Siirry pääsisältöön

Mullistaako iPhone todella puhelimen?

Apple iPhone julkaistiin ja siitä puhuttiin jopa YLE:n radiouutisissa aamulla. En ole aikaisemmin tuotteen ominaisuuksiin tutustunut, enkä tiedä onko niistä paljon julkisuuteen hiiskuttukaan. Applen brandi ja huomioarvo ovat todella vahvoja. Eipä esimerkiksi Nokian uusista puhelinmalleista puhuta pääuutisissa. Se voi johtua myös siitä, että Nokialta tulee malleja niin nopeaa tahtia, että siinä ei hidas ankkuri pysy perässä.

iPhone tulee Amerikoissa myyntiin kesällä ja Eurooppaan tuotetta luvataan loppuvuodesta. Tuotteen käyttöliittymä vaikuttaa mukavalla tavalla erilaiselta kuin nykyisten puhelimien. En luonnollisestikaan ole kyseistä puhelinta päässyt testaamaan, mutta jotenkin vierastan ajatusta, että näppäilen sormilla puhelimen näyttöä. Silloinhan näyttöön jää rasvaisia sormenjälkiä. Voihan olla, että tähänkin on joku ratkaisu kehitetty. Ainakin Applen sivuilla käyttöliittymä näyttää hyvältä, ja OS X -käyttöjärjestelmä on ainakin tähän asti ollut huippuluokkaa.

Puhelimen musiikkiominaisuudet ovat varmasti kohdallaan. Onhan Apple aiemmin lyönyt pahimmat kilpailijansa iPod- musiikkisoittimellaan. 4Gt tai 8Gt varasto on musiikille varmasti riittävä. iPodilla voi nykyään toistaa myös videoita, ja tämä puhelin toistaa niitä varmaan paremmin, koska 3,5 tuuman näyttö antaa tähän hyvät edellytykset. Videoille alkaa tosin 4 Gt tallennuskapasiteetti olla tiukanpuoleinen.

Tiedonsiirto-ominaisuuksissa iPhone on selvä pettymys. Puhelin on varustettu luonnollisesti Bluetoothin uudemmalla versiolla. Yhteys muihin laitteisiin siis pelaa. Siinä on myöskin WLAN-tuki ja EDGE-tiedonsiirto. Jenkkimarkkinoille tämä on varmasti hyvä, mutta Euroopassa 3G tai HSDPA alkaa olla jo välttämättömyys. Yksinkertaisesti tällaiset tiedonsiirto-ominaisuudet ensi syksynä julkaistavassa laitteessa ovat antiikkisia. Voihan olla, että eurooppalaiseen versioon on tehty muutoksia.

Nopea tiedonsiirto on iPhonen kaltaiselle laitteelle erittäin tärkeää, koska sillä on mahdollisuus selata Internetiä ja hakea musiikkia ja videoita iTunesista. Applen intresseissä varmasti on, että ihmiset tekisivät herätteellisiä mobiiliostoksia musiikkikaupasta. Langaton verkko toki siirtää tietoa vikkelästi, mutta avoimien WLANien kattavuus ei ole Euroopassa kovin hyvä. Suurimmissa kaupungeissa nopea mobiilidata kuitenkin toimii, ja sitä myös hinnoitellaan pakettihinnalla kohtuullisesti. Suomen markkinat ovat pienet, mutta tällä hetkellä täällä myydään kalliimpia luureja ainoastaan kytkykauppapuhelimina. Kytkykauppa ei Suomessa koske kuin kolmannen sukupolven matkapuhelimia, joten iPhone ei voisi tällä hetkellä täällä pärjätä.

Jos laitan tämän etukäteisarvioni pakettiin, niin iPhone on siis käyttöliittymäominaisuuksiltaan hyvän oloinen. Teknisesti tiedonsiirto-ominaisuudet ja kamera taas vaikuttavat vanhentuneilta. Veikkaukseni on, että Amerikassa menee kuin kuumille kiville, mutta Euroopassa tulee vaikeuksia. Kaiken lisäksi maailman suurimmalla matkapuhelinvalmistajalla on nyt hyvin aikaa hioa omia mallejaan ennen syksyä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
hyvältä ja OS X -> hyvältä, ja OS X
OS X käyttöjärjestelmä -> OS X -käyttöjärjestelmä
iPod musiikkisoittimellaan -> iPod-musiikkisoittimellaan
myös videoita ja tämä puhelin -> myös videoita, ja tämä puhelin
internettiä -> Internetiä (http://www.kotus.fi/kielitoimisto/usein_esitettyja_kysymyksia/internet.shtml)
toimii ja sitä myös -> toimii, ja sitä myös

Alla on korjauksia, jotka eivät ole ehdottomia, mutta kuitenkin suositeltavia.
brandi -> brändi
joku ratkaisu -> jokin ratkaisu (mikäli substantiivi puuttuisi, olisi korjaus ehdoton)
Toni Hintikka sanoi…
Kiitoksia jälleen kielenhuoltotyöstä. Tuossa tuli aivan uusia asioita itselleni, varsinkin tuo Internet sanan taivutus ja kirjoitusasu.

Uusimman uutisen mukaan Apple saattaa joutua luopumaan iPhone nimestä. Mikäköhän puhelimen nimestä tulee vai maksaako omenafirma Ciscolle isoja rahoja? Mitä veikkaatte?
Toni Hintikka sanoi…
Muuten se linkki vielä tuohon oikeusjuttu-uutiseen.
http://mikropc.net/uutiset/index.jsp?categoryId=atk&day=20070111#w2007011117294510366
Anonyymi sanoi…
Tuostahan Applen iPhonestahan on jo 3G-versiokin kehitteillä.

Mutta... enemmän kuitenkin kiinnittäisin huomiota siihen faktaan, että 3G-verkon kattavuus on lähes olematon täällä kotimaassa. Itselläni on Nokian E70 ihan erikseen ostettuna (kytkykauppaa en tue, vaihdan puhelinta n. 6 kk välein) ja vaikka se onkin 3G-puhelin, kovin harvoin näen tuota 3G-logoa sen ruudulla, oikeastaan lähes ainoastaan täällä isoimmissa kaupungeissa ja ulkomailla.

En usko 3G:n kattavan koko Suomea vielä pitkiin aikoihin, joten johtopäätös tästä on = 3G on täysin turha. Ja tämä tulee 3G-puhelimen omistajalta, joka kyllä kyseisiä tiedonsiirto-ominaisuuksia haluaisi käyttää. Mutta kun ei ole verkkoa, ei auta 3G-tuki.

Kytkykauppapointti osui silti oikeaan. Ilman 3G-ominaisuuksia iPhonea ei voitaisi täällä kotimaassa myydä kytkynä, mikä olisi takuulla paha isku noin hintavan puhelimen myynnille.
Toni Hintikka sanoi…
3G:n hyödyllisyys tosiaan riippuu siitä, että missä kaupungeissa datapalveluita tarvitsee. Maaseudulla 3G ei nykyisin toimi, enkä jaksa uskoa, että toimii tulevaisuudessakaan. Tukiasemia tarvitsisi tehdä niin paljon lisää tähän harvaan asuttuun maahan, ettei se ole taloudellisesti järkevää.

Omalla kohdallani tilanne on kuitenkin se, että käytän kännykän datapalveluita lähinnä reissun päällä ja usein reissut suuntautuvat pääkaupunkiin. Suomen suurimmissa taajamissahan 3G verkko ja jopa sen nopea versio HSDPA toimii. Luulempa, että suurin osa mobiilidatan käyttäjistä tai potentiaalisista käyttäjistä, käyttäisi sitä kaupungeissa.

Vaikka 3G verkko ei koskaa korpeen menisikään, niin kirkonkylät on sellaisia, että niihin mobiilioperaattorit saisivat panostaa. Jos jossakin on vaikka 3000 ihmisen taajama, niin joukossa voisi hyvinkin olla potentiaalista käyttäjäkuntaa.

Mielestäni vanhan tekniikan käyttöä iPhonessa ei vaan voi perustella sillä, että 3G verkko ei toimi koko Suomessa.
Toni Hintikka sanoi…
Tässä kuvassa on vertailtu hauskalla tavalla iPhonea ja toista puhelinta, joka on jo julkaistu 2004.
Toni Hintikka sanoi…
Kenelläkään ei ole vielä iPhonea, mutta voit tehdä tehdä kavereille piene jekun ja luoda puhelimesi iPhonen näköiseksi.
Toni Hintikka sanoi…
http://www.sneakmove.com/2007/01/diy-cut-and-fold-paper-iphone.html?www.reghardware.co
siis linkki tässä.
Toni Hintikka sanoi…
Uuden tiedon mukaan iPhone saapuu Eurooppaan ainoastaan 2g versiona. Jobs puolusti Applen valintaa kertomalla että 3g on virtasyöppö. Se ei liene kenellekään yllätys. Yllätys voi kuitenkin olla kuinka hidasta esimerkiksi hypetetyn videon ja musiikin lataus iPhonella on. Käytännössä WLAN yhteys jossakin on välttämättömyys laitteen ominaisuuksien hyödyntämisessä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…