Siirry pääsisältöön

Linux tuo järkeä suomalaisten virastojen talouteen

Vaikka elämme Suomessa noususuhdannetta, niin kaikkia menoja ymmärrettävästi yritetään pitää kurissa meneväthän ne meidän yhteisestä pussistamme. Joissakin kunnissa ja kouluissa on ymmärretty, että ohjelmisto ja laitteistokulut ovat tietotekniikan puolella loistava säästökohde. Niissä säästäminen ei tarkoita edes sitä, että tilanne huononisi, kuten yleensä leikkaustilanteessa, vaan sitä, että pienemmällä rahalla saadaan enemmän tietokoneita, joiden tietoturva on kunnossa.

Viimeinen esimerkki tästä on Kauniaisten koulu. Helsingin Sanomien mukaan Linux ratkaisi osan koulun rahapulmista. Tämänkin esimerkin pitäisi nyt entisestään laittaa päättäjät miettimään asioita. Ilmeisesti Suomen ylimmälle johdolle tämä tieto ei ole kulkeutunut, kun Vanhanen Amerikan vierailullaan vastaanotti "lahjan" Microsoftilta. Ilmeisesti lahjan junailija on ollut ainakin Helsingin sanomien mukaanMikko Alkio, mutta jutun mukaan asiasta kunniaa haluaa ottaa myös Suomen Microsoftin johto. Kysymyksessähän on sitouttamisyritys, koska tätä jo muutenkin ilmaista palvelua ei voida käyttää kuin Windowsilla.

Microsoftin ohjelmistotuotteet ovat päteviä, kun niitä yleisesti käytetään. Toinen vaihtoehto on, että ihmiset eivät vaan tiedä muista vaihtoehdoista. Kotiin myytäviin koneisiin tulee toistaiseksi mukana Windows ja se riittää monille. Toki Windowsin puolellakin voidaan ajaa avoimen lähdekoodin ohjelmia, joilla voidaan säätää ohjelmistokuluissa merkittävästi. Kouluille ja virastoille asia on kuitenkin aivan toinen. Siellä työasema määrä on huomattavasti suurempi ja ohjelmistolisenssitkin maksavat paljon, vaikka niin sanotut koulualennukset aina tulevatkin. Lisäksi monissa kouluissa on jo tällä hetkellä tietokoneita, joita ei voi hyödyntää uusilla Microsoftin tuotteilla, koska ne eivät yksinkertaisesti toimi kuin uusissa koneissa. Linuxin avulla myös vanha kone kanta voidaan ottaa käyttöön.

Eräs seikka mikä mielestäni erityisesti puoltaa avoimen lähdekoodin järjestelmiä on puhtaasti kansantaloudellinen. Jos käytämme Linuxia, emme vie rahojamme valtameren yli suurelle ohjelmistojätille, joka tekee valtavia voittoja. Voimme käyttää lisenssikuluihin menevistä rahoista osan ylläpitoon, joka taas tuo Suomeen työtä. Suomenkielistä mikrotukea on vaikea ulkoistaa Intiaan. Avoimuus on myös toimittajariippumattomuutta. Jos joku järjestelmä on rakennettu puhtaasti avoimen lähdekoodin järjestelmään voi joku muu toimittaja jatkaa, jos ensimmäistä ei enää ole tai todetaan toinen toimittaja todetaan paremmaksi.

Asiaan tarvitaan myös asennemuutosta. Olen kuullut tarinoita, että jossain kunnanvirastossa pomoilla on viimeistä huutoa olevat Windows koneet ja MS ohjelmat. Tavalliselle työntekijälle taas annetaan vanha kone johon asennettu Open Office. Tuon ison työaseman hinnalla oltaisiin saatu organisaatioon monta hyvää konetta ja ohjelmistolisenssit eivät olisi maksaneet mitään. Tälläisestä toiminnasta on vielä se huono puoli, että ihmisille annetaan kuva, että avoimen lähdekoodin ohjelmat ovat alempiarvoisia kuin kaupalliset. Lisenssit maksavat toki kaupallisiin ohjelmiin enemmän, mutta aivan varmasti avoimen lähdekoodin ohjelmalla pystyy tekemään samat asiat kuin suljetulla kilpailijallaan.

Kommentit

Renne sanoi…
Asennemuutos ei ole suomen kielen sanana kovin pitkä. Mutta kuinka sanan sisältä asia saadaan toteutettua?

Kaikki eivät ole kiinnostuneita siitä, onko käyttöjärjestelmälle/ohjelmille vaihtoehtoja. Itse asiassa moni kammoaa koko ajatusta. "Miksi minun pitäisi käyttää Writeria, kun Word on helpompi" on toteamus, jonka olen kuullut pariinkin otteeseen.

Tottumus on vahva asia. "Olen tottunut käyttämään Windowsia ja se toimii." "Windowsillehan tehdään kaikki ohjelmatkin, joten ei minun kannata käyttää mitään muuta." Siinä toteamuksia, joita olen kuullut. Yritä siinä sitten ehdottaa ihmiselle jotain muuta vaihtoehtoa. Ei ole aina helppoa, ei. Joskus onnistuu, joskus ei.

Antaa ihmisten pelata semmoisilla järjestelmillä, joita haluavat käyttää. Mikäpä siinä. Itse tykkään käyttää Linuxia. Joku toinen tykkää MS:n tuotteista. Joku käyttää Applen tuotteita. Kaikilla on paikkansa. Kauniaisten esimerkki vain osoittaa, että esim. koulujen on järkevää sijoittaa ennemmin koneiden määrään ja ihan toimivaan järjestelmään, vaikka järjestelmä ei olekaan Windows. Säästetään lisenssimaksuja, päätteet ovat melko halpoja, ja oppilaat sekä opettajat tykkäävät, kun koneita on enemmän käytettävissä. Hienoa!
Toni Hintikka sanoi…
Toki ihmiset saavat käyttää mitä järjestelmää haluavat. Sallin tämän ehdottomasti. Silloin on kysymys siitä, että ihminen myös itse maksaa omat lisenssinsä. Silloin kun taas puhutaan virastoista ja kouluista ei taas ole kysymys mieltymyksistä, vaan meidän yhteisistä rahoistamme.
Toni Hintikka sanoi…
Asenne ongelmia näyttää tosiaan olevan. Näyttää siltä, että avoin lähdekoodi törmää usein tietohallintojohtajaan, joka on pöyristyttävää.
Toni Hintikka sanoi…
Linuxin käyttö pelkästään kouluissa säästäisi uutisen mukaan miljardeja euroja. On se käsittämätöntä, jos Suomen päättäjät eivät asiaan herää.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…