Siirry pääsisältöön

Vistattaako?

Jos haikailet uuden uutukaista Windows Vistaa tietokoneesi komistukseksi, sinun kannattaa uusia lääkityksesi tai sitten kokeilla Google Desktopin gadgetteja. Näillä härpäkkeillähän uutta käyttöjärjestelmätulokasta on muun muassa ennakkohypetetty. Macisteillä näitä on tosin ollut käytössään, jo useamman vuoden, mutta sieltähän se hiiri ja graafinen käyttöjärjestelmäkin aikoinaan PC maailmaan tuli. Valinnanvaraa löytyy sääpallosta virtuaalisen kukkaruukun kautta noodelinkeittoajastimeen. Jos et löydä sopivaan, voit koodata itse. Ja sitten kun haluat katsoa minkälainen sää on ulkona niin painat vaan kaksi kertaa vaihtonäppäintä.


Mitä uutta Gadgettien lisäksi Vista tuo mukanaan? Ainakin syyn hankkia uusi tietokone. Järjestelmävaatimukset raskaimmalla käyttöliittymällä ovat melko vakuuttavat ja kevyimpään versioon siirtymisestä ei taida olla paljon hyötyä. Uusien kuluttajatietokoneiden mukana Vista toki aikanaan tulee ja varmaan sitä myös yritystietokoneisiin tyrkytetään. Kotikäyttäjiä ja varsinkin pelaajia pakotetaan siirtymään Vistaan heti kättelyssä, koska uusin DirectX rajapinta julkaistaan vain Vistalle. Yrityspuolella Vistaan siirtyminen tulee vielä kestämään.

Microsoftilla on kova työ markkinoida uusi käyttöjärjestelmä, koska XP on edelleen monille yrityksille riittävä. Windows 2000 järjestelmä piti myös kauan pintansa, koska yritykset pitivät siitä. Sen käyttö oli kuitenkin pakko lopettaa, kun Microsoft lopetti tietoturvan ylläpidon. Tämä voi olla XP:lläkin parin vuoden kuluttua edessä. Jos Microsoft haluaa yrittää ensin kevyemmillä keinoilla, sen täytyy todistaa, että Vista tuo yritysten toimintaan todellista lisäarvoa.

Tämä lisäarvo kyseenalaistuu myös siksi, että monet yrityssovellukset ovat tänä päivänä netin läpi nettiselaimella käytettäviä palveluita. Tällöin käyttöjärjestelmällä ei ole muuta väliä kuin, että siinä toimii riittävän nykyaikainen selain. Tämän Microsoftin on huomannut ja sai mm. Novellin tekemään kanssaan sopimuksen. Toivottavasti tämä Microsoftin avoimen lähdekoodin nurkkaus ei tule onnistumaan ainakaan euroopassa. Microsoftin suurin pelkohan on nyt se, että ihmiset eivät siirrykään Vistaan, vaan johonkin muuhun. Miten olisi Ubuntu?

Kommentit

Niko H. sanoi…
Jeps. Ubuntu :). Siihen kannattaa siirtyä. Paljon puhuttu asia että Vista vaatii opettelua. Eli kannattaisiko jo senkin takia siirtyä ubuntuun joka on vakaa, vaikka onkin 3D härpäkkeet päällä ;).
Testattu on Athlon 650Mhz. Ja muistia 384mb. Eli jos vanhalla "rouskulla" toimii 3D, vista vaatii jo vähän enemmän vääntöä moiseen. :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…