Siirry pääsisältöön

Uusia langattoman verkon maisemia

Miltä kuulostaisi maailman laajuinen ilmainen langaton verkko? Voisit siis esimerkiksi kuvassa näkyvän maiseman edessä avata läppärisi ja kirjoittaa vaikka blogiasi.

Tätä utopiaa ollaan toteuttamassa fon projektilla. Fon projektin idea on, että kun kotikäyttäjät jakavat muille oman laajakaistansa he saavat käyttöönsä kaikkien projektiin osallistuneiden langattomat yhteydet. Projektia ovat toteuttamassa Skype ja Google, eivätkä uutisen mukaan ihan pienillä panostuksilla. 25 miljoonaa taalaa on iso raha. Raha näkyy mm. tukiasemien hinnoissa. Suomessa Linksys WRT54G maksaa kuusi seitsemänkymppiä(päivän hinta), mutta projektilta ostettuna vastaava aseman 25 euroa.

Skypelle ja Googlelle mahdollisimman laaja langaton internet on niin suuri etu, että siihen kannattaa panostaa. Skype voi näin tarjota oikeasti ilmaisia puheluita. Siellä missä on ilmainen internet ovat myös ilmaiset puhelut. On vain ajan kysymys kun matkapuhelimiin tulee wlan yhteys vakiona. Nythän se on Nokialla vaan kalliimmassa kommunikaattorissa. Ilmaisista puheluista tulee siis tällöin etua kaikille muille paitsi teleoperaattoreille. Ennustan siis, että saneeraukset jatkuvat teleyhtiöissämme. Tietysti teleoperaattorit saavat tuloja laajakaistaliittymien kuukausimaksuista, mutta eivät ne ole sellainen rahasampo kuin markan tekstiviestit ennenvanhaan.

Entäs Google sitten? Mitä hyötyä sille on laajalle levinneestä netistä. Googlen palvelut ja sovellukset ovat loistavia, mutta ne vaativat internetyhteyden. Mitä laajempi netti sitä laajempi käyttäjäkunta palveluille. Ja niin sitä suurempi kohderyhmä mainoksille ja uusille innovaatioille. Kohta näemme varmaan räätälöityjä mainosohjelmia tietyissä kaupungeissa vieraileville matkailijoille. Posted by Picasa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…