Siirry pääsisältöön

Vistattaako?

Jos haikailet uuden uutukaista Windows Vistaa tietokoneesi komistukseksi, sinun kannattaa uusia lääkityksesi tai sitten kokeilla Google Desktopin gadgetteja. Näillä härpäkkeillähän uutta käyttöjärjestelmätulokasta on muun muassa ennakkohypetetty. Macisteillä näitä on tosin ollut käytössään, jo useamman vuoden, mutta sieltähän se hiiri ja graafinen käyttöjärjestelmäkin aikoinaan PC maailmaan tuli. Valinnanvaraa löytyy sääpallosta virtuaalisen kukkaruukun kautta noodelinkeittoajastimeen. Jos et löydä sopivaan, voit koodata itse. Ja sitten kun haluat katsoa minkälainen sää on ulkona niin painat vaan kaksi kertaa vaihtonäppäintä.


Mitä uutta Gadgettien lisäksi Vista tuo mukanaan? Ainakin syyn hankkia uusi tietokone. Järjestelmävaatimukset raskaimmalla käyttöliittymällä ovat melko vakuuttavat ja kevyimpään versioon siirtymisestä ei taida olla paljon hyötyä. Uusien kuluttajatietokoneiden mukana Vista toki aikanaan tulee ja varmaan sitä myös yritystietokoneisiin tyrkytetään. Kotikäyttäjiä ja varsinkin pelaajia pakotetaan siirtymään Vistaan heti kättelyssä, koska uusin DirectX rajapinta julkaistaan vain Vistalle. Yrityspuolella Vistaan siirtyminen tulee vielä kestämään.

Microsoftilla on kova työ markkinoida uusi käyttöjärjestelmä, koska XP on edelleen monille yrityksille riittävä. Windows 2000 järjestelmä piti myös kauan pintansa, koska yritykset pitivät siitä. Sen käyttö oli kuitenkin pakko lopettaa, kun Microsoft lopetti tietoturvan ylläpidon. Tämä voi olla XP:lläkin parin vuoden kuluttua edessä. Jos Microsoft haluaa yrittää ensin kevyemmillä keinoilla, sen täytyy todistaa, että Vista tuo yritysten toimintaan todellista lisäarvoa.

Tämä lisäarvo kyseenalaistuu myös siksi, että monet yrityssovellukset ovat tänä päivänä netin läpi nettiselaimella käytettäviä palveluita. Tällöin käyttöjärjestelmällä ei ole muuta väliä kuin, että siinä toimii riittävän nykyaikainen selain. Tämän Microsoftin on huomannut ja sai mm. Novellin tekemään kanssaan sopimuksen. Toivottavasti tämä Microsoftin avoimen lähdekoodin nurkkaus ei tule onnistumaan ainakaan euroopassa. Microsoftin suurin pelkohan on nyt se, että ihmiset eivät siirrykään Vistaan, vaan johonkin muuhun. Miten olisi Ubuntu?

Kommentit

Niko H. sanoi…
Jeps. Ubuntu :). Siihen kannattaa siirtyä. Paljon puhuttu asia että Vista vaatii opettelua. Eli kannattaisiko jo senkin takia siirtyä ubuntuun joka on vakaa, vaikka onkin 3D härpäkkeet päällä ;).
Testattu on Athlon 650Mhz. Ja muistia 384mb. Eli jos vanhalla "rouskulla" toimii 3D, vista vaatii jo vähän enemmän vääntöä moiseen. :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…