Siirry pääsisältöön

3G puhuttaa

Tulee tässä mieleen aivan takavuosien infot joita pidettiin silloin, kun itse opiskelin it-alan oppilaitoksessa. Sen verran on nimittäin hypeä ilmassa. Ennenkuin näitä nykyisiä "nopeita" langattomia yhteyksiä olikaan, puhuttiin jo siitä kuinka hienoa on puhua videopuheluita tai katsoa tilausvideoita kännykästä. Puhuttiin "tappajasovelluksesta (killer aplication)", jonka keksijästä tulle rikas. Tappajasovellus ei tarkoita siis tappovälinettä, vaan sovellusta, jonka kaikki haluavat hankkia ja jolla operaattori, laitevalmistaja tai sovelluksen myyjä voi tehdä rahaa.

Nyt hypeä tulee joka tuutista, niin että hengen päälle käy. 3G leijuu, joka puolella kuten tupakansavu. Suomen suurimmat IT-alan yhtiöt pitivät messukeskuksessa virallisen hype tilaisuuden, jossa sanottiin 3G:n nyt mullistavan mobiilimaailman täysin. Nyt jokainen voi halutessaan hommata 3G kännykän ja katsoa siitä telkkaria. Esimerkkinä oli ollut TV lähetys, joka sillä hetkellä oli tekstiviestichatti, josta ei saanut mitään selvää. Todellinen tappajasovellus, tappaa nimittäin tylsyyteen ja lopulta ärtymykseen. Kysymys? Kuka haluaa katsoa huonolaatuista TV sarjaa pieneltä ruudulta suurella rahalla?

Tänään luin uutisesta, että 3G luo yhteisöllisyyttä ja että sen avulla voi sovittaa vaatteita. Todella kätevää? Miten tämä yhteisöllisyys nyt lisääntyy nopeammilla tiedonsiirtoyhteyksillä? Tietenkin uudet puhelimet mahdollistavat sellaisia sovelluksia, joita ei aikaisemmin ole ollut, mutta ei siihen 3G:tä tarvita. 3G:hän tarkoitaa etananopeuksisen laajakaistayhteyden langatonta versiota. Kukaan ei tänä päivänä tyytyisi 3G:n nopeuksiseen laajakaistaan.

Omien kokemuksieni puolesta 3G on täysin riittävä nopeus tiedonsiirtoon tien päällä. Surffaaminen ja sähköpostin luku onnistuu helposti. Mutta tämä on tehty sikakalliiksi. Tiedonsiirto maksaa normaalihintaan 5euroa megatavu. Datapaketin ostamalla selviää halvemmalla, mutta rajoittamaton tiedon siirto maksaa kuintenkin neljäkymmentä euroa. Miksi? Tämä johtuu siitä, että puhelinoperaattorit eivät tässä vaiheessa halua Skypeä tai muita toimijoita jakamaan puheminuutteja. Saunalahti tarjoaa rajoittamatonta tiedonsiirtoa 10 euron hintaa, mutta siinä nopeus on rajoitettu 128 kbps. Tämä tosin riittää haja-asutusalueilla ja siella missä 3g ei toimi. 3G ei siis todellakaan toimi kuin kaupungeissa.

Kootakseni vuodatukseni yhteen totean vaan, että ei 3G:ssä ole mitään ihmeellistä. Ainoastaan tiedonsiirto on tullut nopeaksi. Uudet kännykät mahdollistavat uusia sovelluksia, mutta sillä ei ole mitään tekemistä 3G:n kanssa. 3G on vielä suomessa ainoastaan kallis langaton tiedonsiirtokanava.

Jos olet hankkimassa 3G puhelinta kytkykaupalla liittymän kera, kannattaa käydä tutustumassa osoitteeseen http://3g.kiinnostaa.com. Siellä vertailu hintojen suhteen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…