Siirry pääsisältöön

Writely aukesi

Kirjoitin aiemmin Writelystä blogissani ja yritin saada tuolloin itselleni kokeilutunnuksia. Nyt niitä kokeilutunnuksia ei enää tarvitse anella, vaan writelyn beta version on kaikkien halukkaiden testattavissa verkossa. Writelyhän oli alunperin yritys, joka kehitti tekstinkäsittelyohjelmaa internetiin. Google osti kyseisen yrityksen ja nyt vihdoin viimein tämä sovellus on käytössä. Seuraavassa vähän ensikäyttökokemuksia.Ensisilmäyksellä tää vaikuttaa sellaiselta HTML editorilta. Eli ei oikein varsinaiselta tekstinkäsittelyohjelmalta. Mutta tässä on sellaisia yhteiskäyttöominaisuuksia, jotka voivat mullistaa tiedonkäsittelyä. Asiahan on niin, että kukaan ei oikeasti tarvitse esimerkiksi kaikkia MS Wordin ominaisuuksia. Peruskaura, mitä tässä Writelyssäkin on riittää vallan mainiosti normaalien dokumenttien kirjoittamiseen. Writelyhän on siitä hyvä, että kaikki tällä kirjoitettu tieto tallentuu nettiin ja omilla tunnuksilla tiedostoa voi käsitellä mistä tahansa, jonne Internet kantaa.

Leikepöytä ei toimi Writelyssä kuten normaali Windows sovelluksessa. Tekstiä voi liitää aivan normaalisti, mutta, jos otan printscreenillä kuvan leikepöydälle ja yritän liittää tänne, niin ei toimi. Tämä johtuu AJAX tekniikan rajoituksista. Teknisestihän Writely vaatii käyttäjältään JavaScriptiä tukevan selaimen ja tällä hetkellä suositellaan Firefoxia tai IE:tä. JavaScript sovellukseen on käsittääkseni tällä hetkellä mahdotonta liittää kuvaa suoraan leikepöydän kautta. AJAX tekniikasta lisätietoa saat tietenkin hakukoneen avulla, mutta tässä alkuun yksi artikkeli .

Kuvia voi toki lisätä, mutta se tapahtuu normaalin kuvanlisäysikkunan kautta:
Kuvan koon muuttaminen tapahtuu yhtä näppärästi kuin toimisto-ohjelmassa ikään. Voin siis muuttaa kuvaa kulmakahvasta venyttämällä.

Integrointi Blogiin on kätevä ominaisuus tässä eli voin kirjoittaa blogitekstin writelyssä ja sen jälkeen julkaista blogger blogissani suoraan. Kuvien en oikein usko siirtyvän suoraan mutta kohta tiedän.(edit: en saanut myöskään blogiin lisäystä toimimaan suoraan).

Versionhallintajärjestelmä on myös sisäänrakennettu ominaisuus, jonka toimintaa en ole vielä testannut. Toimiessaan versionhallintasysteemi muuttaa täysin tekstinkäsittelyä, varsinkin ryhmässä työskennellessä. Ja on se omassakin työskentelyssä kätevää. Ei tarvitse tallentaa eri versioita tiedostoista koko ajan.

Kaikenkaikkiaan on sanottava, että jo tässä vaiheessa Writely vaikuttaa lupaavalta. Nythän googlella alkaa kohta olla koko toimistopaketti kasassa. On Google calendar, Google Spreadsheets, ja nyt writely. Seuraavaksi tulee esitysgrafiikka oletan.

Kilpailijalta tai ainakin vaihtoehtoiselta palveluntarjoajalta on ilmestynyt jo lähes koko toimistopaketti. Eli zoho kannattaa käydä tsekkaamassa, jos aikoo nettipohjaista toimistoa käyttää. Käyttökokemuksista sitten myöhemmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…