Siirry pääsisältöön

Kokemus Ubuntu 7.10 Linux-jakelusta

Ubuntun testausta

Asentelin ennen vuodenvaihdetta koneeseeni toiseksi käyttöjärjestelmäksi Ubuntu 7.10 Linux jakelun ja täytyy sanoa, että olen järjestelmään tyytyväinen. Jopa niin tyytyväinen, että mietin aina keinoja, joilla voisin välttää Windowsia kokonaan. Kun on käyttänyt vähän aikaa työkäytössä kyseistä Linux-jakelua ja laittaa Windows XP:n käyntiin, niin eron huomaa heti. XP käynnistyy pari kuukautta aktiivisessa käytössä olleella nykyaikaisella koneella puolisen minuuttia. Tämän käynnistysjakson jälkeen sovelluksia voi oikeasti käyttää. Linuxissa käynnistys tapahtuu nopeammin ja kaikista mukavinta on se, että kun käyttöliittymä aukeaa sitä voi käyttää. Windows puolella käyttöliittymän ilmaantuminen ruutuun on huijausta, koska tietokonetta ei voi oikeasti käyttää puoleen minuuttiin.Käynnistysongelma ei olisi muuten niin oleellista, mutta minulla on liikkuva työpiste ja kannettava, joten laitan sen mielelläni eri paikkojen välillä kiinni. Pikkuveljeni koneessa on Vista Ultimate ja hän sanoi, että järjestelmän käynnistyy käyttökelpoiseksi 5- 10 minuutin kuluessa.

Asentaminen oli noin tunnin operaatio ja asentamisen aikana saatoin surffata netissä. Eli jos Linux käynnistyy Live CD:ltä voit käyttää kaikkia siinä olevia ohjelmia asennuksen aikana. Omassa koneessani tämä toimi loistavasti. Myös langaton verkko tunnistui ongelmitta. Kaikille koneille asennus ei välttämättä suju näin helposti, mutta asentaminen on silti vaivan väärti. Linux jakelun asentamisessa on Windowssin asentamiseen sellainen ero, että Linuxin mukana tulee monen käyttöön riittävät ohjelmistot. indows käyttäjä asentaa tunnin käyttöjärjestelmään ja tunnista kahteen päivityksiä, tämän jälkeen menee ohjelmistojen asentamiseen tunnista kahteen.

Käytön kannalta tämä uusin Ubuntu jakelu on mielestäni hyvä. Kaikkein iloisin yllätys vanhalle Windows- miehelle oli pakettienhallinta, joka hakee kaikkiin lähteistä löytyviin sovelluksiin automaattisesti päivityksiä. Minun ei tarvitse siis enää itse seurata, mitkä sovellukset ovat päivittyneet, vaan ohjelmat päivittävät itse itsensä. Toisaalta paketinhallinan avulla voin asentaa suoraan sovelluksia, jotka Windows käyttäjän tulee metsästellä netistä Googlen avulla. Toki Windowsissakin on automaatiset päivitykset, mutta se aiheuttaa koneen käyttämiseen todellista hidastumista.

Yksi parhaista puolista on myös Viruksettomuus. Windowsille on tehty 100000 virusta, mutta Ubuntulle ei ole yhtään. Ainakaan yhtään ei ole julkistettu. Jos Ubuntua käyttää nettisurffaukseen ja tavalliseen työntekoon ei tietoturvaongelmia ole. Suurimmat ongelmat tulevat sitten, jos käyttäjä kopio internetistä tietämättömyyttään komentoja ja ajaa niitä. Ubuntu Forumeilla on viesti, joka kannattaa lukea, mikäli nämä Linux uhat kiinnostavat. Mikään järjestelmä ei ole suojassa, jos käyttäjä tekee tietämättömyyttään tai tahallaan tyhmyyksiä. Linux on kuitenkin hyvin suojattu, kun antaa järjestelmän päivittää itsensä.

Huonoja puoliakin toki on. Langattomat verkot tietyissä koneissa aiheuttavat töitä. Tosin sain eräässä vaikessa tapauksessa tämän ratkaistua. Linux ja videotykki on minulle vielä ongelma. En ole vielä saanut omaalla nVidian näytönohjaimellani videotykkiä kunnolla. Saan kyllä kloonikuvan päälle pois, mutta videotykin kuva on 640x480. En ole ongelmani kanssa yksin ja tämäkin ongelma ratkeaa. Sen jälkeen hoidan myös Windows koulutukset Linuxin päällä virtuaalikoneessa. Toki jos joku lukijoista tietää asiaan ratkaisun, niin olisin kiitollinen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…