Siirry pääsisältöön

Kovaa peliä työpöydällä

Netissä on eri yhteyksissä ollut paljon huhuja Googlen laajentumisesta työpöydälle toimisto-ohjelmien puolella. Ensin kuitenkin tähän päivään Googlehan on monille jo se ainoa hakukone, mutta Google tarjoaa myös Google desktop palvelua. Sen avulla voi etsiä tietokoneelta tiedostoja tai sähköposteja nopeasti, kunhan antaa sovelluksen indeksoida koneensa sisällön. Desktop palvelua voi käyttää pelkkänä hakupalkkina tehtäväpalkissa, liikuteltavana hakupalkkina tai sitten sen voi antaa käyttää koko näytön oikean puolen, joka ainakin laajakuvamonitorilla on varsin toimiva ratkaisu. Jos käyttää tätä ratkaisua Google jo tosiaan on työpöydällä. Desktop kokoaa googlen sovelluksia yhteen paikkaan eli esimerkiksi gmail sähköpostin ja Google talkin. Lisäksi Desktop seuraa minkälaiset käyttäjää kiinnostaa ja heittää suoraan uusimmat uutiset ja web leikkeet näkymään työpöydällä. Lisäksi Desktop tarjoaa nopean työkalun muistiinpanojen kirjoittamiseen ja tehtäväsovelluksen. Lyhyen katsauksen perusteella sovellus vaikuttaa todella asialliselta. Tässähän voi joku sanoa, että isoveli valvoo, kun google lukee niiden web sivujen sisältöä joilla käyttäjä surffailee. Itse en koe asiaa ongelmaksi.

Toimisto-ohjelmapuolella Googlella on kuitenkin pitkä tie kuljettavanaan. Yritys on saanut kyllä julkaistua sovelluksia kiitettävällä julkaisutahdilla ja ne ovat kaiken lisäksi olleet varsin hyviä, mutta täytyy muistaa, että Microsoft on maailman suurin ohjelmistotalo. Microsoft on tehnyt Office tuotteillaan rahaa parikymmentä vuotta, ja vaikka haukkuja aina kuulee, on Microsoft Office varsin hyvä sovelluspaketti. Olen itse kouluttanut pari vuotta toimistosovellusten käyttöä erilaisilla kursseilla ja olemme käyttäneet MS Officea. Syy on selvä. Microsoft on onnistunut markkinoinnissaan maailmassa ja varsinkin Suomessa, jossa yritysmaailmassa ei paljon muiden valmistajien ohjelmistoista edes puhuta. Open Office on ilmaisena vaihtoehtona MS Officen pahin kilpailija ja siinä on joitakin toiminnallisuuksia, jossa se on selvästi MS Officen nykyversioita edellä.OO:n pahin puute on jopa kehittäjän mielestä tiedostojen yhteensopivuus. MS Office tiedostot avautuvat ja tallentuvat hyvin, mutta eivät todella hyvin. Tässä on eräs todella suuri puute. Itse tarvitsisin nykysuomessa tätä vaihtoehtoa todella hyvin.

Maailma kuitenkin muuttuu vauhdilla ja varsinkin IT-maailma. Voi olla, että Microsoftin ottama riski uuden officen 12 käyttöliittymässä , saa käyttäjät vaihtamaan ohjelmaa. Toinen mahdollisuus on, että kilpailijat joutuvat tulemaan vikisten perässä. Sitten on olemassa vielä vaihtoehto, jota on myöskin pohdittava. Google avaa uuden palvelun, jonka avulla voit selainikkunassa luoda dokumentit ja tallentaa ne verkkoon, jolloin ne ovat aina siellä. Vähän sama idea kuin gmailissa, mutta nyt annetaan tallennustilaa ilmaiseksi. Onkohan selainpohjaisuus tulevaisuuden sana?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…