Siirry pääsisältöön

Sampo-pankin verkkopankki vaarallinen?

Olen tällä hetkellä onnellinen, että en ole Sampo-pankin asiakas. Jos olisin, haluaisin vaihtaa pankkia Nykyisten korkojen tason takia se ei kuitenkaan olisi taloudelliseti järkevää. Sampo-pankki kertoo tiedotteessaan, joka on kopiotu Digitodayn uutiseksi, että pankki alkaa torjua kalastelijoita Java-tekniikan avulla. Asiakkaan koneeseen pitää ladata Sammolta erillinen Java- ohjelma, jonka avulla sitten verkkopankkiin liittyminen tehdään. Hyvänä puolena kerrotaan, että järjestelmä on siksi turvallinen, että se ei jätä jälkiä asiakkaan koneeseen. Vaihdoksen syyksi on ovelasti otettu tietoturvaseikat. Todellisuus taitaa olla, että Sampo vaihtaa Danske Bankin järjestelmään yhdistymisen seurauksena.

En ole mikään Java- asiantuntija, mutta tiedän, että Java on monipuolinen ohjelmointikieli. Olempa sillä jossain projektissa muinoin koodannutkin. Java soveltuu parhaiten monimutkaisiin palvelinjärjestelmiin, koska tiedonkäsittely on sillä mahdollista pilkkoa järkevästi. Sen sijaan tietokoneilla toimivista Java-sovelluksista minulla ei ole paljon hyviä kokemuksia. Tässä tapauksessa asiakkaan kannalta tilanne menee niin, että asiakkaan on asennettava tietokoneeseensa erillinen ohjelma, jotta verkkopankki toimii. En mene ohjelman toimivuudesta sanomaan mitään, kun en ole sitä testannut. Sen kuintenkin tiedän, että suurin tieturvauhka on penkin ja tietokoneen välissä, eikä tämä Java-ohjelma yhtään paranna tilannetta.

Nykyinen pankkien vaihtuvien tunnuslukujen järjestelmä on hyvin turvallinen, jos näitä vaihtuvia tunnuslukuja ei jaeta mihinkään. Tunnuslukujen ryöstöä on Nordean kohdalla yritetty aikaisemmin myös jotenkin onnistuen. Tässä kyseisessä tapauksessa ei ollut kysymys muusta kuin ihmisten tietämättömyydestä. Suomalaisia kalastelusivuja on varsin harvassa. Nykyisin suurin uhka on tietokoneelle asentuva haittaohjelma, joka voisi teoreettisesti ottaa ohjat siinä vaiheessa, kun käyttäjä kirjautuu verkkopankkiin. Tilin tyhjentämiseen ei tarvita kovin paljon aikaa. Tätä uhkaa ei poista erillinen Java-sovellus. Itseasiassa erillinen Java-sovellus on uusi uhka, koska sopivasti koodattu haittaohjelma voi myös Java sovelluksen tilanteessa ottaa ohjat käsiinsä. Lisäksi Javassa olevat reiät tulevat uudeksi riskitekijäksi. Kuinka moni suomlainen on päivittänyt Javansa joskus?

Pahin kaikista on tässä tilanteessa se, että Sampo-pankin asiakkaat pakotetaan asentamaan erillinen sovellus pankin käyttöä varten. Näin et voi enää hoitaa pankkiasioitasi muualta kuin omalta koneeltasi tai sieltä, jonne voit kyseisen sovelluksen asentaa. Monilla työpaikoilla on sovellusten asentaminen kielletty, eikä läheskään kaikissa koneissa ole Javaa. Palvelu käytettävyys ja saavutettavuus siis heikentyvät olennaisesti. Miten on mobiilikäytön laita? Nykyisin kännykällä käytettävä verkkopankki on itsestään selvä asia. Sampo-pankki yrittää myydä nyt sutta lammasten vaatteissa. Pankkien kannattaisi tehdä palveluista entistä käytettävempiä tietoturvaa unohtamatta, eikä mennä kehityksessä taaksepäin.

Kommentit

Niko Hallikainen sanoi…
Samaa mieltä asiasta. Jos koneella istuu jo joku mato joka lähettää kaikki tiedot mitä käyttäjä näppäimillä tekee. Joten lisäkikkareet omalla koneella ei paranna mitään! Itse tympäännyin kun tapiola sivut eivät toimineet aikasemmin kännykkä selaimella, mutta nykyisin siihenkin on tullut parannus. Joten tuon suuntaisia parannuksia odotetaan nykyisin pankkien taholta. Niin ja tässä on taas yksi ammattikunta lisää pankissa kohta, HelpDesk miten asennan tämän java paketin ja miksi se ei toimi :D.
Anonyymi sanoi…
Ohjelmistotoimintoja ei pidä tuoda asiakkaan päähän. Asiakkaan päässä tulee olla pääte, yksinkertainen käyttöliittymä, jonka kautta annetut komennot suoritetaan palvelinpäässä. Miksi Sampopankki haluaa hajauttaa järjestelmänsä asiakkaiden koneille?

Java-appletit olivat pop 90-luvulla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä. Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi

Lukujen pyöristäminen yhdistettäessä tietoja Word 2007:n

Minulle on tullut ennenkin ongelmia tietojen tuomisessa ulkoisesta tietolähteestä Wordiin. Niin myös tänään, mutta tänään päätin ratkaista asian. Tavoitteenani tehdä todistukset, Excel taulukossa olevien tietojen perusteella. Kaikki toimi normaalin yhdistämistoiminnon tapaan. Eli tallensin tiedot Exceliin ja laskin keskiarvon. Yhdistämistoiminto löytyy Word 2007:sta postitus välilehdeltä. Tietolähteeksi lisäsin Excel-taulukon. Kävin Excelin puolella transponoimassa "liitä määräten" -toiminnolla sarakeotsikot allekain toiselle taulukkovälilehdelle. Kopioin taulukon Wordiin ja lisäsin siihen toisen sarakkeen. Nyt saatoin lisätä arvosanatietoja yksi kerrallaan "lisää yhdistämiskenttä" - valikosta. Ongelmia pyöristyksessä Kaikki toimi hyvin "keskiarvo"-kenttään asti. Pyöristys ei toiminut oikein. Kokeilin tehdä Excelissä uuden sarakkeen johon käytin "pyöristä"-funktiota, mutta tämäkään ei auttanut. Kaavana solussa oli"=PYÖRISTÄ(K2;1)". &quo