Siirry pääsisältöön

Mikä roskapostiongelma?

Roskapostista on puhuttu melkein niin kauan kuin Internet on tullut kuluttajakäyttöön. On päivitelty, että kyllä sitä roskaa on paljon ja kuinka suuri ongelma roskaposti on maailmanlaajuiselle viestinvälitysjärjestelmälle. Toisaalta sähköposti on edelleen Internetin vapaan tiedonvälityksen ja monien palvelujen kulmakiviä. Monet verkkopalvelut ja ympäristöt jäisivät torsoiksi ilman vapaata ja ilmaista viestien kulkua. Sähköpostikanava on tärkeä viestinvälittäjä niin palvelujen ja henkilöiden välillä kuin myös henkilökohtaisessa viestinnässä. Henkilökohtaiseen viestintään on tosin olemassa nykyään myös paljon muita keinoja, niitä tässä erikseen erittelemättä.

Medioissa roskapostin torjumiseksi on esitelty mitä erilaisimpia keinoja. Maksulliset sähköpostiviestit sopisi keinona varmasti palveluntarjojille. Ehkä huvittavimpia ehdotuksia oli Petteri Järvisen ehdotus, että sähköposti voitaisiin korvata yrityksissä kokonaan tekstiviesteillä. Tämän hän esitti uusimmassa Tietokone-lehdessä. Kuulemma on kätevää lähetellä tekstareita tietokoneella PC Suite ohjelman läpi. Tekstiviesti ei nyt ole aivan sama asia kuin sähköposti. Tiedoksi vaan nyt kaikille lukijoille.

Minulla ei ole roskapostiongelmaa. Ei ole ollut sitten 2004 syksyn, jonka jälkeen aloin käyttämään aktiivisesti Gmail-sähköpostia. En ole Googlen työntekijä, valitettavasti, eikä minulla ole syytä hehkuttaa kenenkään palveluja. Allekirjoitan kuitenkin täysin tässä Gmail-tiimin blogipostissa olevan kuvaajan, jossa näkyy miten roskapostin määrä maailmalla kehittyy, mutta kuinka se pysyy Gmailissa ihailtavan alhaisena. Samassa viestissä on myös linkki videoon, jossa kerrotaan kuinka Gmailin spam-sikanauta-roskaposti-suodatin toimii. Gmailin roskapostisuodatus on sen verran älykäs, että oikea roskaposti menee roskapostin alle ja todella harvoin roskapostin joukkoon eksyy tärkeää postia. Gmailin kanssa ei voi siis käydä niin kuin Soneran sähköpostipalvelun kanssa, että ei pääse itse näkemään, mitä roskaa on suodatettu.

Olen sitä mieltä, että roskapostista itkeminen voidaan lopettaa ja keskittyä ratkaisuihin, joilla vapaa tiedonvälitys taataan myös tulevaisuudessa. Kuluttajille ja myös yrittäjille yksi keino on äänestää jaloillaan ja käyttää sitä sähköpostipalvelua, jossa asia toimii. Tämä antaisi operaattoreille ryhtiliikkeen. Se jolla palvelu ei toimi menettää asiakkaita. Itse uskon, että sähköposti ei häviä mihinkään, eikä roskapostin määrä tule jatkossakaan olemaan minulle ongelma.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…