Siirry pääsisältöön

BluRay ja HDDVD eivät näy laillisesti Linuxissa

BluRay ja HDDVD formaatit eivät näy Suomessa laillisesti Linux-käyttöjärjestelmällä. Eivätkä ne näy laillisesti myöskään Windows-tietokoneissa, jos kokoonpano ei sisällä uutta kopiosuojausteknologiaa tukevia laitteita. Uuden kopiosuojauksen (AACS) lisäksi DRM on viety rautatasolle saakka, eli Myös näytön ja näytönohjaimen pitää olla yhteensopiva tämän uuden tekniikan kanssa, jotta kuva saadaan täydellä HD-tarkkuudella näkyviin. Tätä tekniikkaa kutsutaan kirjainyhdistelmällä HDCP (High Bandwith Digital Content Protection). Vaikka siis vanhat laitteet muuten riittäisivät, niin ne eivät toimi, jos DRM-teknologia ei ole kunnossa. Käytännössä laitevalmistajan pitää ostaa Inteliltä lisenssi ja toteuttaa sen teknologia, jotta teräväpiirtöelokuvat näkyisivät.

Ubuntun tuki-forumilla oli ohjeita uusien teräväpiirtolevyjen toistamiseen Ubuntu linuxissa. Ohjeissa oli varoitus, että ohjeiden käyttö saattaa olla jossain maissa kiellettyä. En ole aivan varma ja näissä lakiasioissa kovin hyvä, mutta luulen että teräväpiirtolevyjen katseleminen Linuxissa on myös Suomessa kiellettyä.

Uudet DRM-tekniikat suorastaan ohjaavat kuluttajat piraattituotteiden pariin. Jos elokuvien tuottajat eivät puutu asiaan, niin aivan varmasti käyttäjät puuttuvat. Valitettavasti tämä on Suomessakin tehtävä lakia rikkomalla. Nämä uudet kopiosuojaukset eivät millään tavoin vaikeuta laittomia kopiota käyttävien elämää. Nykyisessä touhussa häviävät ainoastaan lainkuuliaiset kuluttajat ja elokuvateollisuus. Onneksi Emi on musiikkiteollisuuden puolella tullut järkiinsä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Eikös lex-karpelassa sanottu, että suojauksen saa purkaa, jos kuvaa ei muuten ole mahdollista saada näkyviin?
Anonyymi sanoi…
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060521-6880.html

wanhaan postiin vastaan, mutta pitää estää misinformaatio

tiivistettynä: kuvanlaatu ei heikkene ennen 2012 julkaistuissa hd-julkaisuissa, vaikka laitteisto ei tue hdcptä....
Toni Hintikka sanoi…
Hyvä, että korjasit virheen. Teräväpiirtolevyt taitavat olla nykyisellään kova pala purtavaksi myös Vistalle. Vaikka laitteiston pitäisi periaatteessa tukea levyjä, niin ilmeisesti vain maksullisella softalla saa näkyviin, jos sittenkään. Mielenkiintoista tekniikan kehitystä.
Anonyymi sanoi…
Minulle on loppujen lopuksi samantekevaa nakyvatko Blu-Ray ja HD-DVD:t laillisesti linuxissa vai eivat. Kunhan nakyvat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

photoshop.com - käsittele kuvia selaimessa ilmaiseksi

Photoshop.com palvelu on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja siitä on jalostunut ihan käyttökelpoinen tuote, jossa ainakin hinta-laatusuhde (0€) on kohdallaan. Teknisesti photoshop.com on toteutettu adoben omistaman flash-teknologian päälle. Eli tietokoneessa pitää olla flash-lisäosa asennettuna, jotta palvelu toimii. Adobe on varmasti teknologian kehittäjänä paras Flash-asiantuntija ja se näkyy tässä tuotteessa. Photoshop.com näyttää, että Flashia voi käyttää oikeassa tuotteessa, eikä vain surkeissa resurssisyöpöissä Flash-mainoksissa.

Photoshop.com sivustossa on monia hyviä oivalluksia. Palvelun voi yhdistää jo olemassa olevaan verkkoalbumiin. Tätä kirjoitettaessa tuettuja olivat Picasaweb, Flickr, Photobucket ja Facebook. Varsin kätevää, että yhteys toimii molempiin suuntiin. Web-albumeissa olevia kuvia voi avata muokkaustilaan ja tallentaa sitten takaisin näihin kolmannen osapuolen palveluihin. Toisaalta kuvia voi siirtää raahamalla suoraan Photoshop.com palveluun albumeihin ja siirt…

Windows Vista resurssisyöppö?

Sain inspiraation tähän kirjoitukseen, kun olin pitämässä atk-koulutusta eräässä yrityksessä, jossa osalla työntekijöistä oli Vista Business käyttöjärjestelmällä varustetut tietokoneet. Nämä tietokoneet olivat Lenovon hyviä kannettavia Intelin tuplaydinsuorittemella varustettuina, joten koneilla ei pitäisi olla mitään ongelmia vaativassakaan käytössä. Ihmettelin, kun eräs Vista kone käynnistyi 10-15 minuuttia, ennen kuin Outlook aukesi. Aukeamisen jälkeen tietokone toimi kuin sen näyttö oli voideltu tervassa. Vitsailimme siinä, että kone pitää laittaa "tulille" hyvissä ajoin, ennen asiakaskäyntiä. Esimerkiksi 50 km ennen määränpäätä voisi autoillessa olla hyvä.

Ongelman syy selvisi. Kannettavissa oli "vain" 1Gt keskusmuistia. Muistin lisääminen auttoi. Tietokoneen käyttö oli normaalia. Kysymykseni kuitenkin kuuluu: Onko tässä mitään järkeä? Voiko olla niin, että sähköpostin lukemiseen ja tavallisten dokumenttien pyörittämiseen tarvitaan 3Gt keskusmuistia? Samat asi…

Kuinka varastoida tuuli-ja aurinkoenergiaa?

Tekno&Logia on aikaisemmin keskittynyt suurimmaksi osaksi pelkkiin tietotekniikan ilmiöihin, mutta nyt haluaisin herättää keskustelua vaihtoehtoisten energiamuotojen varastoinnista. Koska itse kirjoitan tätä blogia, saan varmasti myös itse päättää millaisia asioita käsittelen.

Suomi ja Eurooppa ovat sitoutuneet aika rankkoihin kasvihuonepäästöjen rajoituksiin. Erilaisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseen on esitetty ja osa näitä ratkaisuja on ehdottomasti sekä tuuli, että aurinkoenergia. Eniten on puhuttu tuulivoimasta, vaikka aurinkoenergiaa on saatavilla useita kertoja enemmän, myös täällä pimeässä pohjolassa. Wikipediassa näkyvän kuvaajan mukaan aurinkoenergiaa on oikeasti käytettävissä erittäin paljon maailmanlaajuisesti. Jopa niin paljon, ettei muita energiamuotoja edes tarvittaisi.

Sekä tuuli, että aurinkoenergiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma ja se on varastointi. Kuten hyvin tiedämme, niin maailmasta löytyy vähän sellaisia paikkoja, joissa tuulee aina. Toisaalta ei löy…