Siirry pääsisältöön

Kovaa peliä työpöydällä

Netissä on eri yhteyksissä ollut paljon huhuja Googlen laajentumisesta työpöydälle toimisto-ohjelmien puolella. Ensin kuitenkin tähän päivään Googlehan on monille jo se ainoa hakukone, mutta Google tarjoaa myös Google desktop palvelua. Sen avulla voi etsiä tietokoneelta tiedostoja tai sähköposteja nopeasti, kunhan antaa sovelluksen indeksoida koneensa sisällön. Desktop palvelua voi käyttää pelkkänä hakupalkkina tehtäväpalkissa, liikuteltavana hakupalkkina tai sitten sen voi antaa käyttää koko näytön oikean puolen, joka ainakin laajakuvamonitorilla on varsin toimiva ratkaisu. Jos käyttää tätä ratkaisua Google jo tosiaan on työpöydällä. Desktop kokoaa googlen sovelluksia yhteen paikkaan eli esimerkiksi gmail sähköpostin ja Google talkin. Lisäksi Desktop seuraa minkälaiset käyttäjää kiinnostaa ja heittää suoraan uusimmat uutiset ja web leikkeet näkymään työpöydällä. Lisäksi Desktop tarjoaa nopean työkalun muistiinpanojen kirjoittamiseen ja tehtäväsovelluksen. Lyhyen katsauksen perusteella sovellus vaikuttaa todella asialliselta. Tässähän voi joku sanoa, että isoveli valvoo, kun google lukee niiden web sivujen sisältöä joilla käyttäjä surffailee. Itse en koe asiaa ongelmaksi.

Toimisto-ohjelmapuolella Googlella on kuitenkin pitkä tie kuljettavanaan. Yritys on saanut kyllä julkaistua sovelluksia kiitettävällä julkaisutahdilla ja ne ovat kaiken lisäksi olleet varsin hyviä, mutta täytyy muistaa, että Microsoft on maailman suurin ohjelmistotalo. Microsoft on tehnyt Office tuotteillaan rahaa parikymmentä vuotta, ja vaikka haukkuja aina kuulee, on Microsoft Office varsin hyvä sovelluspaketti. Olen itse kouluttanut pari vuotta toimistosovellusten käyttöä erilaisilla kursseilla ja olemme käyttäneet MS Officea. Syy on selvä. Microsoft on onnistunut markkinoinnissaan maailmassa ja varsinkin Suomessa, jossa yritysmaailmassa ei paljon muiden valmistajien ohjelmistoista edes puhuta. Open Office on ilmaisena vaihtoehtona MS Officen pahin kilpailija ja siinä on joitakin toiminnallisuuksia, jossa se on selvästi MS Officen nykyversioita edellä.OO:n pahin puute on jopa kehittäjän mielestä tiedostojen yhteensopivuus. MS Office tiedostot avautuvat ja tallentuvat hyvin, mutta eivät todella hyvin. Tässä on eräs todella suuri puute. Itse tarvitsisin nykysuomessa tätä vaihtoehtoa todella hyvin.

Maailma kuitenkin muuttuu vauhdilla ja varsinkin IT-maailma. Voi olla, että Microsoftin ottama riski uuden officen 12 käyttöliittymässä , saa käyttäjät vaihtamaan ohjelmaa. Toinen mahdollisuus on, että kilpailijat joutuvat tulemaan vikisten perässä. Sitten on olemassa vielä vaihtoehto, jota on myöskin pohdittava. Google avaa uuden palvelun, jonka avulla voit selainikkunassa luoda dokumentit ja tallentaa ne verkkoon, jolloin ne ovat aina siellä. Vähän sama idea kuin gmailissa, mutta nyt annetaan tallennustilaa ilmaiseksi. Onkohan selainpohjaisuus tulevaisuuden sana?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…