Siirry pääsisältöön

svchost ärsyttää


Jos erehdyn käynnistämään tietokoneeni, sellaisena aamuna, kun Microsoft on julkaissut Windowsiin laajan päivityspaketin, niin voi sitä riemua. Nettiselain ei toimi kunnolla, Word käynnistyy puoli minuuttia ja koneen tuulettimen laakerit ovat kovilla. AMD kannettava myös lämmittää vasenta rannetta mukavasti, joten tätä tietokonetta ei voi ainakaan syyttää kylmäksi. Ylläolevasta tehtävienhallinnasta voi hyvin havaita, kuinka Microsoftin autoupdaten prosessi svchost.exe vie 99% prosenttia tietokoneen suoritinkäytöstä. Välillä tuo prosenttin tosin laskee viiteenkymmeneen. Svchost jatkaa vääntämistään minuuttitolkulla, siis niin pitkään, kun kaikki päivitystehtävät on hoidettu.

En tiedä minkälaiset jannut ovat Microsoftilla tästä fiksusta asiasta päättäneet, mutta ovat ne viisaita olleet, kun eivät ole vaivautuneet ilmoittamaan käyttäjälle mitään tuosta päivityksen aiheuttamasta kuormituksesta. Ensinnäkään en tietysti ymmärrä, miksi päivitys vie näin paljon tehoja, mutta korrektia olisi varoittaa asiasta käyttäjää. Nyt joku hätääntynyt käyttäjä menee ostamaan uuden tietokoneen kun vanha käynnistyy niin pitkään ja on hidas käyttää. Saattaa raukka saada sitten kaupasta vielä pahemman taakan, jos viisas myyjä huijaa hänelle Vista Home Basicilla varustetun "tehomyllyn".

Kommentit

Olli sanoi…
Eikö kannattaisi laittaa Windows vain ilmoittamaan uusista päivityksistä eikä automaattisesti latailemaan (ja asentamaan) niitä. Yllättävien teho-ongelmien lisäksi välttyy samalla myös kaikilta Windows Genuine Advantagen kaltaisilta haittaohjelmilta, joita MS tunkee koneelle autoupdaten kautta.
Toni Hintikka sanoi…
Juu, mutta kyllähän automaattinen päivitys toimii linuxissakin ongelmitta. Olen aikaisemmin itsekin pysytellyt tuossa ilmoittamisjutussa ja varmaan pysyäkin siinä. En ymmärrä, että miksi tietoturvapäivityksestä pitää tehdä sellainen juttu, että pitää ensin netistä tarkistaa uskaltaako päivityksen asentaa. Enkä ymmärrä edelleenkään sitä, että miksi tuo päivitystyökalu vie suoritinkapasiteettia lähes sata prosenttia koko ajan. No ainakin ylimääräisille prosessorin ytimille tulee töitä, kun yksi hoitaa virustorjuntaa ja yksi Windowsin päivityksiä. Aika uskomattoman huonosti toteutettu systeemi.
Anonyymi sanoi…
Vähän offtopic, mutta itseäni riepoo nuo "kriittiset" päivitykset, jolloin windows kylmästi boottaa koneen 10 min sisällä jos käyttäjä ei canceloi sitä.

Joten tässä tapauksessa suurin uhka on windows itse, kun kahvilla käydessään onkin unohtanu tallentaa jonkin tärkeän jutun (vaikka näin ei toisaalta saisi tehdä), niin bittituhkana on nekin hommat sitten.
Stigu sanoi…
Mulla on ethernet toisessa koneessa, enkä ole ottanut ainuttakaan pävitystä siihen. Sygaten palomuurin olen asentanut. Kone toimii kuin salama , verrattuna tähän.. jossa pyörii useampia svhost juttuja yhtaikaa.
Tähän on ilmeisesti päästy bisnesmaailmassa. Tehdään viiruksia ja torjuntaohjelmia jotka tukehduttavat koneet.Pienensin Nlitellä xp:n 130 megaan ,mutta uusimpien päivitysten jälkeen taas jatkuva tuulettimen hurina.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…