Siirry pääsisältöön

Onko Nokian laatu laskenut?

Nokialle viime vuosi oli hyvä taloudellisesti. Puhelimet, niin halvat kuin kalliitkin tekivät hyvin kauppansa. Bochumin kohu oli huono imagollisesti, mutta se ei taida kännykkäjättiä paljon hetkauttaa. Se mistä olen huolissani on tuotteiden laatu. Nokian viimen vuoden hittikännykkä N95 on mielenkiintoinen tuote. Siinä on kaikki "kivat" ominaisuudet samassa paketissa. Löytyy GPS-navigointi, kohtuullinen kamera, nopeat datayhdeydet, musiikkisoitin, hyvä muistikorttituki ja myös kohtuullisen tarkka näyttö. Kompromissihän tuo näytön koko ja taskussapidettävyys tälläisissä laitteissa on.

Ominaisuuksia siis löytyy ja kun viime kesänä näin puhelimen työkaverilla ensimmäistä kertaa, niin vaikutti oikein hyvältä. Nyt kaveri on tarkkana miehenä käyttänyt puhelinta alle vuoden ja puhelin toimii niin kuin se pitääkin. Kameran näytön ja näppäimistön välinen mekanismi on kuitenkin löystynyt. Nyt kesällä laadukkaalta vaikuttanyt kännykkä kolisee kuin se olisi saatu muropaketista. Puhelin vaikuttaa nyt todella rimpulalta ja kiinalaiselta, vaikka se ei ole ollut edes vuotta käytössä!

Ihmettelen todella kuinka 800 euron puhelimen avausmekanismi alkaa kolista ja löystyä muutamassa kuukaudessa. Kyllä tuon hintaluokan puhelimessa pitäisi panostaa myös mekaaniseen laatuun. Tottakai se aiheuttaa kustannuksia, mutta kyllä tämä nykyinen laatutaso tulee niitä aiheuttamaan jatkossa enemmän. Jos saa rimpulan leiman otsaansa, kelkkaa on vaikea kääntää. Jos nyt joku Nokian insinööri tulee väittämään, ettei asialle voi tehdä mitään, hän valehtelee. Mekaanisia kestäviä laitteita on tehty maailman sivu. Tälle asialle on vaan tehtävä jotain tai sitten joku kilpailija iskee laadulla...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…