Siirry pääsisältöön

Writely aukesi

Kirjoitin aiemmin Writelystä blogissani ja yritin saada tuolloin itselleni kokeilutunnuksia. Nyt niitä kokeilutunnuksia ei enää tarvitse anella, vaan writelyn beta version on kaikkien halukkaiden testattavissa verkossa. Writelyhän oli alunperin yritys, joka kehitti tekstinkäsittelyohjelmaa internetiin. Google osti kyseisen yrityksen ja nyt vihdoin viimein tämä sovellus on käytössä. Seuraavassa vähän ensikäyttökokemuksia.Ensisilmäyksellä tää vaikuttaa sellaiselta HTML editorilta. Eli ei oikein varsinaiselta tekstinkäsittelyohjelmalta. Mutta tässä on sellaisia yhteiskäyttöominaisuuksia, jotka voivat mullistaa tiedonkäsittelyä. Asiahan on niin, että kukaan ei oikeasti tarvitse esimerkiksi kaikkia MS Wordin ominaisuuksia. Peruskaura, mitä tässä Writelyssäkin on riittää vallan mainiosti normaalien dokumenttien kirjoittamiseen. Writelyhän on siitä hyvä, että kaikki tällä kirjoitettu tieto tallentuu nettiin ja omilla tunnuksilla tiedostoa voi käsitellä mistä tahansa, jonne Internet kantaa.

Leikepöytä ei toimi Writelyssä kuten normaali Windows sovelluksessa. Tekstiä voi liitää aivan normaalisti, mutta, jos otan printscreenillä kuvan leikepöydälle ja yritän liittää tänne, niin ei toimi. Tämä johtuu AJAX tekniikan rajoituksista. Teknisestihän Writely vaatii käyttäjältään JavaScriptiä tukevan selaimen ja tällä hetkellä suositellaan Firefoxia tai IE:tä. JavaScript sovellukseen on käsittääkseni tällä hetkellä mahdotonta liittää kuvaa suoraan leikepöydän kautta. AJAX tekniikasta lisätietoa saat tietenkin hakukoneen avulla, mutta tässä alkuun yksi artikkeli .

Kuvia voi toki lisätä, mutta se tapahtuu normaalin kuvanlisäysikkunan kautta:
Kuvan koon muuttaminen tapahtuu yhtä näppärästi kuin toimisto-ohjelmassa ikään. Voin siis muuttaa kuvaa kulmakahvasta venyttämällä.

Integrointi Blogiin on kätevä ominaisuus tässä eli voin kirjoittaa blogitekstin writelyssä ja sen jälkeen julkaista blogger blogissani suoraan. Kuvien en oikein usko siirtyvän suoraan mutta kohta tiedän.(edit: en saanut myöskään blogiin lisäystä toimimaan suoraan).

Versionhallintajärjestelmä on myös sisäänrakennettu ominaisuus, jonka toimintaa en ole vielä testannut. Toimiessaan versionhallintasysteemi muuttaa täysin tekstinkäsittelyä, varsinkin ryhmässä työskennellessä. Ja on se omassakin työskentelyssä kätevää. Ei tarvitse tallentaa eri versioita tiedostoista koko ajan.

Kaikenkaikkiaan on sanottava, että jo tässä vaiheessa Writely vaikuttaa lupaavalta. Nythän googlella alkaa kohta olla koko toimistopaketti kasassa. On Google calendar, Google Spreadsheets, ja nyt writely. Seuraavaksi tulee esitysgrafiikka oletan.

Kilpailijalta tai ainakin vaihtoehtoiselta palveluntarjoajalta on ilmestynyt jo lähes koko toimistopaketti. Eli zoho kannattaa käydä tsekkaamassa, jos aikoo nettipohjaista toimistoa käyttää. Käyttökokemuksista sitten myöhemmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…