Siirry pääsisältöön

Nokia N91 on melkein täydellinen paketti

Itselläni on ollut viime syksynä käytössä Nokia N70 ja olen ollut tuotteeseen varsin tyytyväinen. Ohjelmia Symbian series 60 alustalle on saatavissa varsin runsaasti, koska jo Nokian ensimmäisessä kamerapuhelimessa oli sama käyttöjärjestelmä. Toki N70 tämä on jalostetussa muodossa ja olen pitänyt puhelimesta. Nykyisin siihen on saatavilla jo 2 gigainen muistikortti, joten kuvia ja musiikkia mahtuu mukaan riittävästi. 2 megapikselin kameralla kuvat eivät kuitenkaan vie paljon tilaa. Itselläni 512 megan muistikortti on riittänyt aktiivikäytössä viime syksystä alkaen oikein hyvin.

Kiinnostava uutuus on kuitenkin Nokia N91.
Ostin kyseisen laitteen vaimolle kytkykaupalla. Siinä on sisäänrakennettu 4 gigan kiintolevy ja se on musiikkikäyttöön suunniteltu. N91:seen saa kiinni kuulokkeet tai stereot suoraan 3,5 millin plugilla ja älykkäästi erilliset kuulokkeet voi laittaa myös laitteen mukana tulevaan kaukosäätimeen. Kaukosäädin sisältää mikrofonin, joten nyt voi käyttää hifikuulokkeita myös handsfree käytössä, jos joku sattuu kesken musiikkihetken soittamaan.

Laitteessa on myös suora USB liitäntä, jota en ole ennen Nokian puhelimissa nähnyt. Lisäksi kun laitteen kytkee windows koneeseen, niin kone löytää laitteen ulkoisena kiintolevynä. Nokian käyttämä multimedialaite on tosiaan oikea sana kuvaamaan tätä puhelinta. Puhelimessa on GSM/edge verkon lisäksi myös WLAN tuki joka toimi varsin hyvin. Kotona on suojattu Wlan, johon laite profiilin lisättyä yhdistyy aina kiltisti.

Äänenlaatu on tässä multimedialaitteessa hyvä. En ole mikään kultakorvahifisti, mutta kohtuulliset kotistereot minulla on ja hyvin koodatuilla biiseillä ääni on hyvin kirkas.

Ei niin paljon hyvää jos ei jotain huonoa tai kummallista. Nokia laitteessa tulee mukana hieno pöytäteline, joka palvelee latauskäytössä. Olisin kuitenkin odottanut, että telineessä olisi ollut myös audio ja usb liitännät. Tällöin teline olisi toiminut kotona kätevänä telakkana. Ok, ehkä on ajateltu, että yhdet liitännät audiolle ja USB:lle riittävät.

N91:n käyttää Series 60 third edition käyttöjärjestelmää, joka on hyvin pitkälti N70 kaltainen, mutta aikaisemmat series 60 ohjelmat eivät toimi tällä uudella versiolla. Tämä on tehty suojaus ja ilmeisesti myös rahastussyistä. Tämä kahlitseminen on mielestäni typerää. Vähän sama kuin että windows 95:lle tehdyt ohjelmat eivät olisi toimineet enää 98:lla.

N91:stä puuttuu myös kunnollinen nettiradiosofta. Ok Real player toistaa, joitakin formaatteja, mutta esimerkiksi peruswebradiot eivät toimi. Sääli sillä Wlanin kautta voisi kuunnella tasokkaita streameja. Eli, jos joku haluaa koodata tai käätää hommaan pystyvän softan, ennustan hänelle kultaista tulevaisuutta.

Myöskin Skype tai vastaava voip ohjelma puuttuu. Olisipa loistavaa jos skypen saisi toimimaan suoraan luurilla. Nykyisin kun noita Wlaneja alkaa löytymään monesta paikasta.

Kommentit

medic.finland sanoi…
Asiaa. Hyvin olet testannut puhelimen. Tuli itsellekkin hinku ostaa puhelin, mutta en viitsi kun ostin jo Q-tek 9100-puhelin+pda vekottimen, niin ei passaa vuoteen vaihtaa.

Kirjoituksellisia seikkoja sattui silmään ainakin yksi. Tuo "Ok", jonka olet pariin väliin laittanu ei ehkä sovi muuten niin asialliseen tyyliin ja se rikkoo tekstin rakennetta.
Toni Hintikka sanoi…
Ok, Täytyy jatkossa kiinnittää asiaan huomiota
sim sanoi…
Kelpaisiko Nokian Internet Radio nettiradiosoftaksi?
Toni Hintikka sanoi…
Kelpaa kyllä! Kiitos vinkistä täytyy testata. Vielä kun saisin IP puhesoftan, vaikka google talkin, olisin tyytyväinen.
Anonyymi sanoi…
www.fring.com
stude sanoi…
fring toimii ja tottelee, sääli ettei ole ympätty jo käynnistysvaiheeseen kyselyä verkkoyhteydestä

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…