Siirry pääsisältöön

JavaScript iskee oikealta

Tämä on jo klisee, mutta tosiasia se on, että Google on tehnyt internetmaailmassa todella suuren nousun autotallifirmasta monikansalliseksi mainosmyyntifirmaksi. Mainosmyyntihän on asia, jolla Google tällä hetkellä ”hillonsa” tekee. Google oli taannoin ostamassa, jos ei jo ostanut mainostilaa aivan tulostetusta lehdestä, jossa julkaistaan Googlen mainosohjelman kautta mainostavien ilmoituksia. Asia on sikäli mielenkiintoinen, että asiat jonka kautta Google on kiinostava, ovat tarjolla ilmaiseksi. Tälläisiä asioita on tietenkin kaikkien tuntema hakukone eri muodoissaan. Google Earth ohjelmalla voit käydä tutkimassa lomakohteen etukäteen lintuperspektiivistä.

Kun itse kävin kouluja, JavaScriptiä pidettiin jotenkin turhakkeena. Tosiasiassa tänä päivänä, nimeen omaan JavaScript yhdistettynä nopeisiin palvelimella toimiviin dynaamisiin sovelluksiin on todella kuumaa tavaraa. Miten tämä liittyy sitten Googleen? Kokeilkaapa vaikka google maps palvelua. Toiminnallisuus on toteutettu JavaScriptillä ja nopeilla palvelimilla, jotka syöttävät tiedon selaimelle. Käyttäjän ei tarvitse asentaa koneelleen mitään ohjelmia, hänellä pitää olla koneessaan vaan uudenaikainen internet selain. Tämä on nykypäivänä itsestään selvyys, jos aikoo yleensä nettiä käyttää. Google on ottanut JavaScriptin todelliseen hyötykäyttöön. Jos olette käyttäneet gmail sähköpostia, niin senkin toiminnallisuus on toteutettu, tässä jo useampaan kertaan mainitulla selaimen scriptikielellä. Selainpohjaisuus palveluissa on tämän päivän kuumin juttu. Netissä onkin huhuttu, että Google olisi kehittämässä toimisto-ohjelmaa. Tuleekohan tästäkin selainpohjainen? Tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta. Niin ja kannattaa opiskella JavaScriptiä.

Kommentit

Renne sanoi…
Kannattaako? :) Eikö sille löydy vaihtoehtoa... no okei, on vain kevyitä asenneongelmia javascriptiä kohtaan, koska se on selainriippuvainen juttu. Mutta todelliset "nörtit" ja tehokäyttäjät ladatkoon uusimmat selaimet, niin kyllä toimii.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…