkiinnosta. Mielenkiintoista on esimerkiksi se, että mistä juuri sinä olet tätäkin artikkelia lukemaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…