Siirry pääsisältöön

Fon reititin saapui Suomeen

Fon Social router Linksys WRT54GA
Tilasin Fon reitittimen fon.com sivujen kautta ja laite saapui perille eilen. En ole vielä kiireiltäni ehtinyt virittelemään laitetta toimintakuntoon, mutta tiedän ilman sitäkin, että tämä Linksyssin laite on varsin loistavaa Wlan rautaa. Kotona jo on yksi tuollainen ja on toiminut loistavasti.

Päivän hintaa en osaa sanoa, mutta tietääkseni vastaava reititin maksaa Suomessa yli 50 euroa. Fon.com myy laitetta Fon verkkoon konffattuna 5 eurolla. Maksoin laitteen paypalilla ja kotiin saakka toimitettuna laite maksoi 17 euroa. Ei mielestäni paha hinta.

Jos joku ei tiedä mikä fon on, niin tietoa löytyy tietenkin heidän sivuiltaan ja kirjoitin itsekin aiheesta helmikuussa 2006. Lyhyesti sanottuna Fon on yhteisö, joka pyrkii jakamaan langattoman verkon mahdollisimman laajalle. Posted by Picasa

Täältä löydät lisätietoa FON:in 2006 joulutarjouksesta. Osallistumisella jo kiire!

Kommentit

Matti sanoi…
Tein samoin ja tilasin FON-purkin. Tiedätkö kuinka ISP:si suhtautuu yhteyden jakamiseen ja oletko kuullut puheita ongelmista? Näitä purkkejahan alkaa Suomessa olla jo kuutisensataa, joten luulisi ottä operaattorit ovat asiasta tietoisia.
Toni Hintikka sanoi…
Itseasiassa en ole kovin tarkasti noita operaattoreiden ehtoja lukenut, enkä myöskään kysynyt operaattorilta, mutta jossain oli jutttua, että operaattorit sallivat yhteyden jakamisen ainoastaan saman talouden sisään. Tätä ehtoa operaattoreiden on käytännössä mahdoton valvoa. Operaattoreilla ei yksinkertaisesti voi olla tähän resursseja. Voihan joku tietämätön jakaa oman yhteytensä tahattomasti naapureille, vaikka ei käyttäisikään sosiaalista reititintä.

Toinen juttu on sitten se, että vielä toistaiseksi FON käyttäjät ja varsinkin vierailevat FON käyttäjät ovat suomessa aika marginaaleja. Suomessa on kuitenkin lähes miljoona laajakaistaliittymää, niin silloin tuo reitittimien määrä ei ole merkittävä.


Toisaalta jos pohtii asiaa vielä tarkemmin, niin itse en usko, että operaattoreilla olisi pokkaa puuttua FON toimintaan, sehän kuitenkin toisaalta tuo heille koko ajan liikevaihtoa. Ainoa mitä FON tai vastaava sosiaalinen verkko uhkaa ovat maksulliset mobiilit datayhteydet. FON reitintä kun ei voi käyttää kukaan naapuri pummilla, vaan hänen pitää joko maksaa (3€/päivä) tai sitten hommata oma reititin ja oma internet liittymä.

Selvennyksen vuoksi kerron vielä, että FONissa on kaksi tasoa LINUS ja BILL. Linus tarkoittaa sitä, että jaat reitittimen muille FON käyttäjille ja saat käyttää silloin myös muiden Linus käyttäjien reitittimiä vapaasti. Bill taas tarkoittaa, että otat hintaa muilta reitittimesi käyttämisestä, silloin maksat myös muille hintaa reitittimen käyttämisestä. Jompi kumpi käyttäjätyyppi valitaan FON reititintä asennettaessa.

Kysyit vielä noista ongelmista. Itselläni ei ollut mitään ongelmia purkin asennuksessa. Se on käytännössä niin yksinkertaista kuin se voi olla. Tosin aloitusivu on englanninkielinen, joka saattaa Suomessa vähän rajoittaa käyttäjäkuntaa. Eräs työkaveri tilasi myös purkin ja neuvoin hänelle käyttöönoton puhelimessa viidessä minuutissa, joten hyvin yksinkertaista ainakin asennus on.
matti sanoi…
Purkki tuli ja palvelee kohta Fon-hotspottina DD-WRT -firmwarella varustettuna. Vakiona purkki kun ei oikein taivu käyttööni.

Pidemmän päälle lankaoperaattoreille saattaisi olla järkevää kannustaa asiakkaita jakamaan yhteyttään. Säästyvätpä itse verkon rakentamiselta, ainakin kaupunkialueilla.

Saataisi vielä olla, että hekin, joilla ei ole vielä kotona kiinteää yhteyttä, hankkisivat sellaisen päästäkseen käyttämään muiden langattomia yhteyksiä Fon-mallin mukaisesti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…