Siirry pääsisältöön

Totuus 3G kamelin suusta?

It viikon jutussa, käsiteltiin 3G kytkykauppaa ja ihmeteltiin, kuinka DNA voi myydä 3G luureja kytkykaupalla, kun sen verkko ei kata kaikkia Suomen suuria kaupunkeja. Kysymystähän on oikeastaan typerä asettaa näin. Eihän tuo 3G verkko toimi muillakaan operaattoreilla kuin siellä suurissa kaupungeissa. Luulisi, että olisi järkevää laajentaa verkko ainakin kaikkiin asutuskeskuksiin, niin ihmiset voisivat joskus vahingossa siirtää suuria määriä dataa. Saisivatpahan operaattorit laskutusta. Esimerkiksi Elisalla ilman datapakettia datasiirto maksaa 4 euroa/megavu. Jos nyt teette näitä kytkysopimuksia, niin ottakaa siihen se pienin datapaketti, jooko?

Tuossa samaisessa jutussa tuli myös totuuden sana. Teliasoneran Tommi Kolehmaisen mukaan ei ole ongelma, jos 3G verkko ei toimi kaikkialla. Videopuhelupalvelu on hänen mukaansa ainoa, joka ei toimi. Voi yksinkertaisuuden yksinkertaisuus. Olen aikaisemmin kirjoitellut 3G:n hypetilaisuudesta, jossa hehkutettiin 3G palveluita. Enpä olisi uskonut, että operaattorin johtajan suusta loikkaa noin suuri sammakko.

Ensinnäkään hänen kertomansa totuus ei pidä paikkaansa. Suurempi tiedonsiirtonopeus mahdollistaa monia asioita, mutta jos näistä ei ole Tommin korviin vielä kantautunut muuta tietä, niin ilmoitampa tässä ilmaiseksi niitä. Ensinnäkin suurempi tiedonsiirtonopeus mobiiliverkossa mahdollistaa, nopeamman netin käytön. Kaikkien internet palvelujen käyttö nopeutuu. Käytetään niitä sitten puhelimen tai tietokoneen kautta. Nykyisiä puhelimia voi nimittäin käyttää myös modeemina. Toiseksi 3G verkko mahdollistaa oikeasti joidenkin palvelujen käytön. Esimerkiksi mobiilivideot, eivät varmasti kunnolla toimi normaalissa GSM/Edge verkossa. Myös IP puhe käy mahdolliseksi. Esimerkiksi vaikka skypen puhekäyttö. Tätä operaattorit yrittävät tosin vesittää kalliilla datan hinnalla.

Kohta käy vielä näille viisaille operaattorijohtajille kylmät. Nimittäin Wlan verkkotuki yleistyy koko ajan puhelimissa. Toisaalta myös wlan verkot leviävät kaupunkien keskustoihin eli juuri sinne missä 3G toimii. Eihän kukaan enää käytä sikakallista 3g verkkoa jos on saatavilla ilmainen wlan. Vai kuinka itse tekisitte? Kokemukseni mukaan nykyaikainen multimedialuuri on hauska laite langattomassa lähiverkossa.

Ainoa järkevä teko operaattoreilta olisi laajentaa 3g verkko mahdollisimman kattavaksi. Näin kattavaksi ei wlan kuitenkaan tule leviämään.

Kytkykauppa sinällään on mielestäni erittäin kannattava juttu. Saa nimittäin hyvän puhelimen korottomalla maksusopimuksella ja myös puheminuutit kohtuu halvalla. Eikä siinä 3G verkkoa tarvita, jos haluaa vaikka puhelimen musiikkisoitinta käyttää. Ainoa mikä vielä syö on kallis datasiirto, mutta eiköhän siinäkin tule hinta muuttumaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…