Siirry pääsisältöön

Fon reititin saapui Suomeen

Fon Social router Linksys WRT54GA
Tilasin Fon reitittimen fon.com sivujen kautta ja laite saapui perille eilen. En ole vielä kiireiltäni ehtinyt virittelemään laitetta toimintakuntoon, mutta tiedän ilman sitäkin, että tämä Linksyssin laite on varsin loistavaa Wlan rautaa. Kotona jo on yksi tuollainen ja on toiminut loistavasti.

Päivän hintaa en osaa sanoa, mutta tietääkseni vastaava reititin maksaa Suomessa yli 50 euroa. Fon.com myy laitetta Fon verkkoon konffattuna 5 eurolla. Maksoin laitteen paypalilla ja kotiin saakka toimitettuna laite maksoi 17 euroa. Ei mielestäni paha hinta.

Jos joku ei tiedä mikä fon on, niin tietoa löytyy tietenkin heidän sivuiltaan ja kirjoitin itsekin aiheesta helmikuussa 2006. Lyhyesti sanottuna Fon on yhteisö, joka pyrkii jakamaan langattoman verkon mahdollisimman laajalle. Posted by Picasa

Täältä löydät lisätietoa FON:in 2006 joulutarjouksesta. Osallistumisella jo kiire!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Tein samoin ja tilasin FON-purkin. Tiedätkö kuinka ISP:si suhtautuu yhteyden jakamiseen ja oletko kuullut puheita ongelmista? Näitä purkkejahan alkaa Suomessa olla jo kuutisensataa, joten luulisi ottä operaattorit ovat asiasta tietoisia.
Toni Hintikka sanoi…
Itseasiassa en ole kovin tarkasti noita operaattoreiden ehtoja lukenut, enkä myöskään kysynyt operaattorilta, mutta jossain oli jutttua, että operaattorit sallivat yhteyden jakamisen ainoastaan saman talouden sisään. Tätä ehtoa operaattoreiden on käytännössä mahdoton valvoa. Operaattoreilla ei yksinkertaisesti voi olla tähän resursseja. Voihan joku tietämätön jakaa oman yhteytensä tahattomasti naapureille, vaikka ei käyttäisikään sosiaalista reititintä.

Toinen juttu on sitten se, että vielä toistaiseksi FON käyttäjät ja varsinkin vierailevat FON käyttäjät ovat suomessa aika marginaaleja. Suomessa on kuitenkin lähes miljoona laajakaistaliittymää, niin silloin tuo reitittimien määrä ei ole merkittävä.


Toisaalta jos pohtii asiaa vielä tarkemmin, niin itse en usko, että operaattoreilla olisi pokkaa puuttua FON toimintaan, sehän kuitenkin toisaalta tuo heille koko ajan liikevaihtoa. Ainoa mitä FON tai vastaava sosiaalinen verkko uhkaa ovat maksulliset mobiilit datayhteydet. FON reitintä kun ei voi käyttää kukaan naapuri pummilla, vaan hänen pitää joko maksaa (3€/päivä) tai sitten hommata oma reititin ja oma internet liittymä.

Selvennyksen vuoksi kerron vielä, että FONissa on kaksi tasoa LINUS ja BILL. Linus tarkoittaa sitä, että jaat reitittimen muille FON käyttäjille ja saat käyttää silloin myös muiden Linus käyttäjien reitittimiä vapaasti. Bill taas tarkoittaa, että otat hintaa muilta reitittimesi käyttämisestä, silloin maksat myös muille hintaa reitittimen käyttämisestä. Jompi kumpi käyttäjätyyppi valitaan FON reititintä asennettaessa.

Kysyit vielä noista ongelmista. Itselläni ei ollut mitään ongelmia purkin asennuksessa. Se on käytännössä niin yksinkertaista kuin se voi olla. Tosin aloitusivu on englanninkielinen, joka saattaa Suomessa vähän rajoittaa käyttäjäkuntaa. Eräs työkaveri tilasi myös purkin ja neuvoin hänelle käyttöönoton puhelimessa viidessä minuutissa, joten hyvin yksinkertaista ainakin asennus on.
Anonyymi sanoi…
Purkki tuli ja palvelee kohta Fon-hotspottina DD-WRT -firmwarella varustettuna. Vakiona purkki kun ei oikein taivu käyttööni.

Pidemmän päälle lankaoperaattoreille saattaisi olla järkevää kannustaa asiakkaita jakamaan yhteyttään. Säästyvätpä itse verkon rakentamiselta, ainakin kaupunkialueilla.

Saataisi vielä olla, että hekin, joilla ei ole vielä kotona kiinteää yhteyttä, hankkisivat sellaisen päästäkseen käyttämään muiden langattomia yhteyksiä Fon-mallin mukaisesti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä. Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo