Siirry pääsisältöön

Tutkimusta vai markkinointia?

Kun tänä päivänä näkee sanan tutkimus, se voi joissain tapauksissa tarkoittaa jopa oikeaa tutkimusta. Taloussanomien juttu nosti esille asian jota olen jo jonkin aikaa pohdiskellut. Tutkimuksen tulos riippuu todella paljon kyselytutkimuksen kohderyhmästä. Tutkimuksen kohderyhmähän voidaan sitten räätälöidä tilaanjan tarpeiden mukaan, kuten varmasti usein tehdään. Uusien ja vanhojenkin tuotteiden markkinoijat saavat julkaistuilla tutkimuksilla ja kyselytutkimuksilla sopivasti lisävoimaa ja uskottavuutta tuotteidensa markkinointiin.

Kyllä palaneen käry haiskahtaa vaikkapa Microsoftin "riippumattomassa" tutkimuslaitoksessa teettämään tutkimukseen, jossa todetaan Microsoftin omien palvelimien olevat kustannustehokkaampia kuin Linuxin vastaavat. Tai Microsoftin tutkimus siitä kuinka heidän oma ohjelmistopakettinsa on tietoturvallisempi kuin Open Office. Molemmat näistä ovat esimerkkejä teknisistä tutkimuksista, joilla varmasti yritetään vaikuttaa päätöksiin.

Kun taas puhutaan uusista tekniikoista ja tehdään niihin liittyviä kyselytutkimuksia, ollaan kohderyhmän kanssa ongelmissa. Kuinka kysellä uudesta tekniikasta niin, että myös kohderyhmä ymmärtäisi kysymykset? Kysymyksillä voidaan myös rajata kohderyhmää rajusti, kuten esimerkiksi tässä tutkimuksessa. Jos puhutaan 3G:stä, 2o gigaisista muisteista, niin termejä ei ymmärrä, eikä niistä ole myöskään kiinnostuneita kuin teknisesti orientoituneet henkilöt. Tämän esimerkkitutkimuksen kohderyhmäksi olisi siis voinut sanoa suoraan uudesta tekniikasta kiinnostuneet henkilöt. Tosin tutkimuksessa mainittu akun kesto on melko varmasti useille ihmisille kännykän tärkein ominaisuus. Jos haluttaisiin tehdä oikeasti kattava kuluttajatutkimus teknisestä aiheesta, pitäisi tekniikka tuoda käytännön esimerkkeinä kuluttajien silmien eteen. Eihän voi vastata mitään asiaan, josta ei mitään tiedä.

Uusi riippumaton tutkimus sanoo Linux palvelimen kaatuvan useimmin kuin Windows palvelimen. Tässä tapauksessa tutkimus saattaa olla aivan oikeassa, mutta kiinnittäisin huomiota uutisointiin ja otsikkoon. Esimerkiksi Tietokone lehden uutisessa ei puhuta mitään siitä kuinka paljon Windowsilla ja Linuxilla on ollut eroa tai, että millä tavoin tutkimus on tehty. Jutussa kuitenkin mainitaan, että tutkimuksen mukaan kaikki tutkitut järjestelmät osoitttautuivat todella luotettaviksi. Mutta eihän se ole uutinen jos, koira puree miestä vai miten se oli.

Tutkimus sanaan uutisissa kannattaa siis suhtautua varauksella. Mediakritiikki eri toten tutkimusten kohdalla on paikallaan, koska sana tutkimus tuo väitteelle auktoriteettia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…