Siirry pääsisältöön

Linux tuo järkeä suomalaisten virastojen talouteen

Vaikka elämme Suomessa noususuhdannetta, niin kaikkia menoja ymmärrettävästi yritetään pitää kurissa meneväthän ne meidän yhteisestä pussistamme. Joissakin kunnissa ja kouluissa on ymmärretty, että ohjelmisto ja laitteistokulut ovat tietotekniikan puolella loistava säästökohde. Niissä säästäminen ei tarkoita edes sitä, että tilanne huononisi, kuten yleensä leikkaustilanteessa, vaan sitä, että pienemmällä rahalla saadaan enemmän tietokoneita, joiden tietoturva on kunnossa.

Viimeinen esimerkki tästä on Kauniaisten koulu. Helsingin Sanomien mukaan Linux ratkaisi osan koulun rahapulmista. Tämänkin esimerkin pitäisi nyt entisestään laittaa päättäjät miettimään asioita. Ilmeisesti Suomen ylimmälle johdolle tämä tieto ei ole kulkeutunut, kun Vanhanen Amerikan vierailullaan vastaanotti "lahjan" Microsoftilta. Ilmeisesti lahjan junailija on ollut ainakin Helsingin sanomien mukaanMikko Alkio, mutta jutun mukaan asiasta kunniaa haluaa ottaa myös Suomen Microsoftin johto. Kysymyksessähän on sitouttamisyritys, koska tätä jo muutenkin ilmaista palvelua ei voida käyttää kuin Windowsilla.

Microsoftin ohjelmistotuotteet ovat päteviä, kun niitä yleisesti käytetään. Toinen vaihtoehto on, että ihmiset eivät vaan tiedä muista vaihtoehdoista. Kotiin myytäviin koneisiin tulee toistaiseksi mukana Windows ja se riittää monille. Toki Windowsin puolellakin voidaan ajaa avoimen lähdekoodin ohjelmia, joilla voidaan säätää ohjelmistokuluissa merkittävästi. Kouluille ja virastoille asia on kuitenkin aivan toinen. Siellä työasema määrä on huomattavasti suurempi ja ohjelmistolisenssitkin maksavat paljon, vaikka niin sanotut koulualennukset aina tulevatkin. Lisäksi monissa kouluissa on jo tällä hetkellä tietokoneita, joita ei voi hyödyntää uusilla Microsoftin tuotteilla, koska ne eivät yksinkertaisesti toimi kuin uusissa koneissa. Linuxin avulla myös vanha kone kanta voidaan ottaa käyttöön.

Eräs seikka mikä mielestäni erityisesti puoltaa avoimen lähdekoodin järjestelmiä on puhtaasti kansantaloudellinen. Jos käytämme Linuxia, emme vie rahojamme valtameren yli suurelle ohjelmistojätille, joka tekee valtavia voittoja. Voimme käyttää lisenssikuluihin menevistä rahoista osan ylläpitoon, joka taas tuo Suomeen työtä. Suomenkielistä mikrotukea on vaikea ulkoistaa Intiaan. Avoimuus on myös toimittajariippumattomuutta. Jos joku järjestelmä on rakennettu puhtaasti avoimen lähdekoodin järjestelmään voi joku muu toimittaja jatkaa, jos ensimmäistä ei enää ole tai todetaan toinen toimittaja todetaan paremmaksi.

Asiaan tarvitaan myös asennemuutosta. Olen kuullut tarinoita, että jossain kunnanvirastossa pomoilla on viimeistä huutoa olevat Windows koneet ja MS ohjelmat. Tavalliselle työntekijälle taas annetaan vanha kone johon asennettu Open Office. Tuon ison työaseman hinnalla oltaisiin saatu organisaatioon monta hyvää konetta ja ohjelmistolisenssit eivät olisi maksaneet mitään. Tälläisestä toiminnasta on vielä se huono puoli, että ihmisille annetaan kuva, että avoimen lähdekoodin ohjelmat ovat alempiarvoisia kuin kaupalliset. Lisenssit maksavat toki kaupallisiin ohjelmiin enemmän, mutta aivan varmasti avoimen lähdekoodin ohjelmalla pystyy tekemään samat asiat kuin suljetulla kilpailijallaan.

Kommentit

Renne sanoi…
Asennemuutos ei ole suomen kielen sanana kovin pitkä. Mutta kuinka sanan sisältä asia saadaan toteutettua?

Kaikki eivät ole kiinnostuneita siitä, onko käyttöjärjestelmälle/ohjelmille vaihtoehtoja. Itse asiassa moni kammoaa koko ajatusta. "Miksi minun pitäisi käyttää Writeria, kun Word on helpompi" on toteamus, jonka olen kuullut pariinkin otteeseen.

Tottumus on vahva asia. "Olen tottunut käyttämään Windowsia ja se toimii." "Windowsillehan tehdään kaikki ohjelmatkin, joten ei minun kannata käyttää mitään muuta." Siinä toteamuksia, joita olen kuullut. Yritä siinä sitten ehdottaa ihmiselle jotain muuta vaihtoehtoa. Ei ole aina helppoa, ei. Joskus onnistuu, joskus ei.

Antaa ihmisten pelata semmoisilla järjestelmillä, joita haluavat käyttää. Mikäpä siinä. Itse tykkään käyttää Linuxia. Joku toinen tykkää MS:n tuotteista. Joku käyttää Applen tuotteita. Kaikilla on paikkansa. Kauniaisten esimerkki vain osoittaa, että esim. koulujen on järkevää sijoittaa ennemmin koneiden määrään ja ihan toimivaan järjestelmään, vaikka järjestelmä ei olekaan Windows. Säästetään lisenssimaksuja, päätteet ovat melko halpoja, ja oppilaat sekä opettajat tykkäävät, kun koneita on enemmän käytettävissä. Hienoa!
Toni Hintikka sanoi…
Toki ihmiset saavat käyttää mitä järjestelmää haluavat. Sallin tämän ehdottomasti. Silloin on kysymys siitä, että ihminen myös itse maksaa omat lisenssinsä. Silloin kun taas puhutaan virastoista ja kouluista ei taas ole kysymys mieltymyksistä, vaan meidän yhteisistä rahoistamme.
Toni Hintikka sanoi…
Asenne ongelmia näyttää tosiaan olevan. Näyttää siltä, että avoin lähdekoodi törmää usein tietohallintojohtajaan, joka on pöyristyttävää.
Toni Hintikka sanoi…
Linuxin käyttö pelkästään kouluissa säästäisi uutisen mukaan miljardeja euroja. On se käsittämätöntä, jos Suomen päättäjät eivät asiaan herää.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…