Siirry pääsisältöön

Aina.fi: Aina eivät asiat mene hyvin

Aina.fi sivulta voimme löytää suomalaisen it-alan yrityksen, joka myy erilaisia ratkaisuja yrityksille ja yksityisille. Repertuaarissa on monenlaisia palveluita, kuten laajakaistaa, varmuuskopiointia, ylläpitoa jne. Nyt haluan kuintenkin kiinnittää huomion Ainan vakiokotisivut palveluun. Tämä palvelu on esimerkki jostain sellaisesta, mistä pitäisi päästä kokonaan eroon. Palvelua markkinoidaan yrityksille helppokäyttöisenä internetsivujen alustana ja voi se loppukäyttäjälle sitä ollakin. Lisäksi noiden sivujen joukosta löytyy monia ihan hyvännäköisiä verkkosivuja. Kaupan päälle asiakkaat kuitenkin saavat tekniikkaa suoraan vuosituhannen vaihteesta.

Jos katsotaan listassa olevien sivustojen lähdekoodia, havaitaan, että jokainen sivu on tehty Frame (eli kehys) -tekniikalla. Frame tekniikka ei pitäisi millään uudella sivulla käyttää nykypäivänä. Tärkein syy on, että WWW:n standardijärjestö W3C suosittelee, ettei Frameja enää käyttettäisi. Nykyään sivujen pohjalla on kuitenkin julkaisujärjestelmä, joka mahdollistaa suurimman osan Frame tekniikalla saavutetuista eduista. Tässä Ainan ratkaisussa sivujen pohjalla on ilmeisesti myös julkaisujärjestelmä. Nyt julkaisujärjestelmä vaan tuottaa huonoa koodia.

Kun Framet tulivat, niitä käyttivät kaikki, myöskin minä. Framien tärkein etu on, että voit jakaa selain- ikkunan osiin ja näyttää näissä osissa haluamasi verkkosivun. Näin saadaan toteutettua esimerkiksi ylhäällä tai jossain sivun laidassa oleva paikallaan pysyvä navigointi. Tietenkin sisältö voi olla mitä tahansa paikallaan pysyvää. Esimerkiksi verkkokauppa.com:in sivuilla paikallaan pysyvä ostoskori on toteutettu tällä tekniikalla. Verkkokauppa on ainoa sivusto, jolla olen nähnyt jonkinlaisia perusteluja Framien käyttöön. Mutta sielläkin Framet voidaan korvata kokonaan toisenlaisella ratkaisulla.

Loppuyhteenvetona sanoisin, että en olisi uskonut, millaisia ratkaisuja myydään tänä päivänä tietämättömille asiakkaille. Asikkaat eivät ymmärrä muusta kuin, miltä verkkosivut näyttävät heidän omassa selaimessaan. Olisi eettisesti oikein, että palveluja myytäessä tarjoittaisiin asiakkaille parasta tekniikkaa, kun se ei tässä tapauksessa ole yhtään kalliimpaa. Myös internetin kehityksen kannalta tämänkaltaiset palvelut ovat erittäin epätoivottavia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…