Siirry pääsisältöön

Mikä roskapostiongelma?

Roskapostista on puhuttu melkein niin kauan kuin Internet on tullut kuluttajakäyttöön. On päivitelty, että kyllä sitä roskaa on paljon ja kuinka suuri ongelma roskaposti on maailmanlaajuiselle viestinvälitysjärjestelmälle. Toisaalta sähköposti on edelleen Internetin vapaan tiedonvälityksen ja monien palvelujen kulmakiviä. Monet verkkopalvelut ja ympäristöt jäisivät torsoiksi ilman vapaata ja ilmaista viestien kulkua. Sähköpostikanava on tärkeä viestinvälittäjä niin palvelujen ja henkilöiden välillä kuin myös henkilökohtaisessa viestinnässä. Henkilökohtaiseen viestintään on tosin olemassa nykyään myös paljon muita keinoja, niitä tässä erikseen erittelemättä.

Medioissa roskapostin torjumiseksi on esitelty mitä erilaisimpia keinoja. Maksulliset sähköpostiviestit sopisi keinona varmasti palveluntarjojille. Ehkä huvittavimpia ehdotuksia oli Petteri Järvisen ehdotus, että sähköposti voitaisiin korvata yrityksissä kokonaan tekstiviesteillä. Tämän hän esitti uusimmassa Tietokone-lehdessä. Kuulemma on kätevää lähetellä tekstareita tietokoneella PC Suite ohjelman läpi. Tekstiviesti ei nyt ole aivan sama asia kuin sähköposti. Tiedoksi vaan nyt kaikille lukijoille.

Minulla ei ole roskapostiongelmaa. Ei ole ollut sitten 2004 syksyn, jonka jälkeen aloin käyttämään aktiivisesti Gmail-sähköpostia. En ole Googlen työntekijä, valitettavasti, eikä minulla ole syytä hehkuttaa kenenkään palveluja. Allekirjoitan kuitenkin täysin tässä Gmail-tiimin blogipostissa olevan kuvaajan, jossa näkyy miten roskapostin määrä maailmalla kehittyy, mutta kuinka se pysyy Gmailissa ihailtavan alhaisena. Samassa viestissä on myös linkki videoon, jossa kerrotaan kuinka Gmailin spam-sikanauta-roskaposti-suodatin toimii. Gmailin roskapostisuodatus on sen verran älykäs, että oikea roskaposti menee roskapostin alle ja todella harvoin roskapostin joukkoon eksyy tärkeää postia. Gmailin kanssa ei voi siis käydä niin kuin Soneran sähköpostipalvelun kanssa, että ei pääse itse näkemään, mitä roskaa on suodatettu.

Olen sitä mieltä, että roskapostista itkeminen voidaan lopettaa ja keskittyä ratkaisuihin, joilla vapaa tiedonvälitys taataan myös tulevaisuudessa. Kuluttajille ja myös yrittäjille yksi keino on äänestää jaloillaan ja käyttää sitä sähköpostipalvelua, jossa asia toimii. Tämä antaisi operaattoreille ryhtiliikkeen. Se jolla palvelu ei toimi menettää asiakkaita. Itse uskon, että sähköposti ei häviä mihinkään, eikä roskapostin määrä tule jatkossakaan olemaan minulle ongelma.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…