Siirry pääsisältöön

Miksi Acer, oi miksi?

Laitoin eilen työkaverin isän arpajaisvoittona saamaa kannettavaa niin sanotusti tulille. Käytännössä siis käynnistin koneen ja valitsin käyttöjärjestelmän kielen ja sitten odottelin. Odottelua kestikin noin puolitoista tuntia. Kysymyksessä on Acer Aspire 3103WLMi. Tekniset tiedot valmistajan mukaan olivat: Aito Windows® XP Home Edition, AMD Sempron64 3400+ 1.8Ghz, 15.4" WXGA CrystalBrite, ATI X1100 64MB shared, 512MB (1*512) DDR2, 60GB 5400RPM, DVD SuperMulti, 802.11b/g, 5-in-1 muistikortinlukija.

Periaatteessa nuo edellä luetellut tiedot olisivat olleet oikein hyviä perus Windows XP työasemalle, mutta nyt tässä on yksi asia, joka muuttaa kaiken -Vista Home Basic. Kone on valehtelematta hitaampi käyttää kuin XP työasema 500MHz:n prosessorilla ja 256 megan keskusmuistilla. Tämäkö on sitä hienoa teknistä kehitystä mitä Vistan asennuksen aikana hehkutettiin? Nyt voit aivan uudella tavalla kokea kaikkea hienoa.

Tälläisen koneen kanssa hienous on sitä, että voi huomata kuinka periaatteessa ihan hyvä kone saadaan tavallisessa työpöytäkäytössä aivan polvilleen, kun siihen laitetaan erittäin raskas käyttöjärjestelmä. Kaikkein eniten tässä voidaan kuitenkin syyttää kannettavan valmistajaa Aceria, joka on sallinut tälläisen koneen menevän seulasta läpi. Tähän koneeseen olisi ehdottamasti pitänyt jo tehtaalla laittaa 1 Gt keskusmuistia, eikä jättää tuota välttämätöntä vaivaa asiakkaalle. Uutuuttaan hitaille koneille pitäisi laittaa varoitustarrat riittämättömästä keskusmuistista tupakka tappaa tarrojen tapaan.

Opinpahan sivussa itsekin jotain. Vanhat tutut XP vaatimukset eivät päde millään tavoin Vistan kanssa. Jos haluat sujuvasti käyttää Vistan perusversiota, sinulla on ehdottomasti oltava vähintään Giga muistia ja mieluiten tehokas tuplaydin-suoritin. Ja tämä pelkälle Home Basic- versiolla. En edes uskalla arvailla, minkälainen kokoonpano tarvitaan Ultimate Editionin ja Aero- työpöydän sujuvaan käyttöön. Sitten vielä yksi asia, joka tuli kuin ohjus mieleeni. Jos joku tarvitsee peruskäyttöön Windows-kannettavaa, kannattaa ehdottomasti etsiä käsiinsä Windows XP:llä varustettu malli, kun niitä vielä on kaupoissa. Vista Home Basic on ehdottomasti pahinta mitä koneisiin on tehty sitten Windows Millenium-editionin.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Sanoisin, että Vista kyllä pyörähtää käyntiin 1gt muistilla, mutta mitään raskaampaa sillä ei sitten tehdäkään.

Muistia 2gt heti kärkeen, niin välttyy pahimmilta jäätymisiltä - ja tehokas tuplaydinprosessori on tosiaan aivan välttämätön.

Pahinta näissä edullisissa kannettavissa on se, että niihin heitetään Vista mainosmielessä kylkeen ja joku Vista Ready -tarra, joka ei vielä kerro yhtään mitään. Pitäisi lailla kieltää tuollaiset höpöhöpö -tarrat. Vista Certified -tarroihin sentään jotenkin voi luottaa.
medic.finland sanoi…
Kyllä vistan saa pyörimään kohtalaisesti karsimalla joitain "ominaisuuksia" järjestelmästä.

Olen silti sitä mieltä, että jos haluaa vistakoneen, kannattaa hommata tuplaydinprosessorilla ja 2 gigatavun muistilla varustettu kone ja suoraan Vista Home Premium/Ultimate-käyttöjärjestelmä.

Home Basic on periaatteessa sama asia kuin pimp-my-xp.

Home Basicista puuttuu suurimmaksi osaksi kaikki ominaisuudet joilla Vistaa kaupataan(media, julkaisu, ulkoasu) ja se vielä yleensä asennetaan koneille, jotka eivät jaksa muuten Vistaa pyörittää.
Renne sanoi…
Kerrassaan mainiota tekstiä! Ja seurasinhan vierestä asennusprosessia sekä Vistan mahtavaa toimivuutta asennuksen jälkeen. Kaiken kaikkiaan Vista voi olla OK käyttöjärjestelmä, mutta "kohtuuttoman" kovia tehoja se vaatii koneelta XP:hen verrattuna. Taidanpa asentaa lähes vastaavalle Acer-kannettavalleni (1,5 GHz, 512 Mt) uuden Ubuntu 7.04:n. Eipähän kyykytä konettani samalla tavalla kuin Vista tekisi...
Anonyymi sanoi…
Vista on parasta mainosta muille käyttöjärjestelmille, suorastaan tyrkyttää kokeilemaan esim.Linuxia.

Vuosikymmenen bittimaailmassa kahlanneena ihmettelen suuresti sitä älystä vapaata microsoft-asennetta. Ei käyttäjät loputtomiin oikutteluja jaksa/viitsi katsoa vierestä ja kärsiä oheisvaikutuksista.

Miksi maksaa itsensä kipeäksi viimeisimmästä mikkihiiri-versiosta joka temppuilee tuon tuostakin ja huutaa hulluna tehoja lisää ja lisää ?

Linux on parempi vaihtoehto käyttäjän näkökulmasta, vaatii tosin vähän tietämystä bittimaailman mysteereistä. Pienen konffauksen jälkeen toimivuus on helppoakin helpompaa ja koneen kaatuilut on historiaa, vaikka yrittäisi kuinka rääkätä koneesta kaiken resurssien huipputehoille.

Suuri kiitos Vistalle että sai minutkin kokeilemaan muita vaihtoehtoja ja löytämään itselleni sopivan käyttöjärjestelmän, paluuta windows-maailmaan ei enää ole.
Toni Hintikka sanoi…
Miksi ihmiset sitten ottavat Vistan koneisiinsa? Yksi syy voisi olla se, että heidän ei oikeastaan tarvitse sitä laittaa, vaan se tulee koneissa esiasennettuna. En tunne yhtään tavallista pulliaista, joka olisi asentanut Linuxin itse koneeseensa. Porukka ostaan ennemmin muskelikoneen tekstinkäsittelyyn kuin alkaa itse asentelemaan käyttiksiä. Se on vaan niin vaivatonta.
Stigu sanoi…
Voi että tulee ikävä Amigaa ,joka pyöri 7mhz taajuudella + ilman tuuletinta. Nyt tehdään virtasyöppöjä koneita aivan kuin se olisi kehitystä. Linuxin eri versioita minäkin olen kokeillut ja eräs mukava on dream linux. Sitä voi kokeilla livecd:nä. Tai sitten alan kallistua Macin puoleen , joka on Amigalle sukua ja tuntuu siten tutulta ja turvalliselta :) Läppiksenä minulla on Acer ja tuulettimen jatkuva hurina saa minut todellakin voimaan pahoin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…