Siirry pääsisältöön

Parhaat ilmaiset ohjelmat

Tämän viestin otsikon myönnän kirjoittaneeni tarkoituksellisesti, koska joku saattaa olla kiinnostunut ilmaisista hyvistä sovelluksista. Ilmaisuus on suhteellinen käsite. Open Source -ohjelmat ovat oikeasti ilmaisia mainosvapaita ja niitä saa jopa muuttaa omiin käyttötarkoituksiin sopivaksi. Kirjoittelenpa tähän nyt sitten listaa, mitä ilmaisia sovelluksia itse käytän. Työkoneenani minulla on Windows XP-
työasema eli käytän näitä avoimia sovelluksia siis sillä.

Firefox. Pidän tuliketusta: olen vaan niin tottunut sen käyttämiseen nettiselaimena, etten aio toistaiseksi vaihtaa muuhun. Lisäksi pidän siitä, että vaikka tietoturvaongelmia välillä tuleekin, niin niihin reagoidaan nopeasti. Firefoxin lisäpalikat ovat osoittautuneet myös todella hyödyllisiksi. Itselläni on käytössä Web Developer toolbar ja IE tab. Web Developer on yleisesti nettikehitystä varten ja IE tab mahdollistaa sivun tarkastelemisen Internet Explorerilla, ilman kyseisen selaimen aukaisemista.

Gimp
on tällä hetkellä kuvankäsittelyohjelmani. Ominaisuuksia on hurjasti tässä täysiverisessä, täysin ilmaisessa kuvankäsittelyohjelmassa. Täytyy tunnustaa, että tutustuminen vei vähän aikaa. Olen käyttänyt aikasemmin Paint Shop Prota ja PhotoShoppia.

HTML-Kit toimii pääasiallisena HTML-editorinani. HTML Kitillä onnistuu myös PHP editointi.

TopStyle lite on editori, jolla tutustuin CSS merkkauskieleen. Edelleenin käytän kyseistä editoria.

GMAIL on sähköpostini nykyisellään. Erittäin loistava esimerkki toimivasta ajax-sovelluksesta.

Joomla on loistava sisällönhallintajärjestelmä, joka on säästänyt minulta satoja työtunteja.

Inkscape on ammattitason vektorigrafiikkaohjelma, jolla suunnittelen mainoksia ja tarvittaessa esimerkiksi logoja. Suosittelen lämpimästi.

Google Analytics toimii tämänkin sivuston analysoijana. Olen huomannut, että jostain syystä juuri tämä blogi-viesti on suosituimpien artikkeleiden joukossa.


Ubuntu toimii tällä hetkellä oman koneeni käyttöjärjestelmänä. Käytän Ubuntun päällä VirtualBoxia, jossa pyöritän tarvittaessa Windowsin eri versioita.


Tässä näitä tärkeimpiä. Lisään listaan uusia ohjelmia, kun kerkiän. Mikäänhän ei estä kommentoijia lisäämästä niitä :)

muokattu 10.12.2006. Kiitokset nimettömälle kielipoliisille :)

Edit: Suomesta löytyy kattava ilmaisille ohjelmille omistettu verkkosivu(http://www.ilmaisohjelmat.fi), josta voi olla ilmaisista ohjelmille kiinostuneille hyötyä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Innoistuin jälleen lukemaan kirjoituksiasi, ja silmään
osui - kuten aiemminkin - muutamia korjausta kaipaavia kohtia.

Open Source ohjelmat -> Open Source -ohjelmat
Kirjoittelempa -> Kirjoittelenpa
Windows XP työasema -> Windows XP -työasema
nähdä miltä -> nähdä, miltä
ajax sovelluksesta -> ajax-sovelluksesta

Kohdasta "Pidän tuliketusta olen" puuttuu jokin välimerkki.
Voit yksinkertaisesti luoda noista erillisiä lauseita erottamalla
ne pisteellä. Myös muita välimerkkejä kannattaa harkita. Esimerkiksi
kaksoispisteellä voisi ilmentää jälkimmäisen virkkeen perustelun-
omaisuutta.

Lisäksi kohta "minun ei tarvitse avata toista selainta auki" sisältää
toistoa.
Anonyymi sanoi…
Vielä täydennys:

hyödylliseksi -> hyödyllisiksi (subjekti oli monikossa)

Samassa lauseessa on myös näppäilyvirhe (todellÄ).
Toni Hintikka sanoi…
Kiitokset korjauksista jälleen kerran.
Renne sanoi…
Tuli mieleeni, että voisi mainita myös Operan. Se on mielettömän monipuolinen selain ja kaikkiin sen ominaisuuksiin tutustuminen vie aikaa.

RSS-feedit saa tilattua näppärästi ja niitä on helppo lukea oman valikon kautta.

Erilaisia näyttötiloja löytyy kokonäyttötilasta piennäyttötilaan (piennäyttötilaa käyttäessä voi katsoa, miltä sivu näyttäisi vaikka matkapuhelimen selaimella katsottuna). WAP-sivuja voi katsoa, vaikka moni voikin ajatella, että se on sangen turha ominaisuus. Sivujen skaalautuvuus on loistavasti toteutettu: myös kuvat skaalautuvat.

Hiiren kakkospainiketta käyttämällä voi löytää monenlaisia mielenkiintoisia toimintoja eri asioihin: klikkaa kakkospainiketta esim. linkkien ja välilehtien päällä. Liitä ja mene -toiminto on mielestäni sangen näppärä ominaisuus, kun jokin nettisivun osoite liitetään osoiteriville.

Merkittävin miinus mielestäni Operan käytölle on se, että Googlen jotkin palvelut eivät toimi siinä vielä kovin hyvin. Esimerkkinä Google Pages: toistaiseksi sivuja ei voi tehdä/muokata Operalla. Mutta tämä ei sinänsä ole selaimen vika...

Mainittakoon vielä lopuksi, että Opera tukee erittäin hyvin web-puolen standardeja ja ainoana selaimena valtaselaimista se läpäisee The Acid2 Testin, jossa testataan mm. CSS 2.1 -yhteensopivuutta.
Toni Hintikka sanoi…
Mitenkäs muuten operalla toimii Gmail? Ite käytän operaa puhelimella ja se on siinä käytössä oikein hyvä. En vain pidä oikein siitä, että kaikki web 2.0 sovellukset eivät toimi oikein. Omassa käytössäni on aika paljon Googlen sovelluksia ja niiden kanssa on ongelmia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…