Siirry pääsisältöön

Totuus 3G kamelin suusta?

It viikon jutussa, käsiteltiin 3G kytkykauppaa ja ihmeteltiin, kuinka DNA voi myydä 3G luureja kytkykaupalla, kun sen verkko ei kata kaikkia Suomen suuria kaupunkeja. Kysymystähän on oikeastaan typerä asettaa näin. Eihän tuo 3G verkko toimi muillakaan operaattoreilla kuin siellä suurissa kaupungeissa. Luulisi, että olisi järkevää laajentaa verkko ainakin kaikkiin asutuskeskuksiin, niin ihmiset voisivat joskus vahingossa siirtää suuria määriä dataa. Saisivatpahan operaattorit laskutusta. Esimerkiksi Elisalla ilman datapakettia datasiirto maksaa 4 euroa/megavu. Jos nyt teette näitä kytkysopimuksia, niin ottakaa siihen se pienin datapaketti, jooko?

Tuossa samaisessa jutussa tuli myös totuuden sana. Teliasoneran Tommi Kolehmaisen mukaan ei ole ongelma, jos 3G verkko ei toimi kaikkialla. Videopuhelupalvelu on hänen mukaansa ainoa, joka ei toimi. Voi yksinkertaisuuden yksinkertaisuus. Olen aikaisemmin kirjoitellut 3G:n hypetilaisuudesta, jossa hehkutettiin 3G palveluita. Enpä olisi uskonut, että operaattorin johtajan suusta loikkaa noin suuri sammakko.

Ensinnäkään hänen kertomansa totuus ei pidä paikkaansa. Suurempi tiedonsiirtonopeus mahdollistaa monia asioita, mutta jos näistä ei ole Tommin korviin vielä kantautunut muuta tietä, niin ilmoitampa tässä ilmaiseksi niitä. Ensinnäkin suurempi tiedonsiirtonopeus mobiiliverkossa mahdollistaa, nopeamman netin käytön. Kaikkien internet palvelujen käyttö nopeutuu. Käytetään niitä sitten puhelimen tai tietokoneen kautta. Nykyisiä puhelimia voi nimittäin käyttää myös modeemina. Toiseksi 3G verkko mahdollistaa oikeasti joidenkin palvelujen käytön. Esimerkiksi mobiilivideot, eivät varmasti kunnolla toimi normaalissa GSM/Edge verkossa. Myös IP puhe käy mahdolliseksi. Esimerkiksi vaikka skypen puhekäyttö. Tätä operaattorit yrittävät tosin vesittää kalliilla datan hinnalla.

Kohta käy vielä näille viisaille operaattorijohtajille kylmät. Nimittäin Wlan verkkotuki yleistyy koko ajan puhelimissa. Toisaalta myös wlan verkot leviävät kaupunkien keskustoihin eli juuri sinne missä 3G toimii. Eihän kukaan enää käytä sikakallista 3g verkkoa jos on saatavilla ilmainen wlan. Vai kuinka itse tekisitte? Kokemukseni mukaan nykyaikainen multimedialuuri on hauska laite langattomassa lähiverkossa.

Ainoa järkevä teko operaattoreilta olisi laajentaa 3g verkko mahdollisimman kattavaksi. Näin kattavaksi ei wlan kuitenkaan tule leviämään.

Kytkykauppa sinällään on mielestäni erittäin kannattava juttu. Saa nimittäin hyvän puhelimen korottomalla maksusopimuksella ja myös puheminuutit kohtuu halvalla. Eikä siinä 3G verkkoa tarvita, jos haluaa vaikka puhelimen musiikkisoitinta käyttää. Ainoa mikä vielä syö on kallis datasiirto, mutta eiköhän siinäkin tule hinta muuttumaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…