Siirry pääsisältöön

BluRay ja HDDVD eivät näy laillisesti Linuxissa

BluRay ja HDDVD formaatit eivät näy Suomessa laillisesti Linux-käyttöjärjestelmällä. Eivätkä ne näy laillisesti myöskään Windows-tietokoneissa, jos kokoonpano ei sisällä uutta kopiosuojausteknologiaa tukevia laitteita. Uuden kopiosuojauksen (AACS) lisäksi DRM on viety rautatasolle saakka, eli Myös näytön ja näytönohjaimen pitää olla yhteensopiva tämän uuden tekniikan kanssa, jotta kuva saadaan täydellä HD-tarkkuudella näkyviin. Tätä tekniikkaa kutsutaan kirjainyhdistelmällä HDCP (High Bandwith Digital Content Protection). Vaikka siis vanhat laitteet muuten riittäisivät, niin ne eivät toimi, jos DRM-teknologia ei ole kunnossa. Käytännössä laitevalmistajan pitää ostaa Inteliltä lisenssi ja toteuttaa sen teknologia, jotta teräväpiirtöelokuvat näkyisivät.

Ubuntun tuki-forumilla oli ohjeita uusien teräväpiirtolevyjen toistamiseen Ubuntu linuxissa. Ohjeissa oli varoitus, että ohjeiden käyttö saattaa olla jossain maissa kiellettyä. En ole aivan varma ja näissä lakiasioissa kovin hyvä, mutta luulen että teräväpiirtolevyjen katseleminen Linuxissa on myös Suomessa kiellettyä.

Uudet DRM-tekniikat suorastaan ohjaavat kuluttajat piraattituotteiden pariin. Jos elokuvien tuottajat eivät puutu asiaan, niin aivan varmasti käyttäjät puuttuvat. Valitettavasti tämä on Suomessakin tehtävä lakia rikkomalla. Nämä uudet kopiosuojaukset eivät millään tavoin vaikeuta laittomia kopiota käyttävien elämää. Nykyisessä touhussa häviävät ainoastaan lainkuuliaiset kuluttajat ja elokuvateollisuus. Onneksi Emi on musiikkiteollisuuden puolella tullut järkiinsä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Eikös lex-karpelassa sanottu, että suojauksen saa purkaa, jos kuvaa ei muuten ole mahdollista saada näkyviin?
Anonyymi sanoi…
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060521-6880.html

wanhaan postiin vastaan, mutta pitää estää misinformaatio

tiivistettynä: kuvanlaatu ei heikkene ennen 2012 julkaistuissa hd-julkaisuissa, vaikka laitteisto ei tue hdcptä....
Toni Hintikka sanoi…
Hyvä, että korjasit virheen. Teräväpiirtolevyt taitavat olla nykyisellään kova pala purtavaksi myös Vistalle. Vaikka laitteiston pitäisi periaatteessa tukea levyjä, niin ilmeisesti vain maksullisella softalla saa näkyviin, jos sittenkään. Mielenkiintoista tekniikan kehitystä.
Anonyymi sanoi…
Minulle on loppujen lopuksi samantekevaa nakyvatko Blu-Ray ja HD-DVD:t laillisesti linuxissa vai eivat. Kunhan nakyvat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Apple laatua: iPhone 5 käytössä päivän ja näyttö rikki.

Olen käyttänyt Applen laitteita muutaman vuoden ajan. Olen ollut erittäin tyytyväinen laitteiden yleiseen käytettävyyteen. Aluksi käytin MacBookPro 2010 mallia työkoneena pari vuotta, Tuossa koneessa ei ollut mitään laatuongelmia. Kone toimi oman käyttöni ajan moitteettomasti.
Pari vuotta sitten vaihdoin viimeisen Nokialaiseni (N900) iPhone 4S malliin ja luonnollisesti ero näiden kahden välillä käytettävyydessä ja sovellusten määrässä on huomattava. Tällä kyseisellä laitteella nytkin tätä Blogia kirjoitan. 4S:n olen ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen. Ainoa laatuongelma, jonka muistan, on ollut näytön satunnainen napsuminen kovan käytön jälkeen. Liittynee siihen, että laite lämpenee kovaa suoritinkäyttöä vaativissa toimissa ja lämpöero vaikutti tähän. Ongelma ei ole ollut mitenkään jatkuvaa ja kokonaisuus on ollut laadultaan erinomainen.
Viime syksynä sain työkoneekseni Retina MacBookPron:n. Kone on ollut kokonaisuutena mainio, mutta pari asiaa ovat häirinneet. Kone lämpenee ja…

Toimiiko Mac työkäytössä

Olen käyttänyt työssäni ja harrastuksissani tietokonetta pikkupojasta lähtien. Microsoftin käyttöjärjestelmistä olen käyttänhyt suurinpiirtein jokaista ja viime vuosina olen ajanut työkoneessani Ubuntu Linuxia. Toki yritysmaailmassa Microsoftin markkinaosuus näkyy, joten olen joutunut ajamaan Windowsia virtuaalisesti. Nyt kun vaihdoin työpaikkaa ja minulle tuli mahdollisuus kokeilla MacBookProta työkäytössä.

Valintani osui 15 tuuman malliin ja omassa yksilossäni on keskusmuistia 8 gigaa. Ajan koneessa Mac/OS Snow Leopard käyttöjärjestelmää. Toki Intel Macillä voi ajaa myös Windowsia tai Linuxia suoraan, mutta se ei ollut minulle vaihtoehto. Siinä tilanteessa olisin ottanut suoraan Lenovon kannettavan. Macin vahvuus on ehdottomasti suorituskykyinen käyttöjärjestelmä ja halusin kokeilla sen toimivuutta ns. oikeissa töissä.

Aluksi tottuttelemista vaativia asioita Macissa oli näppäimistökomennot. CTRL -näppäin vaihtuu command näppäimeen esimerkiksi tutuissa kopio, leikkaa, liitä ja uusi väl…

Tor salaa identiteettisi verkossa

Yleensä kaikki tieto, mitä verkon yli lähetetään, sisältää osoitteen tiedon alkuperästä. Jos naapurin Matti menee lukemaan web-sivua tai lataa tiedoston internetistä, hänet voidaan helposti paikantaa ip-osoitteen perusteella. Jokainen hakupyyntöpaketti sisältää hänen ip-osoitteensa. Voit käydä kokeilemassa oman sijaintisi löytymistä, vaikka täältä.

Tor on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka ei siis maksa mitään. Kuka tahansa voi asentaa ohjelman koneelleen ilmaiseksi. Ohjelman toiminta perustuu siihen, että Tor verkon kautta välitetty tieto ohjautuu aina verkoston läpi ja tietopaketin osoitetiedot, muttuvat joka solmukohdassa. Lisäksi Tor vaihtaa reittiä, muutaman minuutin välein ja kaikki siinä kulkeva tieto on salattua. Uuden identiteetin voi vaihtaa myös käsin lennosta, jolloin tiedon reitti vaihtuu välittömästi.

KuulinTor-järjestelmästä eilen. Asensin Tor-ohjelmiston sekä siihen liittyvän Firefox-laajennuksen aktiiviseksi, ja kokeilin IP-address-palvelua. Lopputuloksena kyseinen pal…