Siirry pääsisältöön

Aina.fi: Aina eivät asiat mene hyvin

Aina.fi sivulta voimme löytää suomalaisen it-alan yrityksen, joka myy erilaisia ratkaisuja yrityksille ja yksityisille. Repertuaarissa on monenlaisia palveluita, kuten laajakaistaa, varmuuskopiointia, ylläpitoa jne. Nyt haluan kuintenkin kiinnittää huomion Ainan vakiokotisivut palveluun. Tämä palvelu on esimerkki jostain sellaisesta, mistä pitäisi päästä kokonaan eroon. Palvelua markkinoidaan yrityksille helppokäyttöisenä internetsivujen alustana ja voi se loppukäyttäjälle sitä ollakin. Lisäksi noiden sivujen joukosta löytyy monia ihan hyvännäköisiä verkkosivuja. Kaupan päälle asiakkaat kuitenkin saavat tekniikkaa suoraan vuosituhannen vaihteesta.

Jos katsotaan listassa olevien sivustojen lähdekoodia, havaitaan, että jokainen sivu on tehty Frame (eli kehys) -tekniikalla. Frame tekniikka ei pitäisi millään uudella sivulla käyttää nykypäivänä. Tärkein syy on, että WWW:n standardijärjestö W3C suosittelee, ettei Frameja enää käyttettäisi. Nykyään sivujen pohjalla on kuitenkin julkaisujärjestelmä, joka mahdollistaa suurimman osan Frame tekniikalla saavutetuista eduista. Tässä Ainan ratkaisussa sivujen pohjalla on ilmeisesti myös julkaisujärjestelmä. Nyt julkaisujärjestelmä vaan tuottaa huonoa koodia.

Kun Framet tulivat, niitä käyttivät kaikki, myöskin minä. Framien tärkein etu on, että voit jakaa selain- ikkunan osiin ja näyttää näissä osissa haluamasi verkkosivun. Näin saadaan toteutettua esimerkiksi ylhäällä tai jossain sivun laidassa oleva paikallaan pysyvä navigointi. Tietenkin sisältö voi olla mitä tahansa paikallaan pysyvää. Esimerkiksi verkkokauppa.com:in sivuilla paikallaan pysyvä ostoskori on toteutettu tällä tekniikalla. Verkkokauppa on ainoa sivusto, jolla olen nähnyt jonkinlaisia perusteluja Framien käyttöön. Mutta sielläkin Framet voidaan korvata kokonaan toisenlaisella ratkaisulla.

Loppuyhteenvetona sanoisin, että en olisi uskonut, millaisia ratkaisuja myydään tänä päivänä tietämättömille asiakkaille. Asikkaat eivät ymmärrä muusta kuin, miltä verkkosivut näyttävät heidän omassa selaimessaan. Olisi eettisesti oikein, että palveluja myytäessä tarjoittaisiin asiakkaille parasta tekniikkaa, kun se ei tässä tapauksessa ole yhtään kalliimpaa. Myös internetin kehityksen kannalta tämänkaltaiset palvelut ovat erittäin epätoivottavia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…