Siirry pääsisältöön

Nokian internet-selain on perässähiihtäjä.

Olen jo useamman vuoden ihmetellyt Nokian internetselaimia. Olen käyttänyt Nokian N70 ja N91 puhelimia. Molempien nettiselaimet on täytynyt vaihtaa Operan Miniin, jotta internet selaaminen onnistuisi tarvittaessa järkevällä tavalla ja nopeudella. Opera Mini on tämän hetken paras mobiiliselain pienellä näytöllä. iPhonen safari on ilmeisesti testien perusteella nopein ja paras mitä on mobiilimaailmassa tähän mennessä nähty. Toisaalta Opera Mini on varmaan Safariakin parempi, jos puhutaan hitaasta verkkoyhteydestä. Opera Mini käyttää tiedonsiirtoon älykkäästi Operan omaa palvelinta, joka karsii nettisivulta autoomaattisesti mobiilikäytössä turhaa sisältöä ja pakkaa kuvat pienemmiksi. Nokian oma selain taas lataa kaiken juuri sen kokoisena kuin sisältö on alunperin sivulle laitettu. Tämä on käyttämilleni puhelimille monesti liikaa ja käyttömuisti loppuu kesken muutaman sivun jälkeen.

Mobiili-internetNokia hehkuttaa internet-käyttöä samalla kuin sen oma selain on käytännössä käyttökelvoton. Toki uudemmilla puhelimilla asia on varmaan parantunut sen suhteen, ettei muisti lopu kesken selauksen. Olen myös testannut E71:stä ja siinä internetselain toimi jo kohtuullisesti, jopa Flash-sisältö toimii näissä uudemmissa puhelimissa. Ihmettelyni jatkuu tästä huolimatta. Miksi kannattaa kehittää omaa internetselainta, kun markkinoilla on tällä hetkellä jo todella hyviä selaimia?

Palveluiden pitää toimia


Sisällöt ja palvelut ovat olennaisia myös mobiilissä Internetin käytössä. Sisältöihin pääsemiseen ja niiden hyödyntämiseen taas tarvitaan hyvää ja mielellään yleistä internet-selainta. Jotkut palvelut, eivät vaan toimi oikealla tavalla kuin yleisellä selaimella. Nokialta en ole vielä todella hyvää Internet-selainta nähnyt. Ehkä Nokialla on selaimen kehittelyssä vähän sellainen asenne, että kun kilpailijoilla (Apple,Microsoft ja Google) on omat selaimet, niin meilläkin täytyy olla. Eihän siinä mitään, jos tulevaisuudessa Nokian selainkin toimii hyvin. Jos olisin Nokian Diktaattori, lähtisin tukemaan rankalla kädellä Firefoxin mobiiliselain-projektia. Näin mahdollistaisin käyttäjien pääsyn mahdollisimman moneen internetin palveluun ja myös saas-palveluiden käytettävyys helpottuisi. Ehkä Nokian tulevat Linux-puhelimet tekevät tämän mahdolliseksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…