Siirry pääsisältöön

Bluetooth on kätevä

En malta olla sanomatta pari sanaa bluetooth järjestelmästä. "Sininen hammas" oli muutama vuosi sitten kaikkein eniten hypetetyimpiä tekniikoita. Puhuttiin, että kun kaverilla on oma bluetooth siru mukanaan ja hän astuu autoonsa, niin auto tunnistaa kaverin ja pistää soimaan juuri sen radiokanavan, jota hän yleensä kuuntelee. Lisäksi auto luonnollisesti säätää ratin ja penkin asennon ystävämme haluamalla tavalla. Ok. Tällaiset systeemit vaatisivat myös autolta aika paljon teknisiä ominaisuuksia, mutta tämä on myös käytännössä tänä päivänä mahdollista. Hyödystä voidaan olla monta mieltä.

Bluetooth on nykypäivänä kuitenkin totta. Melkein kaikista uusista matkapuhelimista ja kannettavista löytyy tämä "sininen hammas". Tavallisimpia sovelluksia ovat erilaiset langattomat handsfree viritykset. Toinen sovellus on tiedonsiirto laitteiden välillä. Bluetooth on siitä hyvä, että ei ole merkistä kiinni toimiiko se. Valmistajalla ei siis ole periaatteessa väliä vaan ainoastaan sillä, että bluetooth siru löytyy ja siihen toimivat ajurit.

Sain syksyllä käyttööni Nokia N70 puhelimen, johon tuo maaginen siru oli asennettu ja mietin, että nyt parannetaan autoiluturvallisuutta kerralla ja ostetaan bluetooth handsfree. En oikein innostunut näistä erilaisista korvanappivirityksistä. Omistin aikaisemmin langallisen version ja mielestäni erittäin epäkätevä ja epämukava. Lankasysteemi pitäisi aina virittää ajoon lähtiessä, mutta omaan harvaan päähäni se ei koskaan mahtunut ja kun puhelin soi, niin langallinen handsfree oli hetken aikaa paljon vaarallisempi kuin itse puhelin.

Korvanappi Bluetooth handsfree poistaa langan ja on teknisen näköinen, mutta se pitää ladata. Voin vaan kuvitella, että kun sitä juuri tarvitsisi, siitä loppuu akku. Lisäksi korvanappi handsfree on kallis. Tämän blogin kirjoitushetkellä halvimmat olivat viidenkympin tienoilla. Itse päädyin kiinteään ratkaisuun. Eli ostin Nokia Car Kit CK-7W. Olen ollut tuotteeseen todella tyytyväinen. Tämä tuote lähtee käyntiin silloin kun laitan auton käyntiin ja jos minulla on puhelin taskussa, yhdistäminen tapahtuu aina automaattisesti. Olen laittanut automaattisen vastauksen päälle, niin minun ei tarvitse puhelun tullessa koskea mihinkään. Akku ei laitteesta lopu, jos autossa akku riittää. Tuote maksoi reilun satasen ja asentamiseen meni tunteroinen, mutta mielestäni on kyllä koko rahan arvoinen.


Saman tapaisia bluetooth järjestelmiä saa nykyään uusiin autoihin integroituna.Rönkkö kirjoitti kolumnissaan autovalmistajien bluetooth järjestelmistä:" Periaatteessa näissä autoissa puhelin osaa kytkeytyä osaksi auton bluetooth -järjestelmää, kun känny autoon tulee. Useimmiten se kuitenkin vaatii juuri sellaista hermoja raastavaa säätämistä, jonka lopputuloksena puhelin ei kuitenkaan toimi autossa." No minulla ei ole näistä integroiduista systeemeistä mitään kokemuksia, mutta olettaisin, että kun systeemi ensimmäisellä kerralla viritetään toimintaan tarvitaan vaan kerran kirjoittaa pin koodi puhelimeen. Näin oli ainakin Nokian autosarjan laita. En uskoisi sen olevan kenellekkään ylivoimaista. Tämän jälkeen ei tarvitse kuin puhua.

Huono puoli bluetoothissa on virrankulutus, mikä tuntuu olevan myös uusien puhelimien perussynti. Eli akku tyhjenee puhelimesta aikaisemmin kuin pelkästään puhelimeen puhumalla. Pidemmillä matkoilla tarvitsee siis mukaan puhelimen autolaturin. Muita huonoja puolia en ole tästä bluetooth autosarjasta puolen vuoden kokemuksella löytänyt.

Kommentit

Niko Hallikainen sanoi…
Hyviä puolia on vielä se että mukana tulee data kaapeli, että tiukanpaikan tullen puhelimen lataus onnistuu kanssa. :) Toinen tyytyväinen omistaja.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…