Siirry pääsisältöön

Nokia N91 on melkein täydellinen paketti

Itselläni on ollut viime syksynä käytössä Nokia N70 ja olen ollut tuotteeseen varsin tyytyväinen. Ohjelmia Symbian series 60 alustalle on saatavissa varsin runsaasti, koska jo Nokian ensimmäisessä kamerapuhelimessa oli sama käyttöjärjestelmä. Toki N70 tämä on jalostetussa muodossa ja olen pitänyt puhelimesta. Nykyisin siihen on saatavilla jo 2 gigainen muistikortti, joten kuvia ja musiikkia mahtuu mukaan riittävästi. 2 megapikselin kameralla kuvat eivät kuitenkaan vie paljon tilaa. Itselläni 512 megan muistikortti on riittänyt aktiivikäytössä viime syksystä alkaen oikein hyvin.

Kiinnostava uutuus on kuitenkin Nokia N91.
Ostin kyseisen laitteen vaimolle kytkykaupalla. Siinä on sisäänrakennettu 4 gigan kiintolevy ja se on musiikkikäyttöön suunniteltu. N91:seen saa kiinni kuulokkeet tai stereot suoraan 3,5 millin plugilla ja älykkäästi erilliset kuulokkeet voi laittaa myös laitteen mukana tulevaan kaukosäätimeen. Kaukosäädin sisältää mikrofonin, joten nyt voi käyttää hifikuulokkeita myös handsfree käytössä, jos joku sattuu kesken musiikkihetken soittamaan.

Laitteessa on myös suora USB liitäntä, jota en ole ennen Nokian puhelimissa nähnyt. Lisäksi kun laitteen kytkee windows koneeseen, niin kone löytää laitteen ulkoisena kiintolevynä. Nokian käyttämä multimedialaite on tosiaan oikea sana kuvaamaan tätä puhelinta. Puhelimessa on GSM/edge verkon lisäksi myös WLAN tuki joka toimi varsin hyvin. Kotona on suojattu Wlan, johon laite profiilin lisättyä yhdistyy aina kiltisti.

Äänenlaatu on tässä multimedialaitteessa hyvä. En ole mikään kultakorvahifisti, mutta kohtuulliset kotistereot minulla on ja hyvin koodatuilla biiseillä ääni on hyvin kirkas.

Ei niin paljon hyvää jos ei jotain huonoa tai kummallista. Nokia laitteessa tulee mukana hieno pöytäteline, joka palvelee latauskäytössä. Olisin kuitenkin odottanut, että telineessä olisi ollut myös audio ja usb liitännät. Tällöin teline olisi toiminut kotona kätevänä telakkana. Ok, ehkä on ajateltu, että yhdet liitännät audiolle ja USB:lle riittävät.

N91:n käyttää Series 60 third edition käyttöjärjestelmää, joka on hyvin pitkälti N70 kaltainen, mutta aikaisemmat series 60 ohjelmat eivät toimi tällä uudella versiolla. Tämä on tehty suojaus ja ilmeisesti myös rahastussyistä. Tämä kahlitseminen on mielestäni typerää. Vähän sama kuin että windows 95:lle tehdyt ohjelmat eivät olisi toimineet enää 98:lla.

N91:stä puuttuu myös kunnollinen nettiradiosofta. Ok Real player toistaa, joitakin formaatteja, mutta esimerkiksi peruswebradiot eivät toimi. Sääli sillä Wlanin kautta voisi kuunnella tasokkaita streameja. Eli, jos joku haluaa koodata tai käätää hommaan pystyvän softan, ennustan hänelle kultaista tulevaisuutta.

Myöskin Skype tai vastaava voip ohjelma puuttuu. Olisipa loistavaa jos skypen saisi toimimaan suoraan luurilla. Nykyisin kun noita Wlaneja alkaa löytymään monesta paikasta.

Kommentit

medic.finland sanoi…
Asiaa. Hyvin olet testannut puhelimen. Tuli itsellekkin hinku ostaa puhelin, mutta en viitsi kun ostin jo Q-tek 9100-puhelin+pda vekottimen, niin ei passaa vuoteen vaihtaa.

Kirjoituksellisia seikkoja sattui silmään ainakin yksi. Tuo "Ok", jonka olet pariin väliin laittanu ei ehkä sovi muuten niin asialliseen tyyliin ja se rikkoo tekstin rakennetta.
Toni Hintikka sanoi…
Ok, Täytyy jatkossa kiinnittää asiaan huomiota
sim sanoi…
Kelpaisiko Nokian Internet Radio nettiradiosoftaksi?
Toni Hintikka sanoi…
Kelpaa kyllä! Kiitos vinkistä täytyy testata. Vielä kun saisin IP puhesoftan, vaikka google talkin, olisin tyytyväinen.
Anonyymi sanoi…
www.fring.com
stude sanoi…
fring toimii ja tottelee, sääli ettei ole ympätty jo käynnistysvaiheeseen kyselyä verkkoyhteydestä

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…