Siirry pääsisältöön

Totuus 3G kamelin suusta?

It viikon jutussa, käsiteltiin 3G kytkykauppaa ja ihmeteltiin, kuinka DNA voi myydä 3G luureja kytkykaupalla, kun sen verkko ei kata kaikkia Suomen suuria kaupunkeja. Kysymystähän on oikeastaan typerä asettaa näin. Eihän tuo 3G verkko toimi muillakaan operaattoreilla kuin siellä suurissa kaupungeissa. Luulisi, että olisi järkevää laajentaa verkko ainakin kaikkiin asutuskeskuksiin, niin ihmiset voisivat joskus vahingossa siirtää suuria määriä dataa. Saisivatpahan operaattorit laskutusta. Esimerkiksi Elisalla ilman datapakettia datasiirto maksaa 4 euroa/megavu. Jos nyt teette näitä kytkysopimuksia, niin ottakaa siihen se pienin datapaketti, jooko?

Tuossa samaisessa jutussa tuli myös totuuden sana. Teliasoneran Tommi Kolehmaisen mukaan ei ole ongelma, jos 3G verkko ei toimi kaikkialla. Videopuhelupalvelu on hänen mukaansa ainoa, joka ei toimi. Voi yksinkertaisuuden yksinkertaisuus. Olen aikaisemmin kirjoitellut 3G:n hypetilaisuudesta, jossa hehkutettiin 3G palveluita. Enpä olisi uskonut, että operaattorin johtajan suusta loikkaa noin suuri sammakko.

Ensinnäkään hänen kertomansa totuus ei pidä paikkaansa. Suurempi tiedonsiirtonopeus mahdollistaa monia asioita, mutta jos näistä ei ole Tommin korviin vielä kantautunut muuta tietä, niin ilmoitampa tässä ilmaiseksi niitä. Ensinnäkin suurempi tiedonsiirtonopeus mobiiliverkossa mahdollistaa, nopeamman netin käytön. Kaikkien internet palvelujen käyttö nopeutuu. Käytetään niitä sitten puhelimen tai tietokoneen kautta. Nykyisiä puhelimia voi nimittäin käyttää myös modeemina. Toiseksi 3G verkko mahdollistaa oikeasti joidenkin palvelujen käytön. Esimerkiksi mobiilivideot, eivät varmasti kunnolla toimi normaalissa GSM/Edge verkossa. Myös IP puhe käy mahdolliseksi. Esimerkiksi vaikka skypen puhekäyttö. Tätä operaattorit yrittävät tosin vesittää kalliilla datan hinnalla.

Kohta käy vielä näille viisaille operaattorijohtajille kylmät. Nimittäin Wlan verkkotuki yleistyy koko ajan puhelimissa. Toisaalta myös wlan verkot leviävät kaupunkien keskustoihin eli juuri sinne missä 3G toimii. Eihän kukaan enää käytä sikakallista 3g verkkoa jos on saatavilla ilmainen wlan. Vai kuinka itse tekisitte? Kokemukseni mukaan nykyaikainen multimedialuuri on hauska laite langattomassa lähiverkossa.

Ainoa järkevä teko operaattoreilta olisi laajentaa 3g verkko mahdollisimman kattavaksi. Näin kattavaksi ei wlan kuitenkaan tule leviämään.

Kytkykauppa sinällään on mielestäni erittäin kannattava juttu. Saa nimittäin hyvän puhelimen korottomalla maksusopimuksella ja myös puheminuutit kohtuu halvalla. Eikä siinä 3G verkkoa tarvita, jos haluaa vaikka puhelimen musiikkisoitinta käyttää. Ainoa mikä vielä syö on kallis datasiirto, mutta eiköhän siinäkin tule hinta muuttumaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä. Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo