Siirry pääsisältöön

3G puhuttaa

Tulee tässä mieleen aivan takavuosien infot joita pidettiin silloin, kun itse opiskelin it-alan oppilaitoksessa. Sen verran on nimittäin hypeä ilmassa. Ennenkuin näitä nykyisiä "nopeita" langattomia yhteyksiä olikaan, puhuttiin jo siitä kuinka hienoa on puhua videopuheluita tai katsoa tilausvideoita kännykästä. Puhuttiin "tappajasovelluksesta (killer aplication)", jonka keksijästä tulle rikas. Tappajasovellus ei tarkoita siis tappovälinettä, vaan sovellusta, jonka kaikki haluavat hankkia ja jolla operaattori, laitevalmistaja tai sovelluksen myyjä voi tehdä rahaa.

Nyt hypeä tulee joka tuutista, niin että hengen päälle käy. 3G leijuu, joka puolella kuten tupakansavu. Suomen suurimmat IT-alan yhtiöt pitivät messukeskuksessa virallisen hype tilaisuuden, jossa sanottiin 3G:n nyt mullistavan mobiilimaailman täysin. Nyt jokainen voi halutessaan hommata 3G kännykän ja katsoa siitä telkkaria. Esimerkkinä oli ollut TV lähetys, joka sillä hetkellä oli tekstiviestichatti, josta ei saanut mitään selvää. Todellinen tappajasovellus, tappaa nimittäin tylsyyteen ja lopulta ärtymykseen. Kysymys? Kuka haluaa katsoa huonolaatuista TV sarjaa pieneltä ruudulta suurella rahalla?

Tänään luin uutisesta, että 3G luo yhteisöllisyyttä ja että sen avulla voi sovittaa vaatteita. Todella kätevää? Miten tämä yhteisöllisyys nyt lisääntyy nopeammilla tiedonsiirtoyhteyksillä? Tietenkin uudet puhelimet mahdollistavat sellaisia sovelluksia, joita ei aikaisemmin ole ollut, mutta ei siihen 3G:tä tarvita. 3G:hän tarkoitaa etananopeuksisen laajakaistayhteyden langatonta versiota. Kukaan ei tänä päivänä tyytyisi 3G:n nopeuksiseen laajakaistaan.

Omien kokemuksieni puolesta 3G on täysin riittävä nopeus tiedonsiirtoon tien päällä. Surffaaminen ja sähköpostin luku onnistuu helposti. Mutta tämä on tehty sikakalliiksi. Tiedonsiirto maksaa normaalihintaan 5euroa megatavu. Datapaketin ostamalla selviää halvemmalla, mutta rajoittamaton tiedon siirto maksaa kuintenkin neljäkymmentä euroa. Miksi? Tämä johtuu siitä, että puhelinoperaattorit eivät tässä vaiheessa halua Skypeä tai muita toimijoita jakamaan puheminuutteja. Saunalahti tarjoaa rajoittamatonta tiedonsiirtoa 10 euron hintaa, mutta siinä nopeus on rajoitettu 128 kbps. Tämä tosin riittää haja-asutusalueilla ja siella missä 3g ei toimi. 3G ei siis todellakaan toimi kuin kaupungeissa.

Kootakseni vuodatukseni yhteen totean vaan, että ei 3G:ssä ole mitään ihmeellistä. Ainoastaan tiedonsiirto on tullut nopeaksi. Uudet kännykät mahdollistavat uusia sovelluksia, mutta sillä ei ole mitään tekemistä 3G:n kanssa. 3G on vielä suomessa ainoastaan kallis langaton tiedonsiirtokanava.

Jos olet hankkimassa 3G puhelinta kytkykaupalla liittymän kera, kannattaa käydä tutustumassa osoitteeseen http://3g.kiinnostaa.com. Siellä vertailu hintojen suhteen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…