Siirry pääsisältöön

Tekijänoikeuksilla saivartelua

Taloussanomien uutisen mukaan, kotimaiset TV-yhtiöt ovat nyt todella huolissaan youtube-palvelusta löytyvien suomalaisten sketsisarjapätkien suhteen. Huolissaanolon ajankohtaan ei varmastikaan vaikuta yhtään se, että Google meni eilen ostamaan youtube.com-palvelun 1,3 miljardilla eurolla. Nyt suomalaisilla lilliputtiyhtiöllä on edessään syvätaskuinen taho, jolle voi sitten uhitella.

Ymmärrän, että tekijänoikeudet ovat tärkeä asia. Mutta en ymmärrä sitä, mitä esimerkiksi Yle tai MTV3 menettävät siinä mainosarvossa, jonka ilmainen jakelukanava heille antaa. Esimerkiksi minä en tienyt henkilökohtaisesti mitään Jopet Show ohjelman olemassaolosta ennen kuin törmäsin Youtubessa klippeihin ohjelmasta. Tässähän ei ole siis kysymys mistään waretuksesta. Ihmiset eivät saa tästä palvelusta kokonaisia sarjoja vaan pätkiä, joita toiset ovat halunneet palveluun laittaa. YouTube maksaa itse jakelukanavasta ja saa ohessa mainostuloja. Amerikassa jotkut mediayhtiöt ovat ymmärtäneet Youtuben merkityksen, eivätkä ole alkaneet saivartelemaan tekijänoikeuksista. Saa nähdä miten meidän suomalaisille "suuruuksille" oikeasti käy. Jotenkin vaan tuntuu, että tässä nimenomaisessa tapauksessa ei ole oikeasti kysymys tekijänoikeuksista vaan uuden ja vanhan maailman yhteentörmäyksesta. Mielestäni sata miljoonaa sivustovierailua päivässä olisi ennemmin syy tehdä sellaisia videoita, jotka nousisivat listojen kärkeen, kun aloittaa äänen nostaminen tekijänoikeuksista. Uskon, että Google ottaa kyllä mielellään tyhjänpäiväiset suomalaiset klipit pois palvelusta ja häviäjiä eivät ole muut kuin mediayhtiöt ja me kuluttajat.

Markkinoiti&Mainonta lehden englanninkielisessä kolumnissa nostettiin juuri YouTuben kaltainen uusi mediailmiö pöydälle. Ainakin mainospiireissä yritetään tehdä sellaisia klippejä, jotka nousevat suosikkilistojen kärkeen. Tässä esimerkki. Näin saadaan ihmiset, jopa minut, jakamaan mainoksia toisille. Uusista tekniikoista kannattaisi ottaa hyöty irti, eikä aina maalata uhkakuvia seinille.

(Kirjoitusvirheet korjattu 23.10.2006. Kiitoksia loistavalle oikolukija/kommentoijalle :))

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Pitäisikö tästä tehdä taas asiallinen kirjelmä suomen televisiokanaville. Muutama vuosi sitten kirjoitin televisioyhtiöille heidän tekemästään ohjelmapoliitikasta hyvin kriittisen kirjeen ja kerroin uuden teknologian vaikutuksista. Kerroin omalta osaltani muuttuneesta tavasta seurata lähes pelkästään netin kautta tv-sarjoja.

Televisiokanavien muutoksen seurauksena olen taas palannut enemmän takaisin television ääreen. Sarjat tulevat nykyään paljon nopeammalla syklillä ulos ja ne näytetään kutakuinkin järkevinä kokonaisuuksina. Kun sarjat palaavat tauoilta, niitä myös mainostetaan. Varsinkin Nelonen on kunnostautunut tässä. Hauskat radiomainokset saivat minut takaisin katsomaan pitkään tauolla ollutta Sopraanosia.

Olisi toki mukava jos omalla kirjeelläni olisi jotain vaikutusta ollut tapahtuneisiin muutoksiin. Toivoa voi aina.

Kuitenkin pointtina on se, että asialliset ja perustellut tekstit voivat päätyä myös oikeiden ihmisten silmien eteen. Tarpeeksi kun tällaista postia tulee, se voi johtaa myös muutoksiin.

Joukolla siis kirjoittamaan televisiokanaville asiallisia kirjeitä kertoen kuinka väärällä tiellä he nyt ovat. Samalla voi ujuttaa mukaan omia ehdotuksia parannuksista.
Anonyymi sanoi…
Voisitko korjata tekstiäsi seuraavien kohtien osalta.

Tässä pikaisesti silmiin osuneet kohdat kustakin kappaleesta. Esitän suoraan oikeinkirjoitetut muodot.

Kappale 1:
TV-yhtiöt
youtube-palvelusta
huolissaanolon
youtube.com-palvelun
taho, jolle

Kappale 2:
ennen kuin
pätkiä, joita

Kappale 3:
klippejä, jotka
ihmiset, jopa minut, jakamaan (lauseyhteydestä irrallaan olevat lisäykset erotetetaan pilkuilla molemmilta puolilta)
hyöty irti, eikä
Toni Hintikka sanoi…
Kirjoitusvirheitä saattoi tosiaan tekstissäni esiintyä, koska kirjoitin sen aamulla niin nopeasti. Toki oikoluku pitäisi tehdä aina ennen julkaisua. Kiitoksia oikoluvusta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Flash-mainokset boikottiin!

Adobe Flash tuo Makromedian luomus, jonka Adobe sai yrityskaupan mukana itselleen on vallannut lähes 100% maailman tietokoneista. Se toimii lähes käyttöjärjestelmäriippumattomasti ja se on loistava muoto julkaista multimediasisältöä verkossa. Youtubea ei olisi olemassa ilman Flashia, eikä monia muitakaan interaktiivisia palveluita. Mutta Flash tuo myös ongelmia. Flashin avulla on helppo tehdä visuaalisesti hienon näköisiä mainoksia, joissa on interaktiivisia osia, jopa videoita sisäänrakennettuna. Ei siinä sinällään mitään, mutta en pidä siitä, että kaljuaan raapiva mies täyttää koko ruudun kun haluan lukea päivän juorut Iltasanomista.Kaiken lisäksi Flash kyykyttää normaalitehoisen mikron varsin tehokkaasti. Selaimen suoritinkäyttö kasvaa lähelle 100%, kun Flash-mainoksia sisältävä iltapäivälehti jää taustalle auki. Tätä ei pidä nyt ymmärtää niin, että vastustan mainostamista verkossa. Kannatan ehdottomasti ilmaisia palveluita, joita rahoitetaan mainoksilla. Mutta mainokset eivät saa h

SF-anytime on hyvä idea

SF-anytime viedeovuokraamo on hyvä idea. Eli voit vuokrata leffat suoraan laajakaistaliittymän läpi omalle kotikoneellesi. Maksat katseluajasta, eli yhdellä krediitillä voit katsella leffan seuraavan vuorokauden sisällä. Sain postista, jonkin lehden mukana yhden ilmaisen krediitin tähän kyseiseen filmivuokraamoon. Ja positiivista oli, että krediitin mukana tuleva esite näytti ihan hyvältä. Olen joskus aikaisemminkin kokeillut SF-anytimea, joten tiesin, ettei ohjelmaan ole millään muulla selaimella asiaa kuin IE:llä. IE:tä en miellellään käytä muutakuin Windows update palvelun käyttämiseen ja tässä syy on hyvin selvä: se ei muuten onnistu. Ok, kun kerran minulla oli ilmainen krediitti, päätin kuitenkin kokeilla. No ensin tuli systeemitesti, joka kesti mielestäni 2mb nettiyhteydellä turhan kauan. Testi ilmoitti että minulta puuttuu, joku Microsoftin "suojaushärpäke", joten ei kun painamaan linkkiä ja asentamaan se. No tämän jälkeen järjestelmä ilmoitti, että Flash versioni ei

Ilmainen virustorjunta

Julkisuudessa on paljon puhuttu haittaohjelmista. Lähes joka viikko muistutetaan yleisöä vakoilu- ja haittaohjelmien vaaroista. Usein tämä tieto tulee nimeltä mainitsemattoman suomalaisen virustorjuntayhtiön suulla. Myös tekniikkalehdistössä näkee erilaisia virustutkatestejä ja tuntuu, että nämä uudet tietoturvapaketit ovat kuin pullataikinoita, joihin on lisätty superhiivaa. Jos ei tiedä, mihin uutta tuplaydinsuoritinta tarvitsisi, niin yksi hyvä syy voi olla se, että haluaa koneella tehdä töitäkin virustorjunnan ollessa päällä. Virustorjuntaohjelmat vievät nykyisellään huomattavan osan koneen resursseista. Ilmainen virustorjunta alkaa hyvin yksinkertaisesta toimenpiteestä. Tästä tosin ei puhuta näiden tietoturvauutisten yhteydessä, vaikka suurimmalla osalla käyttäjistä on Windows XP -käyttöjärjestelmä. Luo jokaiselle kotikoneesi käyttäjälle omat käyttäjätunnukset, joissa on käytössä rajoitettu käyttöoikeus. Ennen tätä kannattaa varmistua, että kone on puhdas haittaohjelmista. Jos k