Siirry pääsisältöön

svchost ärsyttää


Jos erehdyn käynnistämään tietokoneeni, sellaisena aamuna, kun Microsoft on julkaissut Windowsiin laajan päivityspaketin, niin voi sitä riemua. Nettiselain ei toimi kunnolla, Word käynnistyy puoli minuuttia ja koneen tuulettimen laakerit ovat kovilla. AMD kannettava myös lämmittää vasenta rannetta mukavasti, joten tätä tietokonetta ei voi ainakaan syyttää kylmäksi. Ylläolevasta tehtävienhallinnasta voi hyvin havaita, kuinka Microsoftin autoupdaten prosessi svchost.exe vie 99% prosenttia tietokoneen suoritinkäytöstä. Välillä tuo prosenttin tosin laskee viiteenkymmeneen. Svchost jatkaa vääntämistään minuuttitolkulla, siis niin pitkään, kun kaikki päivitystehtävät on hoidettu.

En tiedä minkälaiset jannut ovat Microsoftilla tästä fiksusta asiasta päättäneet, mutta ovat ne viisaita olleet, kun eivät ole vaivautuneet ilmoittamaan käyttäjälle mitään tuosta päivityksen aiheuttamasta kuormituksesta. Ensinnäkään en tietysti ymmärrä, miksi päivitys vie näin paljon tehoja, mutta korrektia olisi varoittaa asiasta käyttäjää. Nyt joku hätääntynyt käyttäjä menee ostamaan uuden tietokoneen kun vanha käynnistyy niin pitkään ja on hidas käyttää. Saattaa raukka saada sitten kaupasta vielä pahemman taakan, jos viisas myyjä huijaa hänelle Vista Home Basicilla varustetun "tehomyllyn".

Kommentit

Olli sanoi…
Eikö kannattaisi laittaa Windows vain ilmoittamaan uusista päivityksistä eikä automaattisesti latailemaan (ja asentamaan) niitä. Yllättävien teho-ongelmien lisäksi välttyy samalla myös kaikilta Windows Genuine Advantagen kaltaisilta haittaohjelmilta, joita MS tunkee koneelle autoupdaten kautta.
Toni Hintikka sanoi…
Juu, mutta kyllähän automaattinen päivitys toimii linuxissakin ongelmitta. Olen aikaisemmin itsekin pysytellyt tuossa ilmoittamisjutussa ja varmaan pysyäkin siinä. En ymmärrä, että miksi tietoturvapäivityksestä pitää tehdä sellainen juttu, että pitää ensin netistä tarkistaa uskaltaako päivityksen asentaa. Enkä ymmärrä edelleenkään sitä, että miksi tuo päivitystyökalu vie suoritinkapasiteettia lähes sata prosenttia koko ajan. No ainakin ylimääräisille prosessorin ytimille tulee töitä, kun yksi hoitaa virustorjuntaa ja yksi Windowsin päivityksiä. Aika uskomattoman huonosti toteutettu systeemi.
Anonyymi sanoi…
Vähän offtopic, mutta itseäni riepoo nuo "kriittiset" päivitykset, jolloin windows kylmästi boottaa koneen 10 min sisällä jos käyttäjä ei canceloi sitä.

Joten tässä tapauksessa suurin uhka on windows itse, kun kahvilla käydessään onkin unohtanu tallentaa jonkin tärkeän jutun (vaikka näin ei toisaalta saisi tehdä), niin bittituhkana on nekin hommat sitten.
Stigu sanoi…
Mulla on ethernet toisessa koneessa, enkä ole ottanut ainuttakaan pävitystä siihen. Sygaten palomuurin olen asentanut. Kone toimii kuin salama , verrattuna tähän.. jossa pyörii useampia svhost juttuja yhtaikaa.
Tähän on ilmeisesti päästy bisnesmaailmassa. Tehdään viiruksia ja torjuntaohjelmia jotka tukehduttavat koneet.Pienensin Nlitellä xp:n 130 megaan ,mutta uusimpien päivitysten jälkeen taas jatkuva tuulettimen hurina.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…