Siirry pääsisältöön

Facebook korvaa Mesengerin

Kun suosittu yhteisösivusto Facebook avasi chat toiminnon viime vuoden puolella oli päivän selvää, että se korvaa monilla entisen Mesengerin käytön. En ole itse käyttänyt "meseä", koska siellä ei juurikaan ole ollut kavereita. Chatin käyttämiseen ei tarvita mitään asiakasohjelmaa, vaan Chat toimii suoraan selainikkunassa. Asiakasohjelman asentaminen on sellainen kynnys, josta kaikki eivät pääse yli. Joillakin työpaikoilla Facebook ja muut yhteisösivustot on tosin estetty palomuurin avulla työaikaan. Mutta paikoissa, joissa Facebook toimii, siellä on myös chat.

Chat on vanha keksintö ja selaimessa toimiva Chatkin on ollut pitkään. Esimerkiksi Meebo.com sivusto yhdistää yleisimmät Chat-palvelut yhden nettipalvelun taakse ja antaa vielä paluukanavankin, jos sen haluaa sivuilleen laittaa. Meebo on hyvä palvelu chattiä paljon muualla kuin omalla koneella käyttävälle henkilölle, koska sekään ei vaadi minkään sovelluksen asentamista koneelle. Myös Facebook Chat toimii Meebon avulla. Chat toiminnot ovat perinteisesti käyttäneet Flash-laajennusta toiminnallisuuksien toteuttamiseen, mutta nykypäivänä tekniikka on vaihtunut usein AJAX-pohjaisiin ratkaisuihin.

Facebookin Chattiä voi käyttää kuitenkin muutenkin kuin Facebook-palvelun kautta. Asentelin tänään lempiviestimeeni Pidginiin lisäosan, jonka avulla saan Facebook- chatin toimimaan ilman, että olen kirjautunut Facebookiin selaimella. Riittää kun käynnistän koneeni, niin nään kaikki jotka sattuvat olemaan online tilassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…