Siirry pääsisältöön

Fon reititin saapui Suomeen

Fon Social router Linksys WRT54GA
Tilasin Fon reitittimen fon.com sivujen kautta ja laite saapui perille eilen. En ole vielä kiireiltäni ehtinyt virittelemään laitetta toimintakuntoon, mutta tiedän ilman sitäkin, että tämä Linksyssin laite on varsin loistavaa Wlan rautaa. Kotona jo on yksi tuollainen ja on toiminut loistavasti.

Päivän hintaa en osaa sanoa, mutta tietääkseni vastaava reititin maksaa Suomessa yli 50 euroa. Fon.com myy laitetta Fon verkkoon konffattuna 5 eurolla. Maksoin laitteen paypalilla ja kotiin saakka toimitettuna laite maksoi 17 euroa. Ei mielestäni paha hinta.

Jos joku ei tiedä mikä fon on, niin tietoa löytyy tietenkin heidän sivuiltaan ja kirjoitin itsekin aiheesta helmikuussa 2006. Lyhyesti sanottuna Fon on yhteisö, joka pyrkii jakamaan langattoman verkon mahdollisimman laajalle. Posted by Picasa

Täältä löydät lisätietoa FON:in 2006 joulutarjouksesta. Osallistumisella jo kiire!

Kommentit

Matti sanoi…
Tein samoin ja tilasin FON-purkin. Tiedätkö kuinka ISP:si suhtautuu yhteyden jakamiseen ja oletko kuullut puheita ongelmista? Näitä purkkejahan alkaa Suomessa olla jo kuutisensataa, joten luulisi ottä operaattorit ovat asiasta tietoisia.
Toni Hintikka sanoi…
Itseasiassa en ole kovin tarkasti noita operaattoreiden ehtoja lukenut, enkä myöskään kysynyt operaattorilta, mutta jossain oli jutttua, että operaattorit sallivat yhteyden jakamisen ainoastaan saman talouden sisään. Tätä ehtoa operaattoreiden on käytännössä mahdoton valvoa. Operaattoreilla ei yksinkertaisesti voi olla tähän resursseja. Voihan joku tietämätön jakaa oman yhteytensä tahattomasti naapureille, vaikka ei käyttäisikään sosiaalista reititintä.

Toinen juttu on sitten se, että vielä toistaiseksi FON käyttäjät ja varsinkin vierailevat FON käyttäjät ovat suomessa aika marginaaleja. Suomessa on kuitenkin lähes miljoona laajakaistaliittymää, niin silloin tuo reitittimien määrä ei ole merkittävä.


Toisaalta jos pohtii asiaa vielä tarkemmin, niin itse en usko, että operaattoreilla olisi pokkaa puuttua FON toimintaan, sehän kuitenkin toisaalta tuo heille koko ajan liikevaihtoa. Ainoa mitä FON tai vastaava sosiaalinen verkko uhkaa ovat maksulliset mobiilit datayhteydet. FON reitintä kun ei voi käyttää kukaan naapuri pummilla, vaan hänen pitää joko maksaa (3€/päivä) tai sitten hommata oma reititin ja oma internet liittymä.

Selvennyksen vuoksi kerron vielä, että FONissa on kaksi tasoa LINUS ja BILL. Linus tarkoittaa sitä, että jaat reitittimen muille FON käyttäjille ja saat käyttää silloin myös muiden Linus käyttäjien reitittimiä vapaasti. Bill taas tarkoittaa, että otat hintaa muilta reitittimesi käyttämisestä, silloin maksat myös muille hintaa reitittimen käyttämisestä. Jompi kumpi käyttäjätyyppi valitaan FON reititintä asennettaessa.

Kysyit vielä noista ongelmista. Itselläni ei ollut mitään ongelmia purkin asennuksessa. Se on käytännössä niin yksinkertaista kuin se voi olla. Tosin aloitusivu on englanninkielinen, joka saattaa Suomessa vähän rajoittaa käyttäjäkuntaa. Eräs työkaveri tilasi myös purkin ja neuvoin hänelle käyttöönoton puhelimessa viidessä minuutissa, joten hyvin yksinkertaista ainakin asennus on.
matti sanoi…
Purkki tuli ja palvelee kohta Fon-hotspottina DD-WRT -firmwarella varustettuna. Vakiona purkki kun ei oikein taivu käyttööni.

Pidemmän päälle lankaoperaattoreille saattaisi olla järkevää kannustaa asiakkaita jakamaan yhteyttään. Säästyvätpä itse verkon rakentamiselta, ainakin kaupunkialueilla.

Saataisi vielä olla, että hekin, joilla ei ole vielä kotona kiinteää yhteyttä, hankkisivat sellaisen päästäkseen käyttämään muiden langattomia yhteyksiä Fon-mallin mukaisesti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…