Siirry pääsisältöön

Linuxko tietoturvallinen?

Monet itseni lisäksi ovat pitäneet Linuxia varsin tietoturvallisena käyttöjärjestelmäympäristönä. Jos Linuxissa on kirjautuneena peruskäyttäjänä, kuten yleensä ollaan, ei haitakkeiden pitäisi päästä tarttumaan koneeseen. Tämä muuten koskee hyvin pitkälti Windows ympäristöä. Jos haluaa, ettei haitakkeet leviä, kannatta konetta käyttää peruskäyttäjän oikeuksilla.

Olen kirjoittanut HOSTS tiedostosta Windowsissa. Samanlainen ongelma tuntuu olevan Myös linuxin puolella. Niko Hallikaisella Ubuntu alkoi reistaamaan, kun hän oli käynyt Firefoxilla tietyllä sivulla. Tämä sivu oli (www.bnmq.com) alainen sivu. Kiva kun google.fi osoite antaan kaikilla internetselaimilla vastaukseksi seuraavanlaisen näytön


Tässä tapauksessa siis jollain HOSTIN tapaisella asialla ohjattiin käyttäjä joillekin sellaisille sivuille, joille hän ei halunnut. Hauskaa tuossa on tuo, että "google.fi is on sale".

On tuo ikävä asia toteutettu sitten millä tavalla tahansa, niin tulevaisuudessa tämänkaltaisia temppuja hyödynnetään varmasti varkauksissa. Esimerkiksi verkkopankkiin kirjautuja saisi aivan samankaltaisen sivun kuin verkkopankissa on normaalisti, mutta hän antaisikin tunnuksensa rikollisille, jotka siivoaisivat heidän tilinsä. Se on aivan toista luokkaa, kun nämä nykyiset säälittävät yritykset, jotka ovat jo poikineet 60000 euroa rikollisille.

Kommentit

medic.finland sanoi…
Eli Linuxiin siirtyminen ei ollut järkevää?
medic.finland sanoi…
Eli linuxiin vaihtaminen ei ollutkaan se tietoturvallinen vaihtoehto? Mihin se maailma on menossa?
Toni Hintikka sanoi…
Niinpä, En tiedä. Tuo oli kyllä aika ainutlaatuinen ja käsittämätön tapaus. Niko ei saanut linuxia uudelleen sekoamaan, mutta kertakin tuollaista kauraa riittää.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…