Siirry pääsisältöön

Mullistaako iPhone todella puhelimen?

Apple iPhone julkaistiin ja siitä puhuttiin jopa YLE:n radiouutisissa aamulla. En ole aikaisemmin tuotteen ominaisuuksiin tutustunut, enkä tiedä onko niistä paljon julkisuuteen hiiskuttukaan. Applen brandi ja huomioarvo ovat todella vahvoja. Eipä esimerkiksi Nokian uusista puhelinmalleista puhuta pääuutisissa. Se voi johtua myös siitä, että Nokialta tulee malleja niin nopeaa tahtia, että siinä ei hidas ankkuri pysy perässä.

iPhone tulee Amerikoissa myyntiin kesällä ja Eurooppaan tuotetta luvataan loppuvuodesta. Tuotteen käyttöliittymä vaikuttaa mukavalla tavalla erilaiselta kuin nykyisten puhelimien. En luonnollisestikaan ole kyseistä puhelinta päässyt testaamaan, mutta jotenkin vierastan ajatusta, että näppäilen sormilla puhelimen näyttöä. Silloinhan näyttöön jää rasvaisia sormenjälkiä. Voihan olla, että tähänkin on joku ratkaisu kehitetty. Ainakin Applen sivuilla käyttöliittymä näyttää hyvältä, ja OS X -käyttöjärjestelmä on ainakin tähän asti ollut huippuluokkaa.

Puhelimen musiikkiominaisuudet ovat varmasti kohdallaan. Onhan Apple aiemmin lyönyt pahimmat kilpailijansa iPod- musiikkisoittimellaan. 4Gt tai 8Gt varasto on musiikille varmasti riittävä. iPodilla voi nykyään toistaa myös videoita, ja tämä puhelin toistaa niitä varmaan paremmin, koska 3,5 tuuman näyttö antaa tähän hyvät edellytykset. Videoille alkaa tosin 4 Gt tallennuskapasiteetti olla tiukanpuoleinen.

Tiedonsiirto-ominaisuuksissa iPhone on selvä pettymys. Puhelin on varustettu luonnollisesti Bluetoothin uudemmalla versiolla. Yhteys muihin laitteisiin siis pelaa. Siinä on myöskin WLAN-tuki ja EDGE-tiedonsiirto. Jenkkimarkkinoille tämä on varmasti hyvä, mutta Euroopassa 3G tai HSDPA alkaa olla jo välttämättömyys. Yksinkertaisesti tällaiset tiedonsiirto-ominaisuudet ensi syksynä julkaistavassa laitteessa ovat antiikkisia. Voihan olla, että eurooppalaiseen versioon on tehty muutoksia.

Nopea tiedonsiirto on iPhonen kaltaiselle laitteelle erittäin tärkeää, koska sillä on mahdollisuus selata Internetiä ja hakea musiikkia ja videoita iTunesista. Applen intresseissä varmasti on, että ihmiset tekisivät herätteellisiä mobiiliostoksia musiikkikaupasta. Langaton verkko toki siirtää tietoa vikkelästi, mutta avoimien WLANien kattavuus ei ole Euroopassa kovin hyvä. Suurimmissa kaupungeissa nopea mobiilidata kuitenkin toimii, ja sitä myös hinnoitellaan pakettihinnalla kohtuullisesti. Suomen markkinat ovat pienet, mutta tällä hetkellä täällä myydään kalliimpia luureja ainoastaan kytkykauppapuhelimina. Kytkykauppa ei Suomessa koske kuin kolmannen sukupolven matkapuhelimia, joten iPhone ei voisi tällä hetkellä täällä pärjätä.

Jos laitan tämän etukäteisarvioni pakettiin, niin iPhone on siis käyttöliittymäominaisuuksiltaan hyvän oloinen. Teknisesti tiedonsiirto-ominaisuudet ja kamera taas vaikuttavat vanhentuneilta. Veikkaukseni on, että Amerikassa menee kuin kuumille kiville, mutta Euroopassa tulee vaikeuksia. Kaiken lisäksi maailman suurimmalla matkapuhelinvalmistajalla on nyt hyvin aikaa hioa omia mallejaan ennen syksyä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
hyvältä ja OS X -> hyvältä, ja OS X
OS X käyttöjärjestelmä -> OS X -käyttöjärjestelmä
iPod musiikkisoittimellaan -> iPod-musiikkisoittimellaan
myös videoita ja tämä puhelin -> myös videoita, ja tämä puhelin
internettiä -> Internetiä (http://www.kotus.fi/kielitoimisto/usein_esitettyja_kysymyksia/internet.shtml)
toimii ja sitä myös -> toimii, ja sitä myös

Alla on korjauksia, jotka eivät ole ehdottomia, mutta kuitenkin suositeltavia.
brandi -> brändi
joku ratkaisu -> jokin ratkaisu (mikäli substantiivi puuttuisi, olisi korjaus ehdoton)
Toni Hintikka sanoi…
Kiitoksia jälleen kielenhuoltotyöstä. Tuossa tuli aivan uusia asioita itselleni, varsinkin tuo Internet sanan taivutus ja kirjoitusasu.

Uusimman uutisen mukaan Apple saattaa joutua luopumaan iPhone nimestä. Mikäköhän puhelimen nimestä tulee vai maksaako omenafirma Ciscolle isoja rahoja? Mitä veikkaatte?
Toni Hintikka sanoi…
Muuten se linkki vielä tuohon oikeusjuttu-uutiseen.
http://mikropc.net/uutiset/index.jsp?categoryId=atk&day=20070111#w2007011117294510366
Anonyymi sanoi…
Tuostahan Applen iPhonestahan on jo 3G-versiokin kehitteillä.

Mutta... enemmän kuitenkin kiinnittäisin huomiota siihen faktaan, että 3G-verkon kattavuus on lähes olematon täällä kotimaassa. Itselläni on Nokian E70 ihan erikseen ostettuna (kytkykauppaa en tue, vaihdan puhelinta n. 6 kk välein) ja vaikka se onkin 3G-puhelin, kovin harvoin näen tuota 3G-logoa sen ruudulla, oikeastaan lähes ainoastaan täällä isoimmissa kaupungeissa ja ulkomailla.

En usko 3G:n kattavan koko Suomea vielä pitkiin aikoihin, joten johtopäätös tästä on = 3G on täysin turha. Ja tämä tulee 3G-puhelimen omistajalta, joka kyllä kyseisiä tiedonsiirto-ominaisuuksia haluaisi käyttää. Mutta kun ei ole verkkoa, ei auta 3G-tuki.

Kytkykauppapointti osui silti oikeaan. Ilman 3G-ominaisuuksia iPhonea ei voitaisi täällä kotimaassa myydä kytkynä, mikä olisi takuulla paha isku noin hintavan puhelimen myynnille.
Toni Hintikka sanoi…
3G:n hyödyllisyys tosiaan riippuu siitä, että missä kaupungeissa datapalveluita tarvitsee. Maaseudulla 3G ei nykyisin toimi, enkä jaksa uskoa, että toimii tulevaisuudessakaan. Tukiasemia tarvitsisi tehdä niin paljon lisää tähän harvaan asuttuun maahan, ettei se ole taloudellisesti järkevää.

Omalla kohdallani tilanne on kuitenkin se, että käytän kännykän datapalveluita lähinnä reissun päällä ja usein reissut suuntautuvat pääkaupunkiin. Suomen suurimmissa taajamissahan 3G verkko ja jopa sen nopea versio HSDPA toimii. Luulempa, että suurin osa mobiilidatan käyttäjistä tai potentiaalisista käyttäjistä, käyttäisi sitä kaupungeissa.

Vaikka 3G verkko ei koskaa korpeen menisikään, niin kirkonkylät on sellaisia, että niihin mobiilioperaattorit saisivat panostaa. Jos jossakin on vaikka 3000 ihmisen taajama, niin joukossa voisi hyvinkin olla potentiaalista käyttäjäkuntaa.

Mielestäni vanhan tekniikan käyttöä iPhonessa ei vaan voi perustella sillä, että 3G verkko ei toimi koko Suomessa.
Toni Hintikka sanoi…
Tässä kuvassa on vertailtu hauskalla tavalla iPhonea ja toista puhelinta, joka on jo julkaistu 2004.
Toni Hintikka sanoi…
Kenelläkään ei ole vielä iPhonea, mutta voit tehdä tehdä kavereille piene jekun ja luoda puhelimesi iPhonen näköiseksi.
Toni Hintikka sanoi…
http://www.sneakmove.com/2007/01/diy-cut-and-fold-paper-iphone.html?www.reghardware.co
siis linkki tässä.
Toni Hintikka sanoi…
Uuden tiedon mukaan iPhone saapuu Eurooppaan ainoastaan 2g versiona. Jobs puolusti Applen valintaa kertomalla että 3g on virtasyöppö. Se ei liene kenellekään yllätys. Yllätys voi kuitenkin olla kuinka hidasta esimerkiksi hypetetyn videon ja musiikin lataus iPhonella on. Käytännössä WLAN yhteys jossakin on välttämättömyys laitteen ominaisuuksien hyödyntämisessä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…