Siirry pääsisältöön

Tietotekniikka sairastaa sairaaloissa

Suomalaiset hoitajat ja potilaat pyristelevät valtavan resurssipulan alla sairaaloissa. Vanhustenhoidossa työskentelevien on todettu tutkimusten mukaan tekevän raskaampaa työtä kuin telakoilla ja rakennuksilla työskentelevät. Aina sanotaan, että resursseja ei ole ja että määrärahoja supistetaan.

Johonkin sairaanhoitoalalla rahaa kuitenkin tuntuu olevan. HUS kertoo, että heidän Vista testinsä ei mennyt ihan niinkuin piti ja että Vistaan siirtymistä pitää nyt lykätä. Ilmeisesti sairaalan ohjelmistot eivät olleet yhteensopivia uuden käyttöjärjestelmän kanssa. Toinen syy varmaan on myös se, että Vistaa varten kaikki työasemat on uusittava. Vista kun ei ihan nuhapumpulla pyörähdä.

Suurin ihmetyksen aiheeni on kuitenkin ohjelmistontoimittajat, ne jotka tässä eniten rahaa vuolevat. Heidän sovelluksensa on tehty, niin että ne eivät toimi Vistalla. Ylipäätään nuo sovellukset eivät toimi kuin tietyssä Windows ympäristössä. Olen ymmärtänyt, että sairaanhoitoalan sovelluksista suuri osa koodataan Javalla. Javahan on alunperin suunniteltu niin, että se toimii alustalla kuin alustalla. Nyt on kuintekin joukko kankeita sovelluksia, jotka toimivat vaan tietyssä verkko ja käyttöjärjestelmäympäristössä.

Tässähän on pelinappulana luonnollisesti ihmisten terveys ja henkilökohtaiset tiedot. En suinkaan olisi kumpaakaan vaarantamassa. Nyt vaan kannattaisi miettiä mikä on järkevää ja mikä on kustannustehokasta. Itselläni on mielessä kuva, jossa terveydenhuollon järjestelmät toimisivat LTSP- ympäristössä. Silloin uusia työasemia ei tarvitisi uusia, vaan vanhoja voitaisiin käyttää.

Toinen ajatukseni kääntyy selaimen päällä toimiviin järjestelmiin, jolloin työasemalla ei olisi muuta väliä kuin niiden pitäisi olla virusvapaita. Itseasiassa tästä ajatuksesta pidän vielä enemmän. Osa sairaalan työasemista voitaisiin laittaa LTSP-ympäristöön ja ylilääkäreillä ja sairaanhoitopiirin johdolla voisi halutessaan olla ne Vista-työasemat. Tällöin järjestelmiä voitaisiin käyttää miltä tahansa sairaalan tietokoneelta, minkä tahansa käyttöjärjestelmän päällä. Etuna olisi myös se, että jos ohjelmistoa päivitetään työasemille ei tarvitsisi tehdä mitään. Varmasti tälläisen ympäristön kehitys maksaisi, mutta niin tulee maksamaan järjestelmien muuttaminen ja laitteiston päivittäminen Vista yhteesopivaksi. Jollakin pitäisi myös kustantaa massiivinen määrä lisenssejä.

Kommentit

Renne sanoi…
"Joulukuussa 2006 Antti Larsio perusteli Vistaan siirtymistä Tietoviikolle 900 000 euron säästöillä."

Millä ihmeellä ne tuon perustelee!!!?? Jos koneita on noin 15000, niin hämmästelen. Uudet koneet + Vista-lisenssit -> niin paljon rahaa hukkaan, että itkettää (kuinkakohan monta miljoonaa...). Eikö olisi järkevämpi suunnata rahat parempaan potilaiden hoitoon? Kuten ehdotit, LTSP voisi olla oikein mainio systeemi ja takuulla halvempi. Pomoille voi sitten laittaa Vista-koneet, jotta saavat pelata pasianssiaan hieman korskeammalla kokoonpanolla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo

Flash-mainokset boikottiin!

Adobe Flash tuo Makromedian luomus, jonka Adobe sai yrityskaupan mukana itselleen on vallannut lähes 100% maailman tietokoneista. Se toimii lähes käyttöjärjestelmäriippumattomasti ja se on loistava muoto julkaista multimediasisältöä verkossa. Youtubea ei olisi olemassa ilman Flashia, eikä monia muitakaan interaktiivisia palveluita. Mutta Flash tuo myös ongelmia. Flashin avulla on helppo tehdä visuaalisesti hienon näköisiä mainoksia, joissa on interaktiivisia osia, jopa videoita sisäänrakennettuna. Ei siinä sinällään mitään, mutta en pidä siitä, että kaljuaan raapiva mies täyttää koko ruudun kun haluan lukea päivän juorut Iltasanomista.Kaiken lisäksi Flash kyykyttää normaalitehoisen mikron varsin tehokkaasti. Selaimen suoritinkäyttö kasvaa lähelle 100%, kun Flash-mainoksia sisältävä iltapäivälehti jää taustalle auki. Tätä ei pidä nyt ymmärtää niin, että vastustan mainostamista verkossa. Kannatan ehdottomasti ilmaisia palveluita, joita rahoitetaan mainoksilla. Mutta mainokset eivät saa h