Siirry pääsisältöön

Kävijäseurannan ongelmia

Suomessa saittien kävijäseurantaa tekee muiden mukana TNS Gallup. Listalle pääsee, kun maksaa TNS Gallupille 200 euroa kuukaudessa. Listaa käytetään yleisesti, kun halutaan todistaa sivuston kävijämääriä suhteessa muihin. Mielestäni on hyvä, että tälläinen listä on olemassa, koska se antaa suuntaa yleisen kiinnostuksen suuntautumisesta. Toisaalta ainoastaan kaupalliset saitit osallistuvat tämän kaltaiseen maksulliseen kävijäseurantaan. Yhteisöillä on tärkeämpiäkin kohteita rahalle kuin kävijäseurannasta maksaminen. Toisaalta taas tältä listalta puuttuvat muun muassa Google ja suomenkielinen wikipedia, mikä ei varmasti tarkoita ettei näillä sivuilla vierailtaisi.

Maailmalla on olemassa myös niin sanottuja yleisiä kävijäseurantapalveluita. Puhutuimpia taitaa olla Alexa Rank, joka laittaa Web sivut järjestykseen. Suomen lista näyttää hieman erilaiselta kuin TNS Gallupin. Alexaa on kyllä arvostelu, eikä varmasti syyttä. Jonkinlainen kuva kävijöistä tämänkin palvelun avulla saadaan.

Useimmille kävijäseurantapalveluille on olennaista se, että sivuston lähdekoodiin pitää laittaa jonkinlainen koodi. Tämä koodi suoritetaan sitten siinä vaiheessa, kun käyttäjä tulee sivustolle. Tällöin vierailijalle lähetetään eväste, jonka avulla voidaan seurata tuleeko käyttäjä sivuille uudelleen. Alexan kävijäseuranta perustuu Alexa toolbar käyttäjien surffaustottumuksiin. En tunne Suomessa ketään, joka tätä Suomessa käyttäisi tätä selaimen lisäosaa. Ilmeisesti sivulatauksia selvitetään muillakin menetelmillä.

Jos haluat sivuillesi kattavan ilmaisen kävijäseurannan, suosittelen Google analytics-palvelua. Sen avulla saat tietoa kävijöistä myös graafisessa muodossa. Luulenpa, että Google Analyticsin kaltainen ilmainen palvelu on syönyt joidenkin analysointiin erikoistuneiden yritysten katteita melkoisesti. Toisaalta monet yrityksen tarjoavat konsultointiapua kävijäseurannan käyttöön. Oikeanlainen reagointi kävijäseurantaan vaatii asiantuntemusta.

Kävijäseurantaan on olemassa myös sovelluksia, jotka voi asentaa omalle verkkosivulle suoraan. Ilmainenkin kävijäseuranta taipuu moneen käyttöön ja niillä voi myös todistaa muille sivustonsa vierailijamäärän, jos tälläista todistusta tarvitsee. Itse seuraan esimerkiksi tämän blogin latauksia Google analyticsillä silkasta mielenkiinnosta. Mielenkiintoista on esimerkiksi se, että mistä juuri sinä olet tätäkin artikkelia lukemaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…