Siirry pääsisältöön

Kiintolevyjä puhelimiin ja flash muisteja kannettaviin

Otsikon mukainen kehitys on siis tapahtumassa ainakin osittain. Nokia julkaisi N91 musiikkipuhelimensa ja kohta kilpailijat tulevat perässä. Luuri sisältää neljägigaisen kiintolevyn. Kannettaviin pc ja mac tietokoneisiin taas luvataan lähitulevaisuudessa suuria flash muisteja, koska tällöin akku kestää kauemmin ja kestävyys lisääntyy.

Eihän sitä kiintolevyluuria tai läppäriä kukaan tahallaan lattialle paiskaa, mutta kyllä se ainakin allekirjoittaneella on ollut joskus lähellä. Kiintolevyssähän analogia on lukupään ja levyn välillä sama kuin että Jumbojet lentokone lentäisi 2 metrin korkeudella maan pinnasta. Näin ainakin viisaalta kaverilta kuulin. Nythän tilanne on niin, että jos lukupää tärähtää kiini levyn pintaan niin syntyy rumaa jälkeä. Kiintolevyjen tekniikka on pysynyt hyvin samanlaisena pitkään, vaikka niiden fyysinen koko on pienentynyt ja kapasiteetti kasvanut.

Kiintolevyhän on sellainen veikko, että se saattaa hyvissä olosuhteissa pyöriä hyvinkin yli kymmenen vuotta särkymättä, mutta voi yhtä hyvin hajota ensimmäisenä vuonna. Ilman siis sitä, että se tipahtaa lattialle.

Flash -muisti taas ei sisällä ollenkaan liikkuvia mekaanisia osia. Flash muisteille on yleensä ilmoitettu toimintalämpötila, mutta ne eivät ole herkkiä tärähtämisille ja ne vievät kiintolevyä huomattavasti vähemmän virtaa.

Ei tarvitse olla fakiiri ennustaakseen, että tulevaisuudessa Flash- muisti tulee monessa tilanteessa korvaamaan kiintolevyn. Ehkä aivan lähitulevaisuudessa kiintolevy ei kuitenkaan häviä, koska siinä Gigatavu on halvempaa. Tämä ennustus onkin mielenkiintoinen siksi, että nykyisin puhutaan paljon kiintolevypuhelimista ja Ipodista, jotka sisältävät kiintolevyn. Kuinka tässä siis tulee käymään? Aika näyttää ja veikkauksia otetaan vastaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…