Siirry pääsisältöön

3G puhuttaa

Tulee tässä mieleen aivan takavuosien infot joita pidettiin silloin, kun itse opiskelin it-alan oppilaitoksessa. Sen verran on nimittäin hypeä ilmassa. Ennenkuin näitä nykyisiä "nopeita" langattomia yhteyksiä olikaan, puhuttiin jo siitä kuinka hienoa on puhua videopuheluita tai katsoa tilausvideoita kännykästä. Puhuttiin "tappajasovelluksesta (killer aplication)", jonka keksijästä tulle rikas. Tappajasovellus ei tarkoita siis tappovälinettä, vaan sovellusta, jonka kaikki haluavat hankkia ja jolla operaattori, laitevalmistaja tai sovelluksen myyjä voi tehdä rahaa.

Nyt hypeä tulee joka tuutista, niin että hengen päälle käy. 3G leijuu, joka puolella kuten tupakansavu. Suomen suurimmat IT-alan yhtiöt pitivät messukeskuksessa virallisen hype tilaisuuden, jossa sanottiin 3G:n nyt mullistavan mobiilimaailman täysin. Nyt jokainen voi halutessaan hommata 3G kännykän ja katsoa siitä telkkaria. Esimerkkinä oli ollut TV lähetys, joka sillä hetkellä oli tekstiviestichatti, josta ei saanut mitään selvää. Todellinen tappajasovellus, tappaa nimittäin tylsyyteen ja lopulta ärtymykseen. Kysymys? Kuka haluaa katsoa huonolaatuista TV sarjaa pieneltä ruudulta suurella rahalla?

Tänään luin uutisesta, että 3G luo yhteisöllisyyttä ja että sen avulla voi sovittaa vaatteita. Todella kätevää? Miten tämä yhteisöllisyys nyt lisääntyy nopeammilla tiedonsiirtoyhteyksillä? Tietenkin uudet puhelimet mahdollistavat sellaisia sovelluksia, joita ei aikaisemmin ole ollut, mutta ei siihen 3G:tä tarvita. 3G:hän tarkoitaa etananopeuksisen laajakaistayhteyden langatonta versiota. Kukaan ei tänä päivänä tyytyisi 3G:n nopeuksiseen laajakaistaan.

Omien kokemuksieni puolesta 3G on täysin riittävä nopeus tiedonsiirtoon tien päällä. Surffaaminen ja sähköpostin luku onnistuu helposti. Mutta tämä on tehty sikakalliiksi. Tiedonsiirto maksaa normaalihintaan 5euroa megatavu. Datapaketin ostamalla selviää halvemmalla, mutta rajoittamaton tiedon siirto maksaa kuintenkin neljäkymmentä euroa. Miksi? Tämä johtuu siitä, että puhelinoperaattorit eivät tässä vaiheessa halua Skypeä tai muita toimijoita jakamaan puheminuutteja. Saunalahti tarjoaa rajoittamatonta tiedonsiirtoa 10 euron hintaa, mutta siinä nopeus on rajoitettu 128 kbps. Tämä tosin riittää haja-asutusalueilla ja siella missä 3g ei toimi. 3G ei siis todellakaan toimi kuin kaupungeissa.

Kootakseni vuodatukseni yhteen totean vaan, että ei 3G:ssä ole mitään ihmeellistä. Ainoastaan tiedonsiirto on tullut nopeaksi. Uudet kännykät mahdollistavat uusia sovelluksia, mutta sillä ei ole mitään tekemistä 3G:n kanssa. 3G on vielä suomessa ainoastaan kallis langaton tiedonsiirtokanava.

Jos olet hankkimassa 3G puhelinta kytkykaupalla liittymän kera, kannattaa käydä tutustumassa osoitteeseen http://3g.kiinnostaa.com. Siellä vertailu hintojen suhteen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä. Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo