Siirry pääsisältöön

Uusia langattoman verkon maisemia

Miltä kuulostaisi maailman laajuinen ilmainen langaton verkko? Voisit siis esimerkiksi kuvassa näkyvän maiseman edessä avata läppärisi ja kirjoittaa vaikka blogiasi.

Tätä utopiaa ollaan toteuttamassa fon projektilla. Fon projektin idea on, että kun kotikäyttäjät jakavat muille oman laajakaistansa he saavat käyttöönsä kaikkien projektiin osallistuneiden langattomat yhteydet. Projektia ovat toteuttamassa Skype ja Google, eivätkä uutisen mukaan ihan pienillä panostuksilla. 25 miljoonaa taalaa on iso raha. Raha näkyy mm. tukiasemien hinnoissa. Suomessa Linksys WRT54G maksaa kuusi seitsemänkymppiä(päivän hinta), mutta projektilta ostettuna vastaava aseman 25 euroa.

Skypelle ja Googlelle mahdollisimman laaja langaton internet on niin suuri etu, että siihen kannattaa panostaa. Skype voi näin tarjota oikeasti ilmaisia puheluita. Siellä missä on ilmainen internet ovat myös ilmaiset puhelut. On vain ajan kysymys kun matkapuhelimiin tulee wlan yhteys vakiona. Nythän se on Nokialla vaan kalliimmassa kommunikaattorissa. Ilmaisista puheluista tulee siis tällöin etua kaikille muille paitsi teleoperaattoreille. Ennustan siis, että saneeraukset jatkuvat teleyhtiöissämme. Tietysti teleoperaattorit saavat tuloja laajakaistaliittymien kuukausimaksuista, mutta eivät ne ole sellainen rahasampo kuin markan tekstiviestit ennenvanhaan.

Entäs Google sitten? Mitä hyötyä sille on laajalle levinneestä netistä. Googlen palvelut ja sovellukset ovat loistavia, mutta ne vaativat internetyhteyden. Mitä laajempi netti sitä laajempi käyttäjäkunta palveluille. Ja niin sitä suurempi kohderyhmä mainoksille ja uusille innovaatioille. Kohta näemme varmaan räätälöityjä mainosohjelmia tietyissä kaupungeissa vieraileville matkailijoille. Posted by Picasa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…