Siirry pääsisältöön

Tietotekniikka sairastaa sairaaloissa

Suomalaiset hoitajat ja potilaat pyristelevät valtavan resurssipulan alla sairaaloissa. Vanhustenhoidossa työskentelevien on todettu tutkimusten mukaan tekevän raskaampaa työtä kuin telakoilla ja rakennuksilla työskentelevät. Aina sanotaan, että resursseja ei ole ja että määrärahoja supistetaan.

Johonkin sairaanhoitoalalla rahaa kuitenkin tuntuu olevan. HUS kertoo, että heidän Vista testinsä ei mennyt ihan niinkuin piti ja että Vistaan siirtymistä pitää nyt lykätä. Ilmeisesti sairaalan ohjelmistot eivät olleet yhteensopivia uuden käyttöjärjestelmän kanssa. Toinen syy varmaan on myös se, että Vistaa varten kaikki työasemat on uusittava. Vista kun ei ihan nuhapumpulla pyörähdä.

Suurin ihmetyksen aiheeni on kuitenkin ohjelmistontoimittajat, ne jotka tässä eniten rahaa vuolevat. Heidän sovelluksensa on tehty, niin että ne eivät toimi Vistalla. Ylipäätään nuo sovellukset eivät toimi kuin tietyssä Windows ympäristössä. Olen ymmärtänyt, että sairaanhoitoalan sovelluksista suuri osa koodataan Javalla. Javahan on alunperin suunniteltu niin, että se toimii alustalla kuin alustalla. Nyt on kuintekin joukko kankeita sovelluksia, jotka toimivat vaan tietyssä verkko ja käyttöjärjestelmäympäristössä.

Tässähän on pelinappulana luonnollisesti ihmisten terveys ja henkilökohtaiset tiedot. En suinkaan olisi kumpaakaan vaarantamassa. Nyt vaan kannattaisi miettiä mikä on järkevää ja mikä on kustannustehokasta. Itselläni on mielessä kuva, jossa terveydenhuollon järjestelmät toimisivat LTSP- ympäristössä. Silloin uusia työasemia ei tarvitisi uusia, vaan vanhoja voitaisiin käyttää.

Toinen ajatukseni kääntyy selaimen päällä toimiviin järjestelmiin, jolloin työasemalla ei olisi muuta väliä kuin niiden pitäisi olla virusvapaita. Itseasiassa tästä ajatuksesta pidän vielä enemmän. Osa sairaalan työasemista voitaisiin laittaa LTSP-ympäristöön ja ylilääkäreillä ja sairaanhoitopiirin johdolla voisi halutessaan olla ne Vista-työasemat. Tällöin järjestelmiä voitaisiin käyttää miltä tahansa sairaalan tietokoneelta, minkä tahansa käyttöjärjestelmän päällä. Etuna olisi myös se, että jos ohjelmistoa päivitetään työasemille ei tarvitsisi tehdä mitään. Varmasti tälläisen ympäristön kehitys maksaisi, mutta niin tulee maksamaan järjestelmien muuttaminen ja laitteiston päivittäminen Vista yhteesopivaksi. Jollakin pitäisi myös kustantaa massiivinen määrä lisenssejä.

Kommentit

Renne sanoi…
"Joulukuussa 2006 Antti Larsio perusteli Vistaan siirtymistä Tietoviikolle 900 000 euron säästöillä."

Millä ihmeellä ne tuon perustelee!!!?? Jos koneita on noin 15000, niin hämmästelen. Uudet koneet + Vista-lisenssit -> niin paljon rahaa hukkaan, että itkettää (kuinkakohan monta miljoonaa...). Eikö olisi järkevämpi suunnata rahat parempaan potilaiden hoitoon? Kuten ehdotit, LTSP voisi olla oikein mainio systeemi ja takuulla halvempi. Pomoille voi sitten laittaa Vista-koneet, jotta saavat pelata pasianssiaan hieman korskeammalla kokoonpanolla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…