Siirry pääsisältöön

Miksi Acer, oi miksi?

Laitoin eilen työkaverin isän arpajaisvoittona saamaa kannettavaa niin sanotusti tulille. Käytännössä siis käynnistin koneen ja valitsin käyttöjärjestelmän kielen ja sitten odottelin. Odottelua kestikin noin puolitoista tuntia. Kysymyksessä on Acer Aspire 3103WLMi. Tekniset tiedot valmistajan mukaan olivat: Aito Windows® XP Home Edition, AMD Sempron64 3400+ 1.8Ghz, 15.4" WXGA CrystalBrite, ATI X1100 64MB shared, 512MB (1*512) DDR2, 60GB 5400RPM, DVD SuperMulti, 802.11b/g, 5-in-1 muistikortinlukija.

Periaatteessa nuo edellä luetellut tiedot olisivat olleet oikein hyviä perus Windows XP työasemalle, mutta nyt tässä on yksi asia, joka muuttaa kaiken -Vista Home Basic. Kone on valehtelematta hitaampi käyttää kuin XP työasema 500MHz:n prosessorilla ja 256 megan keskusmuistilla. Tämäkö on sitä hienoa teknistä kehitystä mitä Vistan asennuksen aikana hehkutettiin? Nyt voit aivan uudella tavalla kokea kaikkea hienoa.

Tälläisen koneen kanssa hienous on sitä, että voi huomata kuinka periaatteessa ihan hyvä kone saadaan tavallisessa työpöytäkäytössä aivan polvilleen, kun siihen laitetaan erittäin raskas käyttöjärjestelmä. Kaikkein eniten tässä voidaan kuitenkin syyttää kannettavan valmistajaa Aceria, joka on sallinut tälläisen koneen menevän seulasta läpi. Tähän koneeseen olisi ehdottamasti pitänyt jo tehtaalla laittaa 1 Gt keskusmuistia, eikä jättää tuota välttämätöntä vaivaa asiakkaalle. Uutuuttaan hitaille koneille pitäisi laittaa varoitustarrat riittämättömästä keskusmuistista tupakka tappaa tarrojen tapaan.

Opinpahan sivussa itsekin jotain. Vanhat tutut XP vaatimukset eivät päde millään tavoin Vistan kanssa. Jos haluat sujuvasti käyttää Vistan perusversiota, sinulla on ehdottomasti oltava vähintään Giga muistia ja mieluiten tehokas tuplaydin-suoritin. Ja tämä pelkälle Home Basic- versiolla. En edes uskalla arvailla, minkälainen kokoonpano tarvitaan Ultimate Editionin ja Aero- työpöydän sujuvaan käyttöön. Sitten vielä yksi asia, joka tuli kuin ohjus mieleeni. Jos joku tarvitsee peruskäyttöön Windows-kannettavaa, kannattaa ehdottomasti etsiä käsiinsä Windows XP:llä varustettu malli, kun niitä vielä on kaupoissa. Vista Home Basic on ehdottomasti pahinta mitä koneisiin on tehty sitten Windows Millenium-editionin.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Sanoisin, että Vista kyllä pyörähtää käyntiin 1gt muistilla, mutta mitään raskaampaa sillä ei sitten tehdäkään.

Muistia 2gt heti kärkeen, niin välttyy pahimmilta jäätymisiltä - ja tehokas tuplaydinprosessori on tosiaan aivan välttämätön.

Pahinta näissä edullisissa kannettavissa on se, että niihin heitetään Vista mainosmielessä kylkeen ja joku Vista Ready -tarra, joka ei vielä kerro yhtään mitään. Pitäisi lailla kieltää tuollaiset höpöhöpö -tarrat. Vista Certified -tarroihin sentään jotenkin voi luottaa.
Medic.Finland sanoi…
Kyllä vistan saa pyörimään kohtalaisesti karsimalla joitain "ominaisuuksia" järjestelmästä.

Olen silti sitä mieltä, että jos haluaa vistakoneen, kannattaa hommata tuplaydinprosessorilla ja 2 gigatavun muistilla varustettu kone ja suoraan Vista Home Premium/Ultimate-käyttöjärjestelmä.

Home Basic on periaatteessa sama asia kuin pimp-my-xp.

Home Basicista puuttuu suurimmaksi osaksi kaikki ominaisuudet joilla Vistaa kaupataan(media, julkaisu, ulkoasu) ja se vielä yleensä asennetaan koneille, jotka eivät jaksa muuten Vistaa pyörittää.
Renne sanoi…
Kerrassaan mainiota tekstiä! Ja seurasinhan vierestä asennusprosessia sekä Vistan mahtavaa toimivuutta asennuksen jälkeen. Kaiken kaikkiaan Vista voi olla OK käyttöjärjestelmä, mutta "kohtuuttoman" kovia tehoja se vaatii koneelta XP:hen verrattuna. Taidanpa asentaa lähes vastaavalle Acer-kannettavalleni (1,5 GHz, 512 Mt) uuden Ubuntu 7.04:n. Eipähän kyykytä konettani samalla tavalla kuin Vista tekisi...
Anonyymi sanoi…
Vista on parasta mainosta muille käyttöjärjestelmille, suorastaan tyrkyttää kokeilemaan esim.Linuxia.

Vuosikymmenen bittimaailmassa kahlanneena ihmettelen suuresti sitä älystä vapaata microsoft-asennetta. Ei käyttäjät loputtomiin oikutteluja jaksa/viitsi katsoa vierestä ja kärsiä oheisvaikutuksista.

Miksi maksaa itsensä kipeäksi viimeisimmästä mikkihiiri-versiosta joka temppuilee tuon tuostakin ja huutaa hulluna tehoja lisää ja lisää ?

Linux on parempi vaihtoehto käyttäjän näkökulmasta, vaatii tosin vähän tietämystä bittimaailman mysteereistä. Pienen konffauksen jälkeen toimivuus on helppoakin helpompaa ja koneen kaatuilut on historiaa, vaikka yrittäisi kuinka rääkätä koneesta kaiken resurssien huipputehoille.

Suuri kiitos Vistalle että sai minutkin kokeilemaan muita vaihtoehtoja ja löytämään itselleni sopivan käyttöjärjestelmän, paluuta windows-maailmaan ei enää ole.
Toni Hintikka sanoi…
Miksi ihmiset sitten ottavat Vistan koneisiinsa? Yksi syy voisi olla se, että heidän ei oikeastaan tarvitse sitä laittaa, vaan se tulee koneissa esiasennettuna. En tunne yhtään tavallista pulliaista, joka olisi asentanut Linuxin itse koneeseensa. Porukka ostaan ennemmin muskelikoneen tekstinkäsittelyyn kuin alkaa itse asentelemaan käyttiksiä. Se on vaan niin vaivatonta.
Anonyymi sanoi…
Voi että tulee ikävä Amigaa ,joka pyöri 7mhz taajuudella + ilman tuuletinta. Nyt tehdään virtasyöppöjä koneita aivan kuin se olisi kehitystä. Linuxin eri versioita minäkin olen kokeillut ja eräs mukava on dream linux. Sitä voi kokeilla livecd:nä. Tai sitten alan kallistua Macin puoleen , joka on Amigalle sukua ja tuntuu siten tutulta ja turvalliselta :) Läppiksenä minulla on Acer ja tuulettimen jatkuva hurina saa minut todellakin voimaan pahoin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä. Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo