Siirry pääsisältöön

Kokemus Ubuntu 7.10 Linux-jakelusta

Ubuntun testausta

Asentelin ennen vuodenvaihdetta koneeseeni toiseksi käyttöjärjestelmäksi Ubuntu 7.10 Linux jakelun ja täytyy sanoa, että olen järjestelmään tyytyväinen. Jopa niin tyytyväinen, että mietin aina keinoja, joilla voisin välttää Windowsia kokonaan. Kun on käyttänyt vähän aikaa työkäytössä kyseistä Linux-jakelua ja laittaa Windows XP:n käyntiin, niin eron huomaa heti. XP käynnistyy pari kuukautta aktiivisessa käytössä olleella nykyaikaisella koneella puolisen minuuttia. Tämän käynnistysjakson jälkeen sovelluksia voi oikeasti käyttää. Linuxissa käynnistys tapahtuu nopeammin ja kaikista mukavinta on se, että kun käyttöliittymä aukeaa sitä voi käyttää. Windows puolella käyttöliittymän ilmaantuminen ruutuun on huijausta, koska tietokonetta ei voi oikeasti käyttää puoleen minuuttiin.Käynnistysongelma ei olisi muuten niin oleellista, mutta minulla on liikkuva työpiste ja kannettava, joten laitan sen mielelläni eri paikkojen välillä kiinni. Pikkuveljeni koneessa on Vista Ultimate ja hän sanoi, että järjestelmän käynnistyy käyttökelpoiseksi 5- 10 minuutin kuluessa.

Asentaminen oli noin tunnin operaatio ja asentamisen aikana saatoin surffata netissä. Eli jos Linux käynnistyy Live CD:ltä voit käyttää kaikkia siinä olevia ohjelmia asennuksen aikana. Omassa koneessani tämä toimi loistavasti. Myös langaton verkko tunnistui ongelmitta. Kaikille koneille asennus ei välttämättä suju näin helposti, mutta asentaminen on silti vaivan väärti. Linux jakelun asentamisessa on Windowssin asentamiseen sellainen ero, että Linuxin mukana tulee monen käyttöön riittävät ohjelmistot. indows käyttäjä asentaa tunnin käyttöjärjestelmään ja tunnista kahteen päivityksiä, tämän jälkeen menee ohjelmistojen asentamiseen tunnista kahteen.

Käytön kannalta tämä uusin Ubuntu jakelu on mielestäni hyvä. Kaikkein iloisin yllätys vanhalle Windows- miehelle oli pakettienhallinta, joka hakee kaikkiin lähteistä löytyviin sovelluksiin automaattisesti päivityksiä. Minun ei tarvitse siis enää itse seurata, mitkä sovellukset ovat päivittyneet, vaan ohjelmat päivittävät itse itsensä. Toisaalta paketinhallinan avulla voin asentaa suoraan sovelluksia, jotka Windows käyttäjän tulee metsästellä netistä Googlen avulla. Toki Windowsissakin on automaatiset päivitykset, mutta se aiheuttaa koneen käyttämiseen todellista hidastumista.

Yksi parhaista puolista on myös Viruksettomuus. Windowsille on tehty 100000 virusta, mutta Ubuntulle ei ole yhtään. Ainakaan yhtään ei ole julkistettu. Jos Ubuntua käyttää nettisurffaukseen ja tavalliseen työntekoon ei tietoturvaongelmia ole. Suurimmat ongelmat tulevat sitten, jos käyttäjä kopio internetistä tietämättömyyttään komentoja ja ajaa niitä. Ubuntu Forumeilla on viesti, joka kannattaa lukea, mikäli nämä Linux uhat kiinnostavat. Mikään järjestelmä ei ole suojassa, jos käyttäjä tekee tietämättömyyttään tai tahallaan tyhmyyksiä. Linux on kuitenkin hyvin suojattu, kun antaa järjestelmän päivittää itsensä.

Huonoja puoliakin toki on. Langattomat verkot tietyissä koneissa aiheuttavat töitä. Tosin sain eräässä vaikessa tapauksessa tämän ratkaistua. Linux ja videotykki on minulle vielä ongelma. En ole vielä saanut omaalla nVidian näytönohjaimellani videotykkiä kunnolla. Saan kyllä kloonikuvan päälle pois, mutta videotykin kuva on 640x480. En ole ongelmani kanssa yksin ja tämäkin ongelma ratkeaa. Sen jälkeen hoidan myös Windows koulutukset Linuxin päällä virtuaalikoneessa. Toki jos joku lukijoista tietää asiaan ratkaisun, niin olisin kiitollinen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…