Siirry pääsisältöön

Kiintolevyjä puhelimiin ja flash muisteja kannettaviin

Otsikon mukainen kehitys on siis tapahtumassa ainakin osittain. Nokia julkaisi N91 musiikkipuhelimensa ja kohta kilpailijat tulevat perässä. Luuri sisältää neljägigaisen kiintolevyn. Kannettaviin pc ja mac tietokoneisiin taas luvataan lähitulevaisuudessa suuria flash muisteja, koska tällöin akku kestää kauemmin ja kestävyys lisääntyy.

Eihän sitä kiintolevyluuria tai läppäriä kukaan tahallaan lattialle paiskaa, mutta kyllä se ainakin allekirjoittaneella on ollut joskus lähellä. Kiintolevyssähän analogia on lukupään ja levyn välillä sama kuin että Jumbojet lentokone lentäisi 2 metrin korkeudella maan pinnasta. Näin ainakin viisaalta kaverilta kuulin. Nythän tilanne on niin, että jos lukupää tärähtää kiini levyn pintaan niin syntyy rumaa jälkeä. Kiintolevyjen tekniikka on pysynyt hyvin samanlaisena pitkään, vaikka niiden fyysinen koko on pienentynyt ja kapasiteetti kasvanut.

Kiintolevyhän on sellainen veikko, että se saattaa hyvissä olosuhteissa pyöriä hyvinkin yli kymmenen vuotta särkymättä, mutta voi yhtä hyvin hajota ensimmäisenä vuonna. Ilman siis sitä, että se tipahtaa lattialle.

Flash -muisti taas ei sisällä ollenkaan liikkuvia mekaanisia osia. Flash muisteille on yleensä ilmoitettu toimintalämpötila, mutta ne eivät ole herkkiä tärähtämisille ja ne vievät kiintolevyä huomattavasti vähemmän virtaa.

Ei tarvitse olla fakiiri ennustaakseen, että tulevaisuudessa Flash- muisti tulee monessa tilanteessa korvaamaan kiintolevyn. Ehkä aivan lähitulevaisuudessa kiintolevy ei kuitenkaan häviä, koska siinä Gigatavu on halvempaa. Tämä ennustus onkin mielenkiintoinen siksi, että nykyisin puhutaan paljon kiintolevypuhelimista ja Ipodista, jotka sisältävät kiintolevyn. Kuinka tässä siis tulee käymään? Aika näyttää ja veikkauksia otetaan vastaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…