Siirry pääsisältöön

JavaScript iskee oikealta

Tämä on jo klisee, mutta tosiasia se on, että Google on tehnyt internetmaailmassa todella suuren nousun autotallifirmasta monikansalliseksi mainosmyyntifirmaksi. Mainosmyyntihän on asia, jolla Google tällä hetkellä ”hillonsa” tekee. Google oli taannoin ostamassa, jos ei jo ostanut mainostilaa aivan tulostetusta lehdestä, jossa julkaistaan Googlen mainosohjelman kautta mainostavien ilmoituksia. Asia on sikäli mielenkiintoinen, että asiat jonka kautta Google on kiinostava, ovat tarjolla ilmaiseksi. Tälläisiä asioita on tietenkin kaikkien tuntema hakukone eri muodoissaan. Google Earth ohjelmalla voit käydä tutkimassa lomakohteen etukäteen lintuperspektiivistä.

Kun itse kävin kouluja, JavaScriptiä pidettiin jotenkin turhakkeena. Tosiasiassa tänä päivänä, nimeen omaan JavaScript yhdistettynä nopeisiin palvelimella toimiviin dynaamisiin sovelluksiin on todella kuumaa tavaraa. Miten tämä liittyy sitten Googleen? Kokeilkaapa vaikka google maps palvelua. Toiminnallisuus on toteutettu JavaScriptillä ja nopeilla palvelimilla, jotka syöttävät tiedon selaimelle. Käyttäjän ei tarvitse asentaa koneelleen mitään ohjelmia, hänellä pitää olla koneessaan vaan uudenaikainen internet selain. Tämä on nykypäivänä itsestään selvyys, jos aikoo yleensä nettiä käyttää. Google on ottanut JavaScriptin todelliseen hyötykäyttöön. Jos olette käyttäneet gmail sähköpostia, niin senkin toiminnallisuus on toteutettu, tässä jo useampaan kertaan mainitulla selaimen scriptikielellä. Selainpohjaisuus palveluissa on tämän päivän kuumin juttu. Netissä onkin huhuttu, että Google olisi kehittämässä toimisto-ohjelmaa. Tuleekohan tästäkin selainpohjainen? Tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta. Niin ja kannattaa opiskella JavaScriptiä.

Kommentit

Renne sanoi…
Kannattaako? :) Eikö sille löydy vaihtoehtoa... no okei, on vain kevyitä asenneongelmia javascriptiä kohtaan, koska se on selainriippuvainen juttu. Mutta todelliset "nörtit" ja tehokäyttäjät ladatkoon uusimmat selaimet, niin kyllä toimii.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…