Siirry pääsisältöön

Tietotekniikka sairastaa sairaaloissa

Suomalaiset hoitajat ja potilaat pyristelevät valtavan resurssipulan alla sairaaloissa. Vanhustenhoidossa työskentelevien on todettu tutkimusten mukaan tekevän raskaampaa työtä kuin telakoilla ja rakennuksilla työskentelevät. Aina sanotaan, että resursseja ei ole ja että määrärahoja supistetaan.

Johonkin sairaanhoitoalalla rahaa kuitenkin tuntuu olevan. HUS kertoo, että heidän Vista testinsä ei mennyt ihan niinkuin piti ja että Vistaan siirtymistä pitää nyt lykätä. Ilmeisesti sairaalan ohjelmistot eivät olleet yhteensopivia uuden käyttöjärjestelmän kanssa. Toinen syy varmaan on myös se, että Vistaa varten kaikki työasemat on uusittava. Vista kun ei ihan nuhapumpulla pyörähdä.

Suurin ihmetyksen aiheeni on kuitenkin ohjelmistontoimittajat, ne jotka tässä eniten rahaa vuolevat. Heidän sovelluksensa on tehty, niin että ne eivät toimi Vistalla. Ylipäätään nuo sovellukset eivät toimi kuin tietyssä Windows ympäristössä. Olen ymmärtänyt, että sairaanhoitoalan sovelluksista suuri osa koodataan Javalla. Javahan on alunperin suunniteltu niin, että se toimii alustalla kuin alustalla. Nyt on kuintekin joukko kankeita sovelluksia, jotka toimivat vaan tietyssä verkko ja käyttöjärjestelmäympäristössä.

Tässähän on pelinappulana luonnollisesti ihmisten terveys ja henkilökohtaiset tiedot. En suinkaan olisi kumpaakaan vaarantamassa. Nyt vaan kannattaisi miettiä mikä on järkevää ja mikä on kustannustehokasta. Itselläni on mielessä kuva, jossa terveydenhuollon järjestelmät toimisivat LTSP- ympäristössä. Silloin uusia työasemia ei tarvitisi uusia, vaan vanhoja voitaisiin käyttää.

Toinen ajatukseni kääntyy selaimen päällä toimiviin järjestelmiin, jolloin työasemalla ei olisi muuta väliä kuin niiden pitäisi olla virusvapaita. Itseasiassa tästä ajatuksesta pidän vielä enemmän. Osa sairaalan työasemista voitaisiin laittaa LTSP-ympäristöön ja ylilääkäreillä ja sairaanhoitopiirin johdolla voisi halutessaan olla ne Vista-työasemat. Tällöin järjestelmiä voitaisiin käyttää miltä tahansa sairaalan tietokoneelta, minkä tahansa käyttöjärjestelmän päällä. Etuna olisi myös se, että jos ohjelmistoa päivitetään työasemille ei tarvitsisi tehdä mitään. Varmasti tälläisen ympäristön kehitys maksaisi, mutta niin tulee maksamaan järjestelmien muuttaminen ja laitteiston päivittäminen Vista yhteesopivaksi. Jollakin pitäisi myös kustantaa massiivinen määrä lisenssejä.

Kommentit

Renne sanoi…
"Joulukuussa 2006 Antti Larsio perusteli Vistaan siirtymistä Tietoviikolle 900 000 euron säästöillä."

Millä ihmeellä ne tuon perustelee!!!?? Jos koneita on noin 15000, niin hämmästelen. Uudet koneet + Vista-lisenssit -> niin paljon rahaa hukkaan, että itkettää (kuinkakohan monta miljoonaa...). Eikö olisi järkevämpi suunnata rahat parempaan potilaiden hoitoon? Kuten ehdotit, LTSP voisi olla oikein mainio systeemi ja takuulla halvempi. Pomoille voi sitten laittaa Vista-koneet, jotta saavat pelata pasianssiaan hieman korskeammalla kokoonpanolla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…